Ilmiöt
02.10.2019

Ulossulkemista, mitätöintiä ja nälvimistä – Kaksi yliopisto-opiskelijaa kertoo, mitä korkeakoulukiusaaminen voi olla

Teksti:
Vy Tram

Keskiviikkona 2.10 vietetään kiusaamisen vastaista päivää.

Toimittaja Vy Tram keskustelee Turun yliopiston ylioppilaskunnan yhdenvertaisuussiiven Jennifer Stangerin ja Jukka Väisäsen kanssa korkeakoulukiusaamisesta.

Kolmatta vuotta englantia opiskeleva Stanger kertoo olevansa sokea opaskoiran käyttäjä.

”Minun kohdalla ihmiset hirveästi saattavat varoa näkemisestä puhumisesta. Jännitetään liikaa, mikä ei todellakaan ole tarpeellista”, hän pohtii.

Stanger kertoo, että sokeuden vuoksi hänen on vaikea tehdä itse aloitetta ryhmätöiden ryhmien muotoutumisen aikana, ja kokee näissä tilanteissa jäävänsä ulkopuolelle.

Sosiologiaa, erityispedagogiikkaa ja sukupuolentutkimusta opiskeleva Jukka Väisänen kuvailee itseään keski-ikäiseksi sateenkaarevaksi monivammaiseksi.

”Eristymisen tunne muuttuu helposti eristäytymisen tunteeksi”, Jukka miettii, kun puhutaan kiusaamisen vaikutuksista.

Keskustelussa käydään läpi, miten kiusaaminen ilmenee korkeakouluissa. Lisäksi puhutaan myös siitä, miten aiemmat kiusaamiskokemukset vaikuttavat nykyisiin sosiaalisiin suhteisiin. Lopuksi pohditaan, kuinka kiusaamista voitaisiin ehkäistä. Kuuntele koko keskustelu!

Ps. Mikäli koet itsesi kiusatuksi, kehotamme sinua ottamaan yhteyttä ainejärjestösi tai TYY:n häirintäyhdyshenkilöön. YTHS:stä voi saada myös apua kokemuksien käsittelyyn.

Lue lisää

Essee: Ensimmäinen vuoteni yliopistossa oli musertava

Toimittaja Vy Tram kertoo omakohtaisesti, kuinka selvisi ulkopuolisuuden tunteesta yliopistossa. (5/2019)

Pääkirjoitus: Lukiossa olin yksinäinen, mutta sitten yksi ihminen tuli juttelemaan ja se muutti kaiken

”Jos olet suhdevarakas vanhempi opiskelija, kokeile jakaa omastasi. Juttele uudelle opiskelijalle, älä jätä toista yksin. Ei siitä vielä ihmeitä synny, mutta voit pelastaa jonkun päivän. Yliopisto on yhteisö [sic] eikä sinunkaan verkostoasi olisi ilman sitä.” (5/2019)