Ilmiöt
19.03.2010

Vempain: Tasapainoisemmin, voimakkaammin, notkeammin

Palstalla esitellään outoja kapistuksia

Urheilija! Kaipaatko lisää tasapainoa, voimaa ja notkeutta? No, kukapa ei kaipaisi. Kaiken tämän voit saada pujottamalla ranteeseesi hologrammirannekkeen!

Power Balance on ranneke, jonne on syötetty samaa äänitaajuutta, jota on ihmisen biokentässä. Valmistajan mukaan ranneke "reagoi positiivisesti kehon oman energiakentän kanssa". Näin energia virtaa koko kehon läpi paremmin ja auttaa saavuttamaan huikeita urheilusuorituksia.

Olen lentää selälleni moisen bullshitin jälkeen, mutta kun veteraaniurheilijat Shaquille O'Neal ja Teemu Selänne selittävät valmistajan nettisivuilla uskovansa rannekkeen ihmeelliseen voimaan, ei auta muu kuin kokeilla itse.

Educariumille saapuu toimittajan vakiosaliremmin lisäksi hieman nolon oloinen rannekkeen omistaja. Hän ei ole toistaiseksi treenatessaan huomannut muuta vaikutusta kuin ranteessa esiintyvää kihelmöintiä.

Päätämme testata ensimmäiseksi videolta tutulla menetelmällä, jossa avustaja koittaa horjuttaa kädet levällään yhdellä jalalla seisovan testaajan tasapainostaan. Miehet rannekkeen kanssa ja ilman kaatuilevat, eikä kukaan myönnä tuntevansa mystistä efektiä energiakentässään saati tasapainossaan.

Kun siirrymme takakyykyn pariin, isken ylimielisyyksissäni tankoon 30 kiloa enemmän rautaa kuin normaalisti, mutta punnerran yllättäen sarjan loppuun. Sekä rannekkeen kanssa että ilman. Yllän Power Balance -rannekkeen kanssa kaikissa liikkeissä samoihin toistoihin kuin ilmankin, mutta en kertaakaan pidemmälle.

Kukaan testanneista ei havaitse rannekkeen välitöntä vaikutusta suorituksiin, mutta treeni on kieltämättä varsin onnistunut. Suurin osa kiiltävän muovinpalan taiasta on luultavasti placeboa.

Kun katson uudelleen sepustuksia energiavirroista ja performance technologystä, en voi olla miettimättä, kuinka monta kiekkojunnua luistelee tälläkin hetkellä mielestään tasapainoisemmin kohti NHL-unelmiaan.

SAMPO ROUHIAINEN