Kampus
14.11.2019

Aliisa Wahlsten keräsi TYYn edarivaaleissa eniten ääniä koko maassa – Hybridiaanin edustaja on järjestötilojen ja joustavien opintojen puolella

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Aliisa Wahlsten on neljännen vuoden biologian opiskelija ja edustaa Hybridiaania.

TYYn edustajistovaalien äänivaltias oli 23-vuotias biologian opiskelija Aliisa Wahlsten

159 äänen potti oli koko valtakunnan suurin.

”En osaa kuvailla sitä fiilistä, kun tieto tuli edariryhmän WhatsAppiin. Olihan se yllätys.”

Oliko salaisuus kampanjoinnissa?

”Kävin kerran ständillä, vaihdoin Facebook-profiilikuvani ja tein yhden postauksen.”

Kenties taustalla vaikutti Wahlstenin näkyvyys järjestökentällä. Hän on biologian ja maantieteen opiskelijoiden ainejärjestön Synapsi ry:n puheenjohtaja. HybridiSpeksiä hän tekee jo neljättä vuotta.

”Siis järjestöaktiivi.”

Järjestöjen toimintaedellytykset ovatkin tärkeä teema, jota hän haluaa lähteä edistämään edarissa.

”Koulutukset ja tilat ovat järjestöille tärkeitä, mutta ne eivät ole itsestäänselvyyksiä. Tiloja tarvitaan lisää, sillä kaikilla järjestöillä ei ole omia toimistoja.”

Wahlsten uskoo, että TYY tulisi lähemmäksi opiskelijoita järjestöjen kautta, koska niihin opiskelijoilla on läheinen suhde. Kun järjestö tietää mitä TYY tekee ja miten TYY voi vaikuttaa asioihin, tieto välittyy opiskelijoille, hän ajattelee.

Toinen tärkeä asia, jota Wahlsten haluaa edistää, ovat joustavat opinnot. Että kursseja voisi helpommin tehdä töiden ohella eikä luennoilla käynti olisi pakollista.

Wahlstenin vaalikonevastaukset näyttävät varsin maltillisilta. Kanta automaatiojäsenyyteen on kahden vaiheilla, hieman poiston puolella.

”Pitkällä aikavälillä TYY voisi lähteä ajamaan automaatiojäsenyydestä luopumista, kunhan vain on ensin tarpeeksi varallisuutta toimintaan ilman sitä.”

Pakollista YTHS-maksua hän pitää hyvänä asiana, koska se mahdollistaa edullisen ja tehokkaan terveydenhuollon järjestämisen.
 

Edari kiinnosti Wahlstenia jo vuonna 2017. Silloin vain tuntui, että hetki ei ollut oikea. Järjestötoiminnan lisäksi aikaa vie taitoluisteluharrastus – sekä tietenkin opinnot, joita Wahlsten on tehnyt tavoiteaikataulussa.

Hän on neljättä vuotta yliopistolla. Sivuaineina on maantiede ja kemia, lisäksi pedagogiset opinnot alkoivat juuri.

”Teen ne varmuuden vuoksi, opettajan ammatti kiinnostaa. Mutta en vielä tiedä, mikä minusta tulee isona.”

Kalenteri vaikuttaa täydeltä, huolettavatko tulevan edarikauden kiireet? Ei, sanoo Wahlsten, hän on aina ollut monessa mukana.

”Puheenjohtajuuteni Synapsissa loppuu vuodenvaihteessa. Seuraavaksi haluan vaikuttaa suuremmin asioihin.”

”Odotan kaikkea innolla ja jännittää, mitä edari todellisuudessa on: mitä asioita pääsemme käsittelemään ja pohtimaan, miten ajamme opiskelijan etua.”

Paikka TYYn hallituksessa kiinnostaa myös. Hybridiaani on jo puhunut keskenään alustavista toiveista.
 

Tausta: Hybridiaanille vaalivoitto

Hybridiaani nousi vaalivoittoon ja sai kaksi lisäpaikkaa. Nyt sillä on edustajiston 41 paikasta 7. Hybridiaanin ”kotitiedekunta” luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta on Turun yliopiston suurin 2 675 opiskelijallaan. Heistä 36,52 prosenttia käytti äänioikeuttaan edustajistovaaleissa.

Lue lisää: TSE-lista säilyy edarin suurimpana, Hybridiaani ja Vihreä vasemmisto saivat kumpikin kaksi lisäpaikkaa – Ryhmä Lex vajosi

Edustajisto tekee 14 000 jäsenen ylioppilaskunnan päätökset muun muassa budjetista ja toimintasuunnitelmasta. TYYn hallitus taas käyttää hallinto- ja toimeenpanovaltaa.

Vaalivoitot eivät välttämättä suoraan muutu hallituspaikoiksi. Riippuu myös paljon siitä, ketkä haluavat asettua ehdolle. Millään renkaalla ei ole tulevassa edustajistossa enemmistöä, joten sanelulinjalle ei lähdetä.

Puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut tähän mennessä Sofia Engblom (Ryhmä Lex). Hän on toiminut tänä vuonna hallituksessa vastuualueenaan kansainväliset asiat.
 

Lue lisää

Epäsopua, junttausta, yllätysesityksiä – TYYn edaattorit puivat menneitä kausia, mutta kehuvat ylioppilaskunnan muuttuneen yhtenäisemmäksi

Piknik-eväistä voimansa saava edustajisto päättää 14 000 opiskelijajäsenen asioista – aika pienistä, mutta lopulta myös aika tärkeistä. (6/2019)

TSE-lista säilyy edarin suurimpana, Hybridiaani ja Vihreä vasemmisto saivat kumpikin kaksi lisäpaikkaa – Ryhmä Lex vajosi

TYYn edustajistovaalien 2019 epävirallinen tulos selvisi keskiviikkoiltana 6.11.. (7/2019)

Kommentti: Eri opiskelijaryhmien toiveet ja huolet tulevat kuuluviin sitä paremmin, mitä moninaisempi edustajisto on

Vaalien alla järjestettiin vaalipaneelit Turun yliopiston haarakonttoreissa eli ”etäkampuksilla” Porissa ja Raumalla. (7/2019)