Ilmiöt
14.09.2011

Turkulaisen jalkapallokulttuurin lipunkantajat

Teksti:
Joel Haapamäki
Kuvat:
Lauri Hannus
  • Ilmeneekö Turun jalkapallopiireissä Euroopan kentiltä tuttua seurauskollisuutta ja vastakkainasettelua?

Kupittaan raitapaidat FC Inter ja Turun Palloseura profiilivertailussa.

Jalkapallon suurmaiden liigaotteluissa ovat uskonto, historia ja politiikka vahvasti läsnä.

Milanossa kamppailevat baüscia (suom. uusrikkaat) ja i casciavìt (suom. ruuvimeisselit), tuttavallisemmin FC Internazionale Milan ja AC Milan.

Nimittely viittaa joukkueiden kannattajiin: Internazionalea pidetään keski– ja yläluokkaisten milanolaisten seurana ja AC Milan on vakiintunut Etelä-Italiasta Milanoon muuttaneen työväenluokan joukkueeksi.

Kun Espanjalaiset FC Barcelona ja Real Madrid ottavat yhteen El Classicoiksi kutsutuissa kohtaamisissaan, Espanjassa puhutaan jopa maan sisällissodan uusintanäytöksistä.

Ilmeneekö Turun jalkapallo-skenessä vastaavaa seurauskollisuutta ja vastakkainasettelua? Missä pelaavat turkulaiset ortodoksit, nationalistit ja maahanmuuttajat?

Turun Palloseuran ja FC Inter Turun sosiaalipoliittisten taustojen ja kytkösten selvittelyssä auttoi asiaan vihkiytynyt jalkapallofanaatikko ja freelance-journalisti Jari Nikkola.
 

Perinteet vs. uudet tuulet

Turun Palloseura (TPS) perustettiin vuonna 1922 Suomen itsenäistymisen jälkihuumassa.

"Tuolloin tarkoituksena oli saada Turkuun suomalaishenkinen seura vastapainoksi silloin kaupungissa vallinneelle ruotsinkielisen urheilutoiminnan dominanssille", Nikkola kertoo.

"On tosin historiallisesti ironista, että FC TPS:n vanha vastavoima Åbo IFK toimii nykyään TPS:n kanssa tiiviissä yhteistyössä."

TPS:n nimissä pelattiin aluksi ainoastaan jalkapalloa, mutta myöhemmin seura laajensi toimintaansa myös jääkiekon ja salibandyn pariin. Suomenmestaruuden FC TPS on voittanut kahdeksan kertaa, viimeksi 36 vuotta sitten.

FC Inter Turku on liikemies Stefan Håkansin vuonna 1990 perustama jalkapalloseura.

"Inter on tyypillinen miljonäärin harrastus kansainvälisten mallien mukaan", summaa Nikkola.

Pitkälti Håkansin rahoituksen turvin Inter eteni aikanaan ensimmäisestä edustusjoukkuepelistään kolmosdivarissa Suomen pääsarjaan, Veikkausliigaan vain neljässä vuodessa. Suomenmestaruuden FC Inter on voittanut kerran, vuonna 2008.

Seurat jakavat Kupittaalla sijaitsevan, Håkansin osittain omistaman Veritas Stadionin kotikenttänään.
 

Porvarit vs. punavihreät

Veritas Stadionin katsomoissa ja internetin keskustelupalstoilla poliittiset jakolinjat joukkueiden välillä näkyvät pienen kannattajaporukan keskinäisenä naljailuna.

TPS:n kannattajat mieltävät Interin vastaavat muun muassa "punavihreiksi sosiaalipummeiksi" vihjaten FC Interin maineeseen liberaalin ja nuoren rock-henkisen yleisön seurana.

Huvittavaa kyllä, FC Interin nimen ja sinimustan värityksen esikuva on aikaisemmin mainittu perinteikäs italialainen porvarisseura FC Internazionale Milano.

Interin faneja nimitellään usein myös "hinaajiksi".

"Siinä kenties toistuu vanha ruotsalaisuuteen ja homoseksuaalisuuteen liittyvä stereotypia. Håkansithan ovat ruotsinkielisiä ja lisäksi laivaliikennealalla toimivan perheyrityksen kautta 'hinaajabisneksessä' mukana", kertoo Nikkola.

TPS-faneja pidetään nettifoorumeilla muun muassa hienostelevina porvareina ja kokoomuksen kannattajina.

"Interiläiset kuittailevat mielellään myös Suurlähettiläistä, Bogart Companysta ja Ressu Redfordista, joka esittää TPS:n virallisen maalilaulun Sydän rinnassa", valaisee Nikkola.

Nikkolan mukaan kärkevin poliittisuus katosi suomalaisesta urheilu- ja jalkapallokulttuurista kuitenkin viimeistään 1980-luvun myötä.

"Vaikka edellä mainittua kuittailua paikoitellen esiintyy, ovat molemmat ryhmät loppuen lopuksi yhtä suurta keskiluokkaa."
 

Turku on sinimustavalkoinen

Globalisaatio siirtolaisliikkeineen näkyy molemmissa joukkueissa tasapuolisesti – etniset vähemmistöt ovat omaksuneet sinimustat ja mustavalkoiset peliasut yhtä lailla, eikä kumpikaan seura ole varsinaisesti profiloitunut maahanmuuttajien seuraksi.

Tosin Inter on rakentanut 2000-luvun alusta asti imagoa kansainvälisempänä seurana esimerkiksi hankkimalla järjestäen vahvistuksia muun muassa Etelä-Amerikasta ja Afrikasta. Tälläkin hetkellä FC Interin edustusjoukkueessa pelaa seitsemän ulkomaalaista. TPS:llä vastaava luku on kaksi.

Turkulaisjulkkikset ovat jakautuneet tasaisesti molempien seurojen kannattajiksi. Esimerkiksi Lola Odusogan, Ilkka Kanervan ja Sweatmasterin Sasu Mykkäsen voi nähdä Kupittaalla TPS:n tunnuksissa, siinä missä esimerkiksi runoilija Tapani Kinnunen ja Ritarikunnan Chyde ovat Interin miehiä.

Turun ravintoloista Pikku-Torre mielletään FC TPS:n kannattajien kantapaikaksi ja Bar Kukaa pidetään epävirallisesti interiläisten kuppilana.

"Olemme tehneet jonkin verran yhteistyötä TPS:n organisaation ja pelaajien kanssa, muttemme halua kuitenkaan leimautua mustavalkoiseksi baariksi", kertoo Pikku-Torren omistaja Timo Kauppinen.

Myöskään Bar Kukan omistaja, vannoutunut Inter-fani Jore Airola ei halua linjata baarinsa asiakaskuntaa.

"Vaikka Kukassa käykin paljon FC Interin kannattajia ja TPS-fanit vierastavat paikkaa, emme halua alleviivata tätä minään interiläisten kantapaikkana. Pidän Kukaa sitä paitsi enneminkin kulttuuri- kuin jalkapallobaarina."

Turun jalkapalloilu on ehkä vielä lapsen nappulakengissä, mutta ainakin Kupittaalla keskitytään olennaiseen ja Euroopan kentiltä tutut lieveilmiöt loistavat poissaolollaan.

Vaikka seurojen imagoissa, taustoissa ja toimintatavoissa on eroja, ovat Turun jalkapallopiirien kannattajaryhmien väliset viivat veteen piirretyt - molemmat leirit edustavat oikeistoa, vasemmistoa ja uutta sekä vanhaa Turkua yhtä lailla.
 

Teksti: JOEL HAAPAMÄKI

Kuva: LAURI HANNUS