Ilmiöt
04.04.2019

Sulttaanin salissa – Ravintola Marionetti on Turun kebab-taivas

Teksti:
Aku Suomalainen
Kuvat:
Anni Savolainen
  • Kebab-ravintola Marionetin ruokasalin keskelle on ripustettu seinävaate, jossa on kuvattuna ravintoloitsija itse.

Pikaruokaravintoloiden tehokkaista franchise-sisustuksista poiketen kebab-ravintoloiden sisustus on maanläheistä ja arkista.

Kebab-paikoilla on omat persoonat. Ne eivät ole sisustukseltaan ainoastaan mielenkiintoisia ja kekseliäitä, mutta ne myös tuntuvat samalta kuin turvalliset mummolat, joiden seinillä on erikoisia aarteita.

Astumme sisään Kaskenkadun ravintola Marionettiin. Vastassa on buffetpöytäsaareke, jonka yläpuolella katossa roikkuu suuri kullattu, vaskipuhallinta soittava enkeli. Enkelin ympärillä on koristeellisia kukkasten näköisiä valaisimia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kun ravintolan sisäänkäynniltä katsoo oikealle, näkee nurkassa nojaavan rouhean kahdenkädenmiekan. Miekasta katse naulautuu hohtavan valkoiseen Afroditen patsaaseen.

Patsaan kaulassa roikkuu koru, jossa on riisinjyvillä täytetty vesikammio. Ravintoloitsija Mehmet Kurum kehottaa katsomaan, mitä riisinjyvissä lukee. Niihin on kaiverrettu hänen perheenjäsentensä nimet.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Afroditen mustassa nauhassa killuvat ehkä Suomen erityisimmät riisinjyvät.

Kurum on ravintoloitsijan lisäksi antiikkikeräilijä ja taiteilija. Hän on toiminut ravintola-alalla ympäri Varsinais- Suomea jo 1990-luvulta saakka.

Kun Kurumilta kysyy ravintolan sisustuksesta, hän nousee ylös tuolista, sukii pitkää partaansa muotoon ja alkaa kertoa esineiden tarinoita.

Marionetissa ei noudateta sisustussuunnittelijoiden tyylipuhtaita neuvoja. Suuri osa esineistä saa ravintoloitsijan muistelemaan rakasta perhettään ja ystäviään.

Yhdessä nurkassa on Suomen armeijan kirjoituskone, yhden pöytäryhmän yllä on uniikkeja käsin tehtyjä valaisimia ja yhdellä väliseinällä on vaikuttava kuva paratiisista. Jok’ikisellä ravintolan esineellä, sisustuselementillä, jopa pöydällä, on jonkinlainen tarina.

Mehmet Kurum todella elää ravintolaansa. Hän on näyttävä osa koko ravintolan brändiä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Marionettin ravintoiloitsija Mehmet Kurum

Ravintoloitsija Mehmet Kurum sanoo, että Marionetti on hänen viimeinen ruokapaikkansa.

Kattoa ja seiniä hipovien värikkäiden kangaslaukkujen ja musketin seasta löytyy gobeliini eli käsin sidottu seinävaate.

Gobeliinissa on kuva itsevarmasta sulttaanista, ja sen alla lukee Sultan Mehmet. Kuvassa on siis ravintoloitsija itse.

Täällä todella on persoonaa.

Lue lisää:

Assarin ullakon kokki taikoo piparkakkutaikinasta historiallisia herkkuja

Päivisin Petrus Kurppa ruokkii opiskelijoita Assarin ullakolla. Iltaisin jää aikaa omalle maukkaalle harrastukselle: historialliselle piparkakkukulttuurille. (08/2017)

Astetta aidompaa

Autenttisten matkakohteiden metsästäminen on uuvuttavaa kujanjuoksua. Toimittaja testasi viisi vinkkiä alkuperäisempään Turkuun: Tähti-baariin, Hannikaisen olutravintolaan, Kosken leipomoon, Ett hem -museoon ja Turun kauppatorille (08/2015).

Lähiökierros

Joka vuosi linja-autollinen yhteiskunta- ja kasvatustieteiden opiskelijoita kiertää yhden illan ajan turkulaisten lähiöiden kantakuppiloita. Tylkkäri lähti mukaan kokemaan kevätklassikon ainutlaatuista tunnelmaa. (03/2018)