Ilmiöt
30.09.2010

Sukset ristissä

Parisuhdekiemurat ja yksinäisyys ovat merkittävä syy opintojen viivästymiseen, vaikka kukaan ei sano sitä ääneen. Opiskelijan ei tarvitse olla ongelmiensa kanssa yksin.

MONI SITOO ensimmäiset vakavat parisuhteensa yliopisto-opiskelujensa aikana. Suuri osa solmituista parisuhteista myös päättyy.

Ei ole nynnyä myöntää, että ihmissuhdesopat vievät voimia. Mentaalisen puolen järkkyminen vaikuttaa suoraan opinnoissa jaksamiseen, ja pahimmassa tapauksessa tällaista "vaikeata elämäntilannetta" seuraa masennus ja sairausloma.

Pirujen seinille maalaamiselta voi myös välttyä. Pariterapiaan hakeutumiseksi ei tarvitse olla naimisissa, eikä muitakaan vakavan parisuhteen todisteita tarvita. Kuka vain voi kävellä sisään YTHS:n mielenterveyspalveluihin ja ilmoittautua juttusille. Tunteita ei mitata.

YTHS tarjoaa opiskelijalle parisuhde- ja seksuaalineuvontaa. Turun toimipisteessä on kaksi parisuhteisiin erikoistunutta psykiatria sekä useita teemaan koulutusta saaneita. Kynnys hoitoon hakeutumiselle pyritään pitämään mahdollisimman matalana, jotta apua haettaisiin mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmettyä. Silloin terapia voi ehkäistä vakavampia ongelmia.

Pulmien pohjalla

Tunkua pariterapiaan ei kuitenkaan ole. YTHS:n Turun toimipisteen pariterapiaan hakeutuu noin 30 paria vuodessa. Syyt pariterapian tarpeeseen liittyvät usein siihen, että suhde on ajautunut mahdottomaan tilanteeseen esimerkiksi uskottomuuden tai kommunikaatiovaikeuksien vuoksi.

Terapiassa pyritään avaamaan suhteen sisäisiä keskustelulukkoja ja auttamaan osapuolia ymmärtämään toisiaan paremmin. Monesti pelkästään ulkopuolisen läsnäolo auttaa.

Useammin juttelemaan tullaan kuitenkin yksin. Parisuhdekriisin vuoksi hoitoon hakeutuu noin 50 opiskelijaa vuodessa. Määrä on pieni, mutta usein monella muullakin ilmenee ongelmien taustalla jonkinasteisia parisuhdepulmia.

"Ongelmat yhdistyvät toisiinsa: ahdistuksesta tai masennuksesta seuraa parisuhdekriisi tai päinvastoin", YTHS:n psykiatri Ilpo Lahti sanoo.

Syyt parisuhdeongelmiin ovat usein pintaa syvemmällä. Traumat, pelot ja käyttäytymismallit periytyvät useimmiten perhe- ja kasvatustaustasta. Vanhempien parisuhde vaikuttaa tiedostamattakin opiskelijan omiin seurustelusuhteiseen.

"Hyvin usein jomman kumman osapuolen perhetaustasta löytyy rikkinäisen kodin uskottomuutta, väkivaltaa tai lasten henkistä laiminlyöntiä", Lahti tiivistää.

Seksuaalisuuden askarruttaessa opiskelija voidaan ohjata myös seksuaalineuvojan vastaanotolle. Valtakunnallisesti YTHS:llä on seitsemän seksologisen koulutuksen saanutta työntekijää, joista yksi työskentelee Turussa. Yleisimmät opiskelijoiden seksuaaliongelmat liittyvät toimintahäiriöihin, kuten haluttomuuteen, yhdyntäkipuihin tai erektio-ongelmiin.

"Moni helpottuu kuullessaan, että on täysin normaalia olla joskus haluton. Median antama kuva seksielämästä saatta muokata kokemusta omasta seksuaalisuudesta, ja se itsessään voi aiheuttaa suorituspaineita", YTHS:n seksuaalineuvoja (NACS) ja sairaanhoitaja (AMK) Merja Lusenius sanoo.

Onneton yksinäisyys

Opiskelijat käyttävät mielenterveyspalveluita Turussa enemmän kuin muualla Suomessa.

Niitä käyttää vuosittain noin kahdeksan prosenttia kaikista Turun ylipiston ja Åbo Akademin opiskelijoista, kun valtakunnallinen keskiarvo on vähän reilut kuusi prosenttia.

Myös parisuhteen puuttuminen tuottaa päänvaivaa. Yksinäisyys ahdistaa ja seurustelemattomuudesta tulee häpeä ja pakkomielle.

YTHS:n teettämän terveyskyselyn mukaan joka kolmas Turun yliopiston ja Åbo Akademin ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoista tunteekin olevansa yksinäinen. Osaltaan tämä selittyy sillä, että toisin kuin Uudeltamaalta opiskelijoita vetävään Helsingin yliopistoon, Turkuun tullaan ympäri Suomea. Vertaisverkostot ovat opintojen alussa vähissä.

Yksinäisyys on myös yleinen syy nuoren kääntymiseen YTHS:n mielenterveyspalveluiden puoleen. Samalla tavalla kuin mahdottomassa parisuhteessa elävä ajattelee ihmissuhdettaan, yksinäinen kuluttaa aikansa murehtimalla sitä, ettei seurustelukumppania ole.

"Yksinäisyys hävettää. Nuori tuntee helposti, että hänessä on jotakin vikaa, kun seurustelukumppania ei ole löytynyt. Opiskelijan itsetunto laskee epävarmuuden myötä, jos kokee, ettei kelpaa kenelläkään. Yksinäisyyden mukanaan tuomat pelot leimaavat valmiiksi rikkinäistä minäkuvaa vielä entisestään", Lahti sanoo.

Myös seksuaalisuus mietityttää. Seksuaalineuvojan vastaanotolla voidaan pohtia seksuaalista identiteettiiä ja suuntautumista.."Helposti ajatellaan, että yli kaksikymppisenä asioiden pitäisi olla jo selvillä", Lusenius sanoo.

Jaksatko jonottaa?

Vaikka palveluita on kattavasti opiskelijan käden ulottuvilla, jonot ovat pitkät. Resurssipulasta on turha hyssytellä. Kymmenessä vuodessa YTHS:n mielenterveyspalveluiden asiakaskunta on kasvanut 40 prosenttia, kun henkilökunnan määrä on samassa ajassa kasvanut vaivaiset 10 prosenttia.

YTHS:n mielenterveyspalveluiden ajanvarauksesta sanotaan suoraan, että ilman akuuttia kriisitilannetta ensimmäistä vastaanottoaikaa saa odottaa ainakin kuukauden päivät.

"Pyrimme kuitenkin ehkäisemään ongelmat ennen kuin ne paisuvat niin suuriksi, että opiskelija joutuisi turvautumaan sairauslomaan työkyvyttömyyden vuoksi. Akuutissa tilanteessa jonotusaika on noin kaksi viikkoa, ja samana päivänäkin voi saada kriisiapua kunnallisen tai yleisterveydenhuollon puolelta", Lahti sanoo.

Rankimmissa tapauksissa opiskelijan psyyke romahtaa parisuhdekriisin tai yksinäisyyden myötä. Joskus opinnot voivat väliaikaisesti keskeytyä, ja opintopistemäärät jäävät alle vaatimusten. Kela on opiskelijaa kohtaan helläkätinen, jos masennus tai ahdistus täyttää työkyvyttömyyden perusteet. Kyvyttömyydestä vaaditaan kuitenkin aina kirjallinen dokumentti. Harvoin sairauslomaa kirjoitetaan pelkän parisuhdekriisin takia.

Kaikkein kauheimmat kauhuskenaariot ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia. Useimmat pariskunnat saavat apua ongelmiinsa pariterapiasta ja suuremmilta ongelmilta vältytään. Pariskunnan tiet eivät kuitenkaan aina jatka samaan suuntaan. "Joskus ero voi olla ainoa oikea vaihtoehto parisuhteessa, joka on ajautunut mahdottomaan tilanteeseen", Lahti sanoo.

Uskalla etsiä apua

YTHS on koonnut vuonna 2008 parisuhdeoppaan, joka löytyy YTHS:n nettisivuilta. Muita tahoja, joihin opiskelija voi olla yhteydessä kriisitilanteessa ovat esimerkiksi kirkon perheasiainneuvottelukeskus sekä yksityisellä puolella esimerkiksi perhekriisi-ja terapiakeskus Pilari. Opiskelijoiden tukikeskus Nyyti puolestaan tarjoaa ujoille tai yksinäisille nettiryhmiä, vertaistukea ja virtuaaliolkapään.

Turun yliopistolla järjestetään keskiviikkona 6.10. Feel Good -päivä, jonka tarkoitus on herätellä keskustelua parisuhdeongelmien ja seksuaalisuuden teemojen pohjalta. Päivän aikana kampusalueella ja YTHS:n ajanvarauksessa jaetaan rakkausrunoja ja seksologi Katriina Bildjuschkin luennoi seksuaalisuudesta.

Päivän toivotaan avaavan avointa keskustelua sellaisten teemojen äärellä, joita opiskelijat liian usein karttavat tai vähättelevät, mutta jotka vaikuttavat suoraan hyvin suuren opiskelijajoukon elämään ja jaksamiseen sekä opinnoissa että tulevaisuuden työmarkkinoilla.

Teksti: VENLA PÖYLIÖ

Kuva: LAURI HANNUS

Uusia tuttavuuksia pikatreffailusta

Åbo Akademin ja Turun yliopiston ylioppilaskunnat järjestävät leikkimielisen Speed Dating -tapahtuman 6.10. iltakahdeksalta Kårenilla.

"Tarkoitus on lähentää molempien yliopistojen opiskelijoita jotka voisivat olla keskenään enemmänkin tekemisissä. Myös vaihto-opiskelijoita kaivataan mukaan", Åbo Akademin ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen vastaava Anette Uuttu sanoo.

Käytännössä Speed Dating tarkoittaa sitä, että osallistujat jaetaan kahteen ryhmään, joista toinen istuu paikallaan ja toinen kiertää. Osallistujat istuvat vastakkain ja juttelevat toisilleen, kunnes Speed Datingin järjestäjä-tirehtööri rinkauttaa kelloa, ja parit vaihtuvat.

Aikaa vaikutuksen tekemiseen on noin neljä minuuttia.

Tapahtuman tarkoitus ei ole pelkästään poika- tai tyttöystävän hankkiminen, vaan paikalle voi tulla tapaamaan myös uusia kavereita. Speed Dating ei noudata heteronormatiivista tyttö-poika -jaottelua.

Kielimuuria tai itsensä nolaamista ei kannata pelätä, sillä vaikka ruotsin taito olisi peruskoululaisen tasoa, yhteinen sävel voi löytyä englannista tai elekielestä. Suurimmalle osalle Åbo Akademin opiskelijoista suomi ei kuitenkaan ole mikään ongelma.

Osallistujat tekevät itselleen nimilaput, ja tapahtuman järjestäjille voi jättää viestejä, jos kierrokselta löytyykin ihminen, johon olisi mukava tutustua paremmin.

"Kårenin pubi on auki yhteen asti, joten treffikierroksen jälkeen on hyvin aikaa jäädä hengailemaan", Uuttu muistuttaa.

VENLA PÖYLIÖ

Speed Dating 6.10. alkaen klo 20.00

Kårenin toisen kerroksen ruokasalissa osoitteessa

Hämeenkatu 20. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kerro mitä mieltä olet!

Palautteen antajien kesken

arvotaan Kinokoplan kausi-

kortteja ja kirjapalkintoja.

tyl@utu.fi, www.tylkkari.fi