Kampus
14.11.2019

Analyysi: Pakkojäsenyys, hiilineutraalisuus, leikkaukset… mihin suuntaan edustajisto kallistuu, jos katsomme vaalikonevastauksia? – Suuria muutoksia ei ole luvassa

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Edustajiston eväisiin lukeutuvat mm. banaanit ja keksit.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajiston uudet jäsenet on valittu. 41-henkinen edustajisto aloittaa kaksivuotisen toimikautensa järjestäytymällä marraskuun lopussa. Miltä tuleva kausi näyttää?

TaustaTSE-lista säilyy edarin suurimpana, Hybridiaani ja Vihreä vasemmisto saivat kumpikin kaksi lisäpaikkaa – Ryhmä Lex vajosi

Vaalikoneen vastauksia lukiessa ryhmien erot näyttävät pieniltä. Kaikille kun on tärkeää opiskelijoiden edunvalvonta ja yhdenvertainen ylioppilaskunta. Näkemyseroja tietenkin on. Palveluiden tuottaminen jakaa ryhmiä eniten, ja niistä rahaa on helpoin leikata.
 

Nouseeko automaatiojäsenyys esille?

Paljon puhutusta automaatiojäsenyydestä tuskin tulee isompaa kysymystä edarissa. Vaalikoneessa lähes kolmeneljäsosaa valituista vastustaa automaatiojäsenyyden poistoa.       

Poistoa kannattavat lähinnä kauppiksen TSE-listan, lääkiksen TyTen ja oikiksen Ryhmä Lexin edaattorit. Ryhmät eivät tosin ole tässä asiassa yhtenäisiä: esimerkiksi TSE-listalta löytyy monta jäsentä, jotka vastustavat automaatiojäsenyyden poistoa.

Soihdunkantajat suhtautuvat asiaan varovaisesti. He tiedostavat, että lainsäädäntö saattaa jossain vaiheessa muuttua. Siihen ylioppilaskunta on jo varautunut varainhankinnassaan.

Yhtenäisimmin poistoa vastustavat Vihreä vasemmisto ja Vihreä lista.

Vaikka olisi eri mieltä automaatiojäsenyydestä, voi olla samaa mieltä ylioppilaskunnan tehtävistä ja tavoitteista. On kuitenkin hyvä pitää mielessä käytännön seuraukset, jos automaatiojäsenyydestä luovutaan.

Silloin ylioppilaskunnalla olisi vähemmän resursseja – ei vain siksi, että [maksava] jäsenpohja pienenisi, vaan myös siksi, että resursseja menisi jäsenhankintaan.

Kolmikanta yliopiston hallinnossa ei olisi entisensä, kun ylioppilaskunta ei enää edustaisi kaikkia opiskelijoita.

”Pakkojäsenyyden” poisto tuo mukanaan myös vapaamatkustajat, sillä ylioppilaskunta ajaa kaikkien opiskelijoiden etua, ei vain jäsentensä.
 

Ylioppilaskunnasta hiilineutraali?

Yhteinen ääni löytyy opiskelijaruoan hinnasta. Jos Unican ruoan valmistuskustannukset nousevat, ovat ryhmät valmiita nostamaan ruoan hintaa tason säilyttämiseksi. 

Kyse olisi omistajaohjauksesta, sillä TYY omistaa Unicasta 51 % Universtas Oy:n kautta, lopun omistaa Fazer Food Services.

Vaalikoneessa myös kysyttiin, kuinka tärkeänä ehdokkaat pitävät, että Unican ravintoloissa on aina lihavaihtoehto tarjolla. Asia nousi taas keskusteluun, kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunta kertoi luopuvansa naudanlihasta Unicafen ravintoloissa hiilijalanjälkensä pienentämiseksi.

Suurimmalle osalle kysymys ei näyttäydy kovin merkittävänä: moni ajattelee, että tärkeintä on tarjota ravitsevaa ja terveellistä ruokaa – ja jos se on ekologista, se on vain plussaa. Usealle TSE-listalaiselle asia näyttäytyy talousteorian kautta: yritys saa itse päättää, toisaalta kysyntä määrää tarjonnan.

TYY on alkanut mitata hiilijalanjälkeään tänä vuonna. Valmisteilla olevassa toimintasuunnitelmassa tavoitetilana on, että ylioppilaskunta olisi hiilineutraali satavuotisjuhlavuonna 2022.

Hiilineutraalisuusperiaatteet todennäköisesti muotoillaan tulevalla kaudella, sillä vaalikoneessa lähes kaikki halusivat ylioppilaskunnan osallistuvan ilmastonmuutoksen torjuntaan omalla toiminnallaan. Edustajistossa on tosin huomautettu siitä, voiko TYY todella olla hiilineutraali, jos Universtas ei ole.

Tylkkärin kyselyn ja vaalikoneen perusteella linjapaperiin saatetaan lisätä voimakkaampia kantoja aloituspaikkojen määrän suhteen. TSE-listaa huolettaa aloituspaikkojen ”perusteeton lisääminen”, Vihreä lista taas haluaa, etteivät uudet koulutusvastuut johda muiden koulutusalojen supistamiseen.

Yli puolet edustajistossa vastustaa lukukausimaksuja EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille. TYY ei asiasta päätä, mutta voi tehdä yhteiskunnallista vaikutustyötä. Viime lukukaudella Turun yliopistossa oli kymmenen maksavaa opiskelijaa.

Entä voiko ylioppilaskunta ottaa kantaa muihinkin asioihin, kuin suoraan koulutukseen, yliopistoon ja opintososiaalisiin asioihin liittyen? Selvä enemmistö on tätä mieltä, sillä monet yhteiskunnalliset asiat vaikuttavat opiskelijan jaksamiseen ja mielenterveyteen.
 

Mistä leikataan?

Perinteisesti edustajistoa on jakanut se, kuinka paljon ylioppilaskunnan tulee keskittyä edunvalvontaan ja kuinka paljon palveluiden tuottamiseen. Pitäisikö ylioppilaskunnan esimerkiksi tarjota opiskelijoille tiloja ja pyörittää niitä tappiollisesti, kuten Q-taloa?

Kysymys järjestöjen tukemisesta rahallisesti tai palveluilla jakaa edaattorit kahtia. Korostuneimmin TSE-lista tukisi järjestöjä rahalla. Tänä vuonna järjestöille on budjetoitu 98 000 euroa avustuksia.

Viime vuosina on puhututtanut Tylkkäri. Edellisellä kaudella lehdestä päätettiin teettää 15 000 euroa maksanut formaattiselvitys. Siinä suositeltiin verkkoversion kehittämistä painetun lehden rinnalla. TyTe ja Ryhmä Lex ovat halunneet lopettaa printin, TyTe ehdotti jopa avustuksen (80 000) puolittamista.

Vaalikoneessa kysyttiin, kuinka tärkeänä ehdokkaat pitävät sitä, että kampuksella ilmestyy riippumaton journalistinen media. Suurin osa valituista pitää sitä tärkeänä tai erittäin tärkeänä, muutamat ovat kahden vaiheilla. 

Negatiivisimmin asiaan suhtautuvat TSE-lista, Ryhmä Lex ja TyTe, vaikka ryhmistä löytyy myös vastakkaisia mielipiteitä.

Osa näkee journalismin tärkeänä osana toimivaa demokratiaa, vallan vahtikoirana; osalle taas Tylkkäri on turha, koska sitä ei lueta tai siihen ei pitäisi käyttää rahaa.

Tylkkäri on myös suosituimpia vaihtoehtoja, jos jostain pitäisi supistaa. Jäsenyys Opiskelijoiden liikuntaliitossa on myös leikkuriuhan alla. Moni on myös valmis kohdentamaan resursseja muuhun varainhankintaan.

Suuria muutoksia ei kuitenkaan näyttäisi olevan luvassa, vaalitulos vahvistaa edustajiston nykyistä linjaa – kenties pienellä siirtymällä kohti palvelupainotteisuutta. Resurssit ovat tosin samat kuin ennenkin, joten isoille liikkeille ei ole varaa.

Inflaation ja kansallisten liittojen jäsenmaksujen mahdollisen nousun takia supistuksia voi silti olla edessä, mutta palveluista tuskin lähdettäneen karsimaan. TYYn jäsenmaksua on valmis korottamaan ainoastaan Vihreä vasemmisto.
 

Lue lisää

Epäsopua, junttausta, yllätysesityksiä – TYYn edaattorit puivat menneitä kausia, mutta kehuvat ylioppilaskunnan muuttuneen yhtenäisemmäksi

Piknik-eväistä voimansa saava edustajisto päättää 14 000 opiskelijajäsenen asioista – aika pienistä, mutta lopulta myös aika tärkeistä. (6/2019)

Aliisa Wahlsten keräsi TYYn edarivaaleissa eniten ääniä koko maassa – Hybridiaanin edustaja on järjestötilojen ja joustavien opintojen puolella

TYYn edustajistovaalien äänivaltias oli 23-vuotias biologian opiskelija Aliisa Wahlsten. 159 äänen potti oli koko valtakunnan suurin. (7/2019)

Kommentti: Eri opiskelijaryhmien toiveet ja huolet tulevat kuuluviin sitä paremmin, mitä moninaisempi edustajisto on

Vaalien alla järjestettiin vaalipaneelit Turun yliopiston haarakonttoreissa eli ”etäkampuksilla” Porissa ja Raumalla. (7/2019)