Ilmiöt
14.10.2010

Viikinkiaikaista showmiekkailua

  • Matematiikan opiskelija Sanna Elomaa on vaarassa saada miekasta ihan kampuksen tuntumassa.

Turkulainen Varangian Bears elävöittää historiaa taistelunäytöksillä.

Neljä tunikoihin pukeutunutta hahmoa päästää ilmoille huudon ja käy taisteluun viimeiseen mieheen. Miekkojen terät iskevät yhteen, lyönnit halkovat ilmaa ja pysähtyvät kilpiin. Yksi toisensa jälkeen soturit kaatuvat vaikeroiden maahan ja jäljelle jää vain yksi voitonriemuinen miekkasankari.

Kysymyksessä ei ole keskiaikaisen elokuvan kuvaukset, vaan keväällä perustetun turkulaisen historianelävöittämisryhmän Varangian Bearsin harjoitukset Kasarmikadun puistikossa aivan kampuksen tuntumassa.

Varangian Bears, suomalaisittain varjagikarhut, pyrkii mallintamaan viikinkiaikaista kamppailua erilaisissa näytöksissä harrastelijavoimin. Tärkeintä ei ole ehdoton autenttisuus, vaan näyttävän esityksen tarjoaminen.

"Pyrimme olemaan mahdollisimman ajanmukaisia, mutta emme nipota", seuran puheenjohtaja Sanna Elomaa toteaa.

Varangian Bearsin jäsenet kokoontuvat viikoittain treeneihin, joissa harjoitellaan käsittelemään aseita miekoista kirveisiin ja jousiin. Treeneissä historiallinen pukeutuminen ei ole pääasia. Vaikka osa karhuista on sonnustautunut viikinkitamineisiin, löytyy toisten jalasta lenkkarit.

Ryhmässä on neljätoista jäsentä, joista osa käy treeneissä epäsäännöllisesti. Harrastajien kirjo on laaja. Ryhmän nuorin on seitsemäntoistavuotias ja vanhin yli neljäkymppinen. Suurin osa on opiskelijoita, mutta joukosta löytyy myös leipomotyöntekijä ja vielä hetki sitten merimieskin.

Enemmän teatteria kuin larppaamista

Varangian Bearsin käyttämät aseet eivät ole teroitettuja ja sallitut lyöntikohdat ovat tarkoin määriteltyjä. Iskuilla on ennalta harjoitellut koreografiat, jotka estävät loukkaantumiset.

"Pahin riski ja tyhmin virhe on lyödä miekalla omaan päähänsä", Elomaa sanoo. Loukkaantumisia ei käytännössä tapahdukaan, lukuun ottamatta säännöllisiä mustelmia.

Vaikka harjoitusotteluiden koreografiaa ei suunnitella etukäteen, on kamppailu silti näyttävää valmiiksi harjoiteltuine iskuine ja torjuntoineen. Näytöksissä saatetaan sopia myös tarkemmin taistelun kulusta. Silloin taistelukentällä voi olla kymmeniä taistelijoita.

"Toimintaamme voisi luonnehtia teatterimiekkailun ja showpainin yhdistelmäksi", toteaa ryhmässä mukana oleva Joakim Verkerk.

Varangian Bears järjestää pari näytöstä kesässä. Ahvenanmaan viikinkimarkkinat keräävät yhteen lajin suomalaiset harrastajat sekä tuhansia katsojia.

Historian elävöittäminen on ollut suosittua Yhdysvalloissa läpi 1900-luvun, mutta Suomeen harrastus on rantautunut vasta viime vuosikymmeninä.

Vaikka ulkoisesti historianelävöittämisellä on yhtymäkohtia liveroolipelaamiseen, harrastuksilla on selvä ero.

"Hahmot ja niiden keskinäiset suhteet ovat tärkeä osa liveroolipelaamista. Meille on sen sijaan tärkeää saada hyvä ja toimiva taistelukokemus sekä toiminnallinen näytös", Verkerk korostaa.

Teksti:HEIKKI ISOTALO

Kuva: LAURI HANNUS

Treenit Aurajoen koulussa lauantaisin klo 13-15 23.10 alkaen. Kysy lisää varangianbears@gmail.com.