Kampus
18.09.2017

10 kultaista sääntöä: Näin käytät haalareita oikeaoppisesti

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Vappuna 2017 haalareissa juhlivat (ylhäällä vasemmalta) Maija Polvinen, Anni Sirviö, Merete Lehto ja Elsa Warinowski, (alhaalla vasemmalta) Reetta Pohjankukka, Stella Leinonen ja Krista Wikström.

Haalarietiketti vaihtelee kaupunki-, korkeakoulu- ja järjestökohtaisesti.

Monet säännöt ovat nykyään myös aiempaa löyhempiä. Fuksin tulee silti tiedostaa ydinkäskyt uudesta univormustaan.

1. FUKSIEN täytyy ansaita haalarit. Se tapahtuu joko haalarikastajaisissa tai ainejärjestön vaatimalla tavalla, kuten fuksipassin täyttämisellä. (Noh, yleensä haalarit saa ostettua myös rituaaleihin osallistumatta.)

2. KAVERIN haalareita ei saa lainata eikä omiaan luovuttaa toisen käyttöön. Käytettyjä haalareita ei saa myydä.

3. LAHKEESTA voi vaihtaa kaistaleen seurustelukumppanin kanssa. Mikäli haluaa säästellä lahkeitaan, kannattaa tämä tehdä vasta suhteen vakavoituessa. Jos ero koittaa, voi oman lahkeen silti periä takaisin, joskin se on harvinaista.

4. KAHDEN pääaineen opiskelijat ja alan vaihtajat voivat yhdistää osia haalareistaan. Ahkerimmat saattavat puolittaa haalarit ja ommella ne yhteen.

5. HAALARIMERKIT ommellaan käsin, ei liimaamalla tai muilla konsteilla. Tämä on kuitenkin makuasia, ei niinkään sääntö.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Liljan patsaan lakitus kuuluu Turun haalarikansan joka vappuisiin perinteisiin.
Liljan patsaan puhdistus ja lakittaminen kuuluu Turun haalarikansan joka vappuisiin perinteisiin.

6. ÄLÄ missään tapauksessa peitä suurta selkälogoa haalarimerkeillä. Haalarit tulee kietoa vyötärölle niin, että selän logo näkyy.

7. BILEMERKKIEN tulee olla käydyistä tapahtumista. Tämä sääntö jakaa mielipiteitä.

8. MERKKIEN lisäksi haalareihin voi kerätä muita esineitä ja muistoja. Esimerkiksi Nightclub Marilynin helmet ovat Turussa suosittu somiste.

9. JOS haalarit on pakko pestä, omistajan on ensin puettava ne päälleen. Aikoinaan puhdistautuminen on suoritettu Aurajoessa, mutta nykyään suihkukin käy. Pesu ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

10. HAALAREISSA edustetaan korkeakoulun ja ainejärjestön lisäksi opiskelijoita yleisesti. Niissä tulee käyttäytyä sen mukaisesti eli aiheuttamatta turhaa pahennusta.
 

Lue lisää

Uusi ylioppilaan laulukirja tuo sitsisävelet tähän päivään

Lisää viinaa mun lasiin, lisää laseja pöydälle. Lisää pöytiä näihin juhliin, lisää juhlia kansalle. (9/2017)

Colleget valtasivat kampuksen – Turku luo uutta opiskelijakulttuuria

Opiskelijahaalarit ovat saaneet varteenotettavan kilpailijan: Turussa jo tuhannet opiskelijat pukeutuvat ainejärjestöjen omiin collegeihin. (8/2017)

Bileet palaavat kampukselle – Q-talo avasi ovensa

Syyskuussa avatun ylioppilastalon toivotaan houkuttelevan järjestöjen juhlat keskustan kapakoista takaisin yliopistoalueelle. Uutta tilaa on vuokrattu mukavasti, vaikka moni ei vielä tunne tulokasta. (9/2017)

Pyhä kolminaisuus

Kansainvälisen liiketoiminnan opiskelija Heta Pirttijärvi sukelsi lääkiksen, kauppiksen ja oikiksen opiskelijoiden sielunelämään yökerho Apollossa. (3/2017)