Ilmiöt
28.09.2011

Tiedettä kuin apteekin hyllyltä

  • Blackmarket on sekä kaikille avoin tapahtuma että esitys, jossa kerrottu tieto vaihtaa omistajaa.

Blackmarket-tapahtumassa kuka tahansa voi istahtaa keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa vaikkapa viittomakielen estetiikasta, tinnituksesta, avaruuden hiljaisuudesta tai kaupungin äänimaisemista.

Lokakuun lopulla VPK:n talo täyttyy yhdeksi illaksi 50:stä eri alojen asiantuntijasta, joiden kanssa tapahtuman osallistujat voivat keskustella ennalta määritellyistä aiheista euron maksua vastaan.

Kyseessä on saksalaisen taiteilijan Hannah Hurtzigin luoma Blackmarket-konsepti. Blackmarket on sekä kaikille avoin tapahtuma että esitys, jossa kerrottu tieto vaihtaa omistajaa. Hyödyllisen tiedon ja epätiedon musta pörssi järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden virallista ohjelmaa.

"Kaikkien dialogien aiheet liittyvät jollain tavalla tapahtuman teemaan, hiljaisuuteen.

Idean teemaan saksalainen työryhmä sai myytistä, jonka mukaan suomalaiset ovat erityisen hiljainen kansa", kertoo tapahtuman taustatutkimuksesta vastannut kulttuurihistorioitsija Asko Nivala.

"Hiljaisuus on tosin ymmärretty tässä yhteydessä hyvin laajasti. Se voi tarkoittaa niin akustista äänen poissaoloa kuin myös vaikeista asioista vaikenemista", Nivala toteaa.

"Monet asiantuntijoista tulevat Turun yliopistosta, jossa tehdään laaja-alaisesti hiljaisuuden teemaa sivuavaa tutkimusta."

Yksi Blackmarketin asiantuntijoista, folkloristi Anne Heimo ei pidä suomalaisia mitenkään erityisen hiljaisina. Post-doc -tutkijana Turun yliopistossa toimiva Heimo suhteuttaa hiljaisuuden käsitteen omaan aiheeseensa, joka on Kertomaton historia ja perhesalaisuudet.

"Tietenkin perheiden välillä on eroja. Osassa puhutaan paljon esimerkiksi perheen ja suvun menneisyydestä, osassa taas ei."

Heimo toivoo kanssaan tulevan keskustelemaan sellaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita siitä, millä eri tavoin perhe- ja sukuhistoriasta voidaan kertoa ja vaieta. "Keskustelu voi auttaa keskustelijaa ymmärtämään paremmin omaa perhettä ja sukuaan", Heimo huomauttaa.

Heimo on varautunut myös siihen, että jotkut haluavat jakaa hänen kanssaan omia perhesalaisuuksiaan.

"Olen vuosien mittaan havainnut, että kun luennoin sisällissodan muistoista, ihmiset haluavat usein luennon jälkeen tulla kertomaan minulle oman sukunsa vuoden 1918 muistoista. Toivon kuitenkin, etten joutuisi terapeutin rooliin", Heimo sanoo.

Jos terapiaa kaipaa, kannattaakin valita istunto psykoanalyytikko Pirkko Niemelän kanssa. Terapia-istunnossa on täysin luonnollistakin, että toinen osapuoli on suurimman osan ajasta hiljaa ja keskittyy puhumisen sijasta kuuntelemiseen.

"Kaikkien asiantuntijoiden kanssa ei olekaan tarkoitus käydä keskustelua perinteisessä merkityksessä, vaan kyse on pikemminkin interventioista", Nivala toteaa.

Nivala muistuttaa, että Blackmarket on suunnattu hyvin laajalle yleisölle.

"Tarkoituksena on tuoda tiede pois perinteisistä hierarkia-asetelmista. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kiinnostuneita tieteen popularisoinnista yleisesti tai yksittäisten keskustelujen aiheista."

Jos kokee olevansa liian ujo keskustelemaan puoli tuntia ventovieraan kanssa, voi tapahtumaan osallistua myös hiljaisena osanottajana. Paikan päälle voi tulla kuuntelemaan otoksia eri keskusteluista kuulokkeiden kautta ja olla itse aivan hiljaa.

Teksti: AURA NIKKILÄ

Kuva: LAURI HANNUS

Blackmarket nro 14 – hyödyllisen tiedon ja epätiedon musta pörssi 20.10. klo 18–22.30 Turun VPK:n talolla (Eskelinkatu 5)

Lisätietoja ja kaikki asiantuntijat: http://www.turku2011.fi/blackmarket-nro-14

LUE MYÖS: Kolme gradua kulttuuripääkaupungista