Ajassa
21.02.2022

Uhka vai mahdollisuus? Kolme välivuoden viettäjää kertoo, miltä lukion jälkeinen tauko opinnoista tuntuu

Teksti:
Eina Mäkelä
Kuvat:
Kotialbumit
Grafiikat:
Anni Savolainen
  • Kolme tyytyväistä välivuoden pitäjää: Janne Varppee, Vilma Sirkelä ja Hugo Pylkkö.

Välivuotta viettävät joka vuosi lukuisat opiskelijat. Monet kuitenkin pelkäävät ja välttelevät sitä tai joutuvat pitämään taukoa opiskelusta vastoin omaa tahtoaan. 

Opiskelijat tuntuvat usein ajattelevan, että välivuosi viivästyttäisi opiskelua tai valmistumista. Osa taas pelkää jäävänsä ilman töitä tai tekemistä.

Välivuosi sijoittuu tyypillisimmin lukiosta tai ammattikoulusta valmistumisen jälkeen. Monet opiskelijat jäävät ilman opiskelupaikkaa ja päätyvät viettämään yhden tai useamman välivuoden.

Tilastokeskuksen mukaan vielä kolmen välivuoden kuluttua 27 prosenttia ylioppilaista jäi ilman jatko-opiskelupaikkaa. Nämä tilastot ovat tuoreimmat ja julkaistu vuonna 2020, jolloin kyseessä ovat siis vuonna 2017 kirjoittaneet ylioppilaat.

Tylkkäri haastatteli kolmea tyytyväistä henkilöä, jotka viettävät nyt lukion jälkeistä välivuotta.

 


 

Janne Varppee, Kerava

Pelottiko ajatus välivuodesta?
Ajatus välivuodesta ei oikeastaan missään vaiheessa ole pelottanut minua, sillä se oli minulla suunnitelmissa abivuodesta lähtien lukiossa. 

Ajatus jatko-opintojen aloittamisesta tuntui ahdistavan huomattavasti enemmän, sillä lukion loppua kohden opiskelumotivaationi oli lopuillaan, enkä ollut keksinyt itselleni sopivaa pääainetta.

Miten itse suhtaudut välivuoteen?
Suhtaudun välivuoteen positiivisesti. Mielestäni ei ole järkevää aloittaa jatko-opintoja, jos ei pysty päättämään alaa, mikä oikeasti kiinnostaa ja mitä tahtoisi tehdä pitkäaikaisesti tulevaisuudessaan. 

Välivuoden aikana voi muun muassa kokeilla erilaisia työaloja, perehtyä syvemmin niin opiskelupaikkoihin kuin pääaineisiinkin esimerkiksi kavereiden kokemusten kautta ja kerätä säästöjä omaa opiskeluaikaa varten, jotta ei joudu opiskeluaikana olemaan täysin Kelan tukien armoilla.

Mitä olet päässyt tekemään välivuotena?
Välivuosi on tähän mennessä mennyt töitä tehdessä ja varusmiespalvelusta suorittaessa. Valmistuin lukiosta 2020 kesällä, jonka jälkeen loppuvuosi meni töitä ja järjestötoimintaa tasapainottaessa. Varusmiespalvelus alkoi tammikuussa 2021, ja koko vuosi sitten vierähti sitä suorittaessa. 

Tänä vuonna tarkoituksena on jatkaa töiden tekemistä, ja toiveena olisi päästä osallistumaan Puolustusvoimien kriisinhallintatehtäviin. Toivon myös pääseväni matkustamaan ennen opiskelemaan lähtemistä, kunhan koronaviruspandemia vihdoin ja viimein hellittäisi.

Suositteletko välivuotta? 
Riippuu täysin ihmisestä ja tilanteesta onko välivuosi hyvä idea vai ei. Itselleni välivuosi on ollut erittäin hyvä vaihtoehto, ja olen löytänyt muutamia kiinnostuksen kohteitakin tulevia opintoja varten. 

Jos kuitenkin on jo tietoinen omasta alastaan, ja saa opintopaikan heti toiselta asteelta valmistuessa, opintoihin lähteminen olisi omasta mielestäni kannattavampaa.

Tällöin jatko-opinnot saa hoidettua "pois alta" mahdollisimman nopeasti ja pääsee siirtymään itselleen mielekkäisiin sekä hyvin todennäköisesti paremmin palkattuihin töihin kuin välivuoden aikana. 

Varusmiespalveluksen käyville suosittelen kuitenkin sen suorittamista ennen opiskelujen aloittamista, jotta palveluksen pääsee kokemaan oman ikäluokan kanssa.

Mitä haasteita välivuoteen liittyy?
Isoimmat haasteet minulle ovat olleet itselleni mieluisan työpaikan löytäminen sekä muille paikkakunnille opiskelemaan lähteneiden kavereiden kanssa yhteydenpito. Molemmat on kuitenkin saatu ajan myötä ratkaistua, ja homma rullaa omalta osin tällä hetkellä todella mukavasti. 

Tekemisen puute on edelleen ajoittain ongelma, ja uskon sen korostuvan välivuotta pitäessä, kun ei ole jatkuvia opiskelijabileitä ja muita rientoja, missä olla.

Kadutko välivuotta?
En kadu. Vaikka ajoittain ajattelenkin, että olisi kiva olla opiskelemassa, olen tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Uskon, että olisin katunut jatko-opintojen aloittamista huomattavasti enemmän kuin välivuoden pitämistä.

Mikä on parasta välivuodessa?
Parasta on ehdottomasti ollut vapaus elämän järjestelyssä sekä töiden pysyminen töissä niin, ettei tarvitse työpäivän jälkeen keskittyä mihinkään muuhun kuin rentoutumiseen. 

Tykkään myös siitä, että töissä käymisen ansioista minulle jää rahaa käytettäväksi itseäni varten, ja voin hankkia itselleni parempia välineitä harrastuksia varten, sisustaa kotiani nätimmin ja ylipäätään käydä kaupassa pohtimatta omaa rahatilannetta sen tarkemmin.

Oletko hyötynyt välivuodesta?
Kyllä olen. Olen saanut reilusti aikaa ajatella omaa tulevaisuutta, ja mitä oikeasti tahdon tehdä jatkossa. Tällä hetkellä itseäni kiinnostavien opiskelualojen määrä on rajattu kahteen, ja mieluisat opiskelukaupungitkin ovat mielessä. 

Tahdon kuitenkin jatkaa välivuoden pitämistä vähintään syksyyn 2023 asti, jotta saan säästettyä lisää rahaa ja työkokemusta kuljetusalalta. Sain alalle koulutuksen intin aikana, ja tekisin mielelläni niitä töitä osa-aikaisesti tai keikkaluontoisesti jatko-opintojen ohella.

 

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen

 

 


 

Vilma Sirkelä, Salo

Pelottiko ajatus välivuodesta?
Ajatus välivuodesta pelotti jonkun verran. Olisin kovasti halunnut opiskelemaan, mutta tiedostin silti välivuoden mahdollisuuden. 

En ollut vain täysin varma, mitä tulisin tekemään tai missä tulisin asumaan. Kaikki palaset kuitenkin loksahtivat paikoilleen ilman sen suurempia huolia. 

Miten itse suhtaudut välivuoteen?
Suhtaudun välivuoteen optimistisesti. Vaikka tauko opiskelusta tuntui hetken oudolta, oli se loppujen lopuksi helpottavaa. Ala-asteelta lukioon on kuitenkin monta vuotta, eikä yksi rentoutumisen vuosi ole pahitteeksi. 

Välivuonna on myös aikaa käydä töissä ja kerätä rahaa opiskelua ja muuttoa varten, kuten minä teen. Myös ystäville ja reissaamiselle löytää enemmän aikaa. 

Mitä olet päässyt tekemään välivuotena?
Välivuonna olen lähinnä tehnyt töitä. Joulukuussa 2021 minut valittiin myös Lounais-Suomen Lukiolaisten puheenjohtajaksi, joten nyt toinen puolisko välivuodesta menee puheenjohtajan hommia hoidellen. 

On ollut mukavaa, kun ollut enemmän aikaa tehdä niitä asioita mitä haluaa ilman ylimääräistä koulustressiä. Keväällä ja kesällä tulen matkustamaan Espanjaan ja Italiaan parhaan ystäväni kanssa, jos vain rajoitukset sallivat. Odotan sitä innolla!

Suositteletko välivuotta? 
Suosittelen! Välivuosia voi pitää yhden, mutta miksei myös monta. 

Varsinkin meillä nuorilla on elämässä melko vahvana tietynlainen suorittamisen kulttuuri, eivätkä jotkut ehkä uskalla jäädä välivuodelle, vaikka haluaisivatkin. 

Totuus on kuitenkin se, että elämässä ehtii opiskella ja suorittaa älyttömästi myöhemminkin. On mukavaa ottaa kokonainen vuosi itselleen ja omille tarpeilleen ja käyttää se esimerkiksi matkusteluun, töiden tekemiseen tai ihan vain lepäämiseen. 

Välivuosi antaa tilaa tehdä nuoruudessa niitä asioita, mitä on aina halunnut tehdä, muttei vaikka ehtinyt. 

Mitä haasteita välivuoteen liittyy?
Haasteita voi ilmetä esimerkiksi sopivien töiden löytämisessä. Itse olen huomannut myös välillä tylsistyväni, kun kavereita ei näe yhtä paljon kuin koulussa, missä heitä näki joka päivä. Mutta nämäkään eivät ole ylitsepääsemättömiä haasteita!

Kadutko välivuotta?
En kadu! Olen saanut paljon aikaiseksi: muun muassa säästänyt rahaa opiskeluja varten, varannut keväälle lomamatkan ja löytänyt uusia ystäviä. 

Välivuonna voi tehdä melkein mitä vain. Se on kokonainen vuosi itselle. 

Mikä on parasta välivuodessa?
Parasta välivuodessa on se, että saa itse suunnitella omat menonsa ja päättää, mitä kaikkea haluaa vuoden aikana tehdä. Ei tarvitse huolehtia koulustressistä tai tenteistä, jolloin avautuu paljon enemmän aikaa ja jaksamista. 

Kotonakin saa aina halutessaan vain levätä, eikä tarvitse käyttää koko iltaa opiskeluun. 

Oletko hyötynyt välivuodesta?
Olen hyötynyt välivuodesta, sillä olen saanut kerättyä rahaa tulevaisuutta varten. Oloni on myös paljon stressittömämpi ja kivoille asioille on jäänyt enemmän aikaa. 

 


 

Hugo Pylkkö, Turku

Pelottiko ajatus välivuodesta?
Pettymys siitä, ettei päässyt korkeakouluun oli toki läsnä, mutta näin myös, että kiva saada hetken irtiotto opiskelusta. 

Kyllä minua myös pelotti, mitä käy kaverisuhteille, kun suuri osa aloitti kuitenkin korkeakoulussa heti lukion jälkeen. 

Miten itse suhtaudut välivuoteen?
Välivuotena ehtii hyvin miettimään omaa tulevaisuutta ja jatko-opintosuunnitelmia. Omat mielenkiinnon kohteeni ovat muovautuneet melkein kokonaan uusiksi välivuoden aikana. Nyt on aikaa harrastaa ja keskittyä muihin asioihin elämässä. 

Mitä olet päässyt tekemään välivuotena? Oletko hyötynyt välivuodesta?
Olen ehtinyt oikeasti antaa aikaa muun muassa harrastuksille, jotka jäivät opiskelun ohella valitettavasti taka-alalle. 

Olen hyvin perinteisessä välivuosi-duunissa asiakaspalvelutyössä. On ollut myös tavallaan hauskaa jollain tavalla leikkiä oikeaa aikuista. Olen myös oppinut paljon itsestäni ja maailmasta tämän vuoden aikana. 

Suositteletko välivuotta? 
Riippuu niin paljon ihmisestä. Jos on, kuten minun tapauksessani, tulevaisuuden haaveet ja suunnitelmat hyvinkin epäselviä, niin kyllä ehdottomasti suosittelen. 

Mitä haasteita välivuoteen liittyy?
Kun kaverit ovat päässeet sisään opiskelijaelämään, käyvät opiskelijatapahtumissa ja ovat päässeet edistämään omaa tulevaisuuttaan, itsellä ei ole minkäänlaista samaistumispintaa. 

Kadutko välivuotta?
En kadu. Tiedän jopa tarkalleen, mihin olen seuraavassa yhteishaussa hakemassa. On ollut kiva pitää pientä taukoa opiskelusta. 

Välivuosi oli itselleni juuri oikea ratkaisu ja tuntuu, että tunnen itseni paremmin välivuoden jälkeen. 

Mikä on parasta välivuodessa?
Vapaa-aika. Voi hengittää ja elää hetkessä.

 

Lue lisää

Välivuoden kautta yliopistoon

Vuonna 2010 vain joka kolmas Turun yliopiston uusista opiskelijoista oli edellisen kevään ylioppilas. (9/2010)

Proosa: Minun poikani

Toimittaja Vy Tram hankki lukion jälkeen koiran. Ajoitus tuntui sopivalta: olihan edessä välivuosi. (8/2020)

Avoin kannustinloukku

Poliitikot puhuvat kauniisti syrjäytymisen ehkäisystä ja nopeammasta työelämään siirtymisestä. Nykyinen järjestelmä ei ole linjassa näiden tavoitteiden kanssa, kirjoittaa välivuoden viettänyt yleisen historian opiskelija kirjoittaa. (4/2015)