Ilmiöt
09.12.2010

Valpas vuokralainen

Vuokralaisen vaikuttamismahdollisuudet riippuvat asumismuodosta, asukkaan aktiivisuudesta ja tuurista.

Kun vuokranantajan valitsemat kukkatapetit riitelevät modernin sisustustyylisi kanssa, saattaa mieleesi hiipiä ajatus pienestä pintaremontista. Arvuuttelet suostuisiko vuokranantaja ajatukseesi vai olisiko parempi vain toimia omin päin. Mitkä ovat oikeutesi?

TYYn oikeusaputoimikunnan puheenjohtajan Juha Postin mukaan vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä asunnossaan muutos- tai korjaustöitä, ellei perusteena ole välittömän vahingon estäminen. Kaikista toimenpiteistä on lain mukaan neuvoteltava vuokranantajan kanssa.

Vuokralainen on monessa asiassa vuokranantajan ja taloyhtiön päätösten armoilla. Idea hauskoista grillijuhlista talon pihalla saattaa kaatua osakkeenomistajien vastustukseen. Innokkaalla vuokralaisella on kuitenkin mahdollisuus saada äänensä kuuluviin osallistumalla yhtiökokouksiin.

"Jos taloyhtiössä on osakehuoneisto vähintään viidellä eri omistajalla, vuokralaisella on oikeus osallistua sellaiseen yhtiökokoukseen, jossa käsitellään esimerkiksi yhtiön yhteisten tilojen käyttöä", Post huomauttaa.

Arava-asunnossa asuvan vuokralaisen vaikutusmahdollisuudet ovat huomattavasti paremmat. Valtion tukemissa asunnoissa kutsutaan koolle vähintään kerran vuodessa kokous, johon voivat osallistua kaikki taloissa vakituisesti asuvat täysi-ikäiset. Kokouksessa valitaan asukastoimikunta, joka päättää muun muassa askartelu- ja kerhohuoneiden käytöstä.

Selkoa sekaviin sopimuksiin

Mitä tehdä, kun kiikarissa olevan unelma-asunnon vuokrasopimus velvoittaa asumaan asunnossa vuoden, mutta sitoutuminen vuodeksi arveluttaa? Irtisanomisaika on vuokralaiselle kuukauden ja vuokranantajalle kuusi kuukautta silloin, kun kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. "Suomessa on hyvin laaja sopimisen vapaus", Post huomauttaa. Näin ollen lainmäärämät irtisanomisajat astuvat voimaan vasta, kun sovittu määräaika on umpeutunut.

Vuoden asumaan velvoittava vuokrasopimus on riesa etenkin kimppakämpässä asuville. "Kun yksi kolmesta kämppiksestäni muutti pois, me jäljelle jääneet jouduimme tekemään uuden vuokrasopimuksen. Vaikka olimme asuneet asunnossa jo vuoden, velvoitti uusi sopimus sakkojen uhalla asumaan toisen vuoden", kertoo 30-vuotias mies. "Muutimme asunnosta pois vuoden sisällä ja olimme lopulta onnekkaita, sillä vuokravälitystoimisto ei koskaan vaatinut sakkorahoja ja maksoi takuuvuokristakin takaisin liikaa!"

Kello kuudelta alkava porakonekonsertto tai reistaileva lämmitys saattavat saada vuokran tuntumaan epäreilun korkealta. Onko vuokranantaja velvoitettu alentamaan vuokraa silloin, kun asumismukavuus kärsii? "Automaattisesti vuokraa alentavia asioita ei laista löydy, mutta tuomioistuin voi vuokralaisen vaatimuksesta alentaa vuokraa tai muuttaa vuokran määräytymisehtoja silloin, kun vuokra ylittää saman alueen samanarvoisten vuokra-asuntojen vuokrat ilman hyväksi katsottavaa syytä", Post kertoo.

Myös putkiremontti aiheuttaa päänvaivaa vuokralaiselle. Turkulainen nuoripari kertoo joutuneensa asumaan putkiremontin ajan ystäviensä nurkissa Raisiossa. "Remontti kesti puolitoista kuukautta ja vuokrasta maksoimme puolet sillä ehdolla, että tavaramme saivat jäädä asuntoon", mies 22v. kertoo. "Järjestely sopi meille hyvin. Harmittamaan jäi kuitenkin remonttimiesten epärehellisyys. Harvinaisia euroja sisältänyt säästöpossumme varastettiin!"

Prameiksi remontoitujen tilojen kääntöpuolena on toisinaan vuokrankorotus. Vuokran tarkistaminen ei kuitenkaan saa olla mielivaltaista. Vaikka vuokrasopimus sallisikin yksipuoliset vuokrankorotukset, tulee korotuksella olla perusteet ja asiasta on tiedotettava kirjallisesti etukäteen. Takuuvuokra puolestaan saa olla korkeintaan kolmen kuukauden vuokra.

Ihana kamala vuokranantaja

Välillä kuulee kerrottavan varsinaisia kauhutarinoita vuokranantajista, jotka menevät liian pitkälle ja käyttäytyvät sopimattomasti.

"Asuin 18-vuotiaana kaksi kuukautta asunnossa, jonne vuokraisäntäni tunkeutui omilla avaimillaan kolme kertaa. Jokaisella kerralla hän tuli ilmoittamatta hoitamaan kunnostustöitä aamuisin, kun olin vielä nukkumassa. En uskaltanut vuokranantajan takia olla kotona, vaan vietin paljon aikaa kavereideni luona. Ilmoitin vuokraisännän toiminnasta vuokravälitystoimistolleni, minkä ansiosta hän uhkasi haastaa minut oikeuteen kunnianloukkauksesta", tilittää 23-vuotias nainen.

Toisen ääripään kokemukset vuokraisännistä ja -emännistä eivät nekään ole tavattomia. "Vuokraemäntä laati vuokrasopimuksen omasta pyynnöstämme, ja takuuvuokraa hän ei halunnut lainkaan", 25-vuotias nainen kertoo. "Herttainen vuokraemäntä tarjosi meille leivoskahvit vuokrasopimusta tehdessämme. Hän oli huolissaan viihtyvyydestämme, soitteli silloin tällöin ja pois muuttaessamme muisti meitä läksiäislahjalla."

Teksti: JENNI VALTA ja INKERI JUNTUNEN

Kuva: ELLI VUORINEN

TYYn oikeusaputoimikunta

tarjoaa ilmaista oikeudellista neuvontaa keskiviikkoisin

klo 18–20 TYYn toimistolla.