Ilmiöt
03.02.2011

Renessanssineron lifestyle-vinkit

Riittämättömyyden tunne piinaa, rakkaus on sokea ja rahat loppuivat pian tukien tultua. Miten elämästä saisi järkevämmän? Ei toivottavasti mitenkään, vastaa Erasmus Rotterdamilainen (1466–1536). Hänen mielestään juopottelu, hölmöily ja leikkimielisyys ovat elämän suola. Turun Ylioppilaslehti kokosi parhaat vinkit opiskelijan arjen pulmatilanteisiin.

"Rakkauselämässänikään ei ole järjen häivää. Sain puolisoni jälleen kiinni valkoisesta valheesta."

- Oi kuolemattomat jumalat! Kuinka monia avioliittoja purkaantuisikaan, ellei miehen ja naisen keskistä kotoista yhteiselämää ravitsisi ja vahvistaisi imartelu, pilailu, leväperäisyys, teeskentely ja pikku petokset?

"Yliopisto ei ole minua varten. Täällä kaikki vaikuttavat paljon fiksummilta kuin minä."

- Olettehan toki nähneet synkeät ilmeet niiden kasvoilla, jotka ovat uponneet filosofian ja muiden syvällisten ja totisten mietteiden pohdiskeluun. Nuo ihmiset vaikuttavat ukoilta jo ennen kuin ovat kunnolla nuorukaisia.

"Oliko mitään järkeä jatkaa juhlia parilla vuorokaudella?"

- Kumpi on parempi vaihtoehto, jatkaa elämäänsä juhlaa tyhmyyden turvin vai etsiä lähin vankka oksa ja pujottaa silmukka kaulaansa?

"Haluaisin hakea kesätöihin yhteen unelmapaikkaan. En vain taida kehdata. Saan nolostella puutteellista ansioluetteloani myöhemmin."

- Kumpi sitten ansaitsee "järkevän" lisänimen: viisas mies, joka ei joko häveliäisyydestä tai pelosta uskalla ryhtyä mihinkään, vai tyhmyri, joka ei kaihda mitään tehtävää sen paremmin häveliäisyydestä, koska sitä ei hänessä ole, kuin pelosta, koska on liian hölmö sellaista tunteakseen?

- Vain harvat kuolevaiset ovat oivaltaneet kuinka hyödyllistä elämänonnen kannalta on, ettei tässä maailmassa punastele ja pelkää mitään.

"Ystäväni on kännissä todellinen kaistapää."

- On myös todettu, että tällaiset kaistapäät naurattavat toisia kaistapäitä ja heillä on keskenään oikein hauskaa.

- Eikö tärkeintä tyhmyyttä ole juuri se, että katsomme läpi sormien ystäviemme vikoja?

"Rahat ovat vähissä, mutta ystävät houkuttelevat Eurooppaan liftausreissulle."

- Ihminen on sitä onnellisempi, mitä enemmän päättömyyksiä hänellä on varastossaan.

Sitaatit on poimittu mielivaltaisen typerästi Erasmus Rotterdamilaisen esseestä Tyhmyyden ylistys. Teoksesta otettiin useita painoksia jo Erasmuksen elinaikana, ja se käännettiin jo tuolloin ranskaksi ja saksaksi. Teos sai suomalaisen viidennen painoksensa viime vuonna.

Teksti: HEINI KILPAMÄKI

Kuvitus: SARA WAHL