Ajassa
10.05.2019

Turussa voi korjata fillarin nyt ilmaiseksi: ”Sisään voi kävellä pyörän kanssa ja polkea sen ulos”

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Iiro Myllyneva.
  • Heikki Mönkkönen.

Vanhassa Helkaman kaapelitehtaassa rihdataan nyt pinnoja ja paikataan sisäkumeja.

Kyseessä ei ole pyörähuoltamo vaan vapaasti käytettävä tee-se-itse-tila, jossa on työkaluja ja varaosia pyörien korjaamiseen. Siis pyöräpaja.

Pajaa organisoi Vapaa Ratas ry. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Iiro Myllyneva korostaa, että pajalle on tervetullut kuka tahansa.

”Ennakkotaitoja pyörien suhteen ei tarvita. Sisään voi kävellä pyörän kanssa ja polkea sen ulos. Noudatamme myös turvallisemman tilan periaatetta eli kaikenlainen syrjintä on kiellettyä.”

Toiminnassa on keskeistä kierrätys ja yhdessä tekeminen. Paikan päällä neuvotaan ja näytetään, miten pyörää korjataan.

”Mitään ei kuitenkaan tehdä ihmisten puolesta.”

Toiminta pyörii vapaaehtoisten voimin.

Pajan taustalla vaikuttaa ajatus teknologian demokraattisuudesta. Että ihan tavallinen tallaaja voi ottaa sen haltuunsa.

Polkupyörät ovat lopulta varsin yksinkertaisia kapineita, eikä niiden huoltamiseen tarvita monimutkaisia työkaluja.

”Haluaisimme ihmisten vapautuvan asenteesta, että jos pyörä on rikki, sitä ei voi korjata.”

Työkalujen hankkiminen on silti iso sijoitus. Pyöräpajalla ne ovat ilmaiseksi käytettävissä.

Lisäksi tarjolla on varaosia. Niitä otetaan myös lahjoituksina vastaan. Jos kellarissa on maannut vuosikausia käyttämätön pyörän romu, kannattaa se raahata pajalle hyötykäyttöön.

Vanhoista pyöristä voi saada varaosia, joita ei enää myydä kaupoissa.

Pyöräpaja on kansainvälinen ilmiö, jonka historia juontaa 1970-luvulle. Tuolloin Kaliforniassa järjestettiin työllistämishankkeita, joissa nuoria opetettiin korjaamaan pyöriä ja pyörittämään pajoja.

Suomessa pajatoiminta käynnistyi 2000-luvulla. Helsingissä on ollut pyöräpaja jo yli kymmenen vuotta. Turun paja toimi aiemmin lähempänä Ylioppilaskylää, Kirkkotien kirpputorin yhteydessä. Rakennus kuitenkin purettiin asuntojen tieltä.

Yhteisöllinen tekeminen ja pyörien korjaaminen ovat toiminnan kulmakiviä, mutta ne vaativat fyysisen tilan.

Muutaman korttelin päässä Kupittaalta sijaitseva vanha kaapelitehdas oli käytännössä ainoa toimintaan sopiva, edullinen tila, jonne on myös siedettävä matka keskustasta.

Vapaa rattaan puheenjohtaja Heikki Mönkkönen on tilaan tyytyväinen. Seiniä koristavat graffitit ja muutaman sponsorin mainostarrat.

”Erona aiempaan on, että nyt ei ole pakko kasata pyöriä myyntiin. Vuokra on niin edullinen.”

Voi siis keskittyä pakottomaan tekemiseen ja ihmisten auttamiseen. Suunnitelmissa on muun muassa kouluttaa maahanmuuttajia pyörähuollon perusteista.

Pyöräpaja on auki tiistaisin klo 17–20 osoitteessa Kalevantie 15 (kulku sisäpihan kautta).

https://turunpyorapaja.info/

Lue lisää:

Turku’s Best Second-hand Shops: Buy, Donate and Recycle Like a Boss

Looking for furniture, plates, clothes, a bike or the like? Or wondering how and where to donate stuff you don’t need? (1/2019)

Pyöräilykuumeen maa

"Kun pääset sinne, niin hanki pyörä", neuvoi Tanskassa asunut ystäväni, kun kerroin muuttavani Kööpenhaminaan. Kuulemma kaupunki olisi pyöräilijän paratiisi, jota ei voisi kokea kuin polkemalla sen pyöräteillä. (10/2010)