Ilmiöt
16.01.2013

TV-sarjoja, elokuvia vai urheilua?

Internetin tilausvideopalvelut rynnistävät Suomen markkinoille. Tylkkäri testasi, mikä kolmesta nykytarjokkaasta on paras valinta.

Mistä on kyse?

? Tilausvideopalveluissa pieni kiinteä kuukausimaksu avaa katsottavaksi tuhansia tunteja elokuvia ja tv-sarjoja laillisesti ja ilman mainoksia. Ohjelmat pyörivät suoratoistona eli ilman tietokoneelle tallentuvia tiedostoja.

Tylkkärin testissä ovat Suomessa saatavilla olevat video on demand -palvelut: ruotsalainen Viaplay, amerikkalaisjätti Netflix ja tuore tulokas HBO Nordic.

Tulevaisuudessa ainakin Filmnet, niin ikään Ruotsista, täydentää valikoimaa.

Palveluita kokeiltiin vuoden ensimmäisellä viikolla Windows-tietokoneella ja Android-tabletilla. Internet-yhteyden nopeus oli kiinteänä 10 megabittiä sekunnissa ja mobiilissa 1 megabitti sekunnissa.

Helposti lähestyttävä Viaplay

Uudelle asiakkaalle Viaplay on trion kuluttajaystävällisin. Tarjontaa saa selata vapaasti ilman kirjautumista, kun kilpakumppanit tarjoavat sivustoillaan lähinnä myyntipuheita.

Asiakas saa valita mielensä mukaan katseluun TV-, TV-+leffa- tai TV-+leffa-+urheilupaketin. Viimeisenä mainittu tarjoaa valttikorttinaan NHL-ottelut suorina lähetyksinä, mikä ei ole liigan vastapäättyneen työsulun vuoksi tällä pelikaudella paljoa lämmittänyt.

Kokonaisuuksien lisäksi Viaplay vuokraa vuorokaudeksi irtoleffoja, useimmiten kolmen tai neljän euron kappalehintaan. Kuukausipaketteihin kuulumattomat elokuvat on merkitty selkeästi. Vuokraosastolta löytyy kattavasti elokuvia myös viime vuodelta, mihin muut kolmikossa eivät yllä.

Viaplayn ulkoasu on miellyttävä, ja katselulistaa voi kerätä "oma suosikki" -toiminnolla. Asetukset ovat selkeät lukuun ottamatta sitä, että saman elokuvan eri versiot (puhuttu kieli, videokuvan laatu) ovat eri nimikkeinä. Esimerkiksi Steven Spielbergin Tintti-elokuvaa tarjotaan kolmena kappaleena.

Suurimman pettymyksen tuottaa tv-sarjaosasto. Sisältöä ei ole paljon, ja päättyneistäkin sarjoista on mukana vain yksittäisiä kausia. Oudoksuttavin esimerkki lienee 10 vuotta kestänyt Smallville, josta voi katsoa vain seitsemännen tuotantokauden.

Viime syksyllä kilpailun ilmaantuessa Viaplay alensi leffapaketin hintaa Netflixin tasolle, ja vuoden ajan auki ollut palvelu saapui Androidillekin. Kaikki elokuvat eivät kuitenkaan ole katseltavissa mobiilissa.

Netflixissä näkyy kokemus

Netflixin ensijulkisuuteen Suomessa liittyi suomenkielisten tekstitysten huono laatu. Myös Viaplay ja HBO Nordic jäävät jälkeen ammattitekstitysten tasosta, mutta pahimmin riman tosiaan alittaa Netflix. Onneksi uusin lisäyksiin laatu on parantunut jonkin verran.

Vaikka suomi ei palvelulta taivu moitteita, Netflixissä näkyvät globaalin kokijan varmat otteet. Katselun aikana tekstityskieltä, ääniraitaa tai kuvanlaatua voi vaihtaa lennossa. Tarjontaan on helppo tutustua nimen, ohjaajan, kattavan näyttelijälistan tai yksityiskohtaisen luokittelun kautta.

Ensikirjautuminen muistuttaa veroilmoituksen täyttöä, kun käyttäjän katselutottumukset selvitetään perinpohjaisesti. Elokuvien katsominen ja pisteyttäminen tarkentaa tarjottuja katseluehdotuksia. Tarkat kategoriat auttavat löytämään lisäkatsottavaa helposti, mutta välillä luokittelu menee yli – esimerkiksi RoboCop on 12 muun jaottelun lisäksi etsiväelokuva.

Sisällön selaaminen on kuitenkin vaivatonta, ja kolmikon monipuolisin tarjonta avautuu nopeasti. Kesken jäänyttä ohjelmaa voi jatkaa myöhemmin samasta kohdasta toiseltakin laitteelta. Mobiiliversio on niukasti kolmikon karsituin, mutta laitetuki on kattavin niin mobiilissa, älytelevisioissa kuin pelikonsoleissa.

Suureksi kasvanut Netflix kykenee jo haastamaan perinteisiä TV-kanavia omalla tuotannolla. 2013 palvelussa alkaa viisi TV-sarjaa, kuten David Fincherin tuottama ja Kevin Spaceyn tähdittämä poliittinen draama House of Cards.

HBO Nordic luottaa laatuun

Huippusarjoistaan tunnetun HBO:n palvelu eroaa verrokeista selkeästi. Netflixin ja Viaplayn sisältö keskittyy elokuviin, jolloin ne joutuvat kärsimään elokuvastudioiden halusta julkaista leffansa dvd:lle ja blu-raylle ennen kuin esitysoikeuksia myydään televisiokanaville tai nettipalveluille.

HBO sen sijaan painottaa kuuluisia tv-sarjojaan. Nimikkeet voi selata läpi yhdeltä istumalta – palvelussa ei ole edes hakutoimintoa – mutta laadussa kilpailijat jyrätään: päivä starttaa Tony Sopranon seurassa, tylsä luento pelastuu Taistelutovereilla ja illalla on helppo vierailla Talvivaarassa. Katselulistalle kertyy kausikaupalla laatuviihdettä.

Sarjojen uudet jaksot ovat katsottavissa vuorokauden sisään USA:n ensiesityksestä. Palvelussa on jo nyt rutkasti sisältöä, jota Suomessa ei ole ilmaiskanavilla nähty, kuten Broadwalk Empiren kolmoskausi ja Aaron Sorkinin uutuussarja The Newsroom.

Avautumassa oleva, toistaiseksi vain sähköpostijonotuksen tai tietyn Samsung-asiakkuuden avulla korkattava HBO Nordic lienee paras mahdollinen vastaisku piratismille, kunhan asiakkaalta löytyy sitoutumishalua.

Netflix ja Viaplay tarjoavat ilmaisen kokeilukuukauden ja toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, jonka voi sanoa irti milloin tahansa. HBO:n kanssa alttarille marssiminen tarkoittaa vuoden mittaista määräaikaista sopimusta. Lisäksi isotuumaisten televisioiden omistajat odottanevat luvattua HD-tukea ennen rekisteröitymistä.

TEKSTI: ILKKA HEMMILÄ

KUVITUS: RIIKKA SOININEN