Ilmiöt
17.10.2012

TYL-looks

Tylkkärin toimitus päätti pohtia ääneen, miten toimittajan mielipiteet vaikuttavat lehdessä tehtävään työhön.

Laura Myllymäki, päätoimittaja:

En kuulu mihinkään puolueeseen, ja olen äänestänyt vaaleissa useampaa kuin yhtä puolueita. On sanomattakin selvää, että jokaisella on arvoja ja elämänkatsomus – tämän tietää jokainen joskus psykologian tunnilla istunut – jotka kohdallani ohjaavat tekemisiäni myös toimittajana, kirjoittajana ja juttujen ideoijana. Toimittajalle on kuitenkin epärelevanttia, mitä mieltä hän kulloisestakin ilmiöstä on, jos ilmiö itsessään on kertomisen ja julkistamisen arvoinen. Toimittajan kynä teroitetaan faktoilla, ei mielipiteillä, ja tämä ammattitaito on edellytys kaikessa journalismissa.

Sampo Rouhiainen, toimittaja:

En osallistu itse puoluepolitiikkaan, mutta olen toiminut monissa vaaleissa taustajoukoissa ja olen Vihreän liiton jäsen. Ideologiani – kuten muutkin kiinnostuksen kohteeni – vaikuttaa varmasti siihen mitä epäkohtia nostan esille tai mitä hyviä asioita fiilistelen.

Toimittajalla on suuri valta asioiden julkisuuteen tuojana. Uskon myös, että jokainen pyrkii valtaansa tavalla tai toisella käyttämään. Lukijoiden luottamuksen pettäminen olisi kuitenkin ammattini loppu. Siksi pyrin parhaani mukaan tuomaan esille myös itselleni vastakkaiset näkemykset.

Kristian Tervo, valokuvaaja:

Poliittinen aktivoituminen näkyy arjessani merkittävästi – olen ollut puolueaktiivi jo pitkään ja teen läheistä yhteistyötä puoleen kanssa niin yksityishenkilönä kuin yrittäjänäkin. Tästä huolimatta oikeistolaisuuttani on vaikea havaita valokuvissani, sillä pyrin korostamaan ainoastaan toimeksiantoa ja kuvan varsinaista tarkoitusta. Ammatillisessa mielessä joudun pakostakin pidättäytymään henkilökohtaisista mielipiteistä, sillä teen töitä monen hyvinkin erilaista poliittista näkemystä edustavien ihmisten kanssa.

KUVAT: KRISTIAN TERVO