Kampus
15.09.2017

Bileet palaavat kampukselle – Q-talo avasi ovensa

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Nella Keski-Oja & Nelli Lapintie
  • Q-talon juhlasalissa on vietetty jo ensimmäiset opiskelijabileet, vaikka remonttia vielä viimeistellään.

Syyskuussa avatun ylioppilastalon toivotaan houkuttelevan järjestöjen juhlat keskustan kapakoista takaisin yliopistoalueelle. Uutta tilaa on vuokrattu mukavasti, vaikka moni ei vielä tunne tulokasta.

Syyskuun alussa avajaisiaan viettäneen Q-talon syksy on lähtenyt vilkkaasti käyntiin. Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) toivoo, että isoja juhlatiloja vaativat opiskelijatapahtumat palaavat uuden ylioppilastalon myötä keskustasta takaisin kampukselle.

”Tällä hetkellä tarve on ollut nimenomaan juhlatilalle. Sen puuttuminen on vaikuttanut siihen, että järjestöt ovat siirtäneet bileitä keskustan baareihin. Uskomme, että nyt siirtymä tapahtuisi takaisinpäin”, TYYn pääsihteeri Rauli Elenius kertoo.

Vaikka Q-talo on ennen avajaisiaan pitänyt matalaa profiilia, sana on kiirinyt. Syksyn varaustilanne näyttää Q-talon vastaavan Juha Laurilan mukaan lupaavalta. Syksy on marraskuuhun asti yli puolilleen varattu.

”Tavoitteemme pitäisi ylittyä. Siihen nähden, miten vähän ihmiset vielä tietävät koko projektista, tilanne on erinomainen.”

Elenius ei usko uuden ylioppilastalon vaikuttavan merkittävästi TYYn muiden juhlatilojen vuokraamiseen. Esimerkiksi saunatila palvelee Eleniuksen mukaan eri käyttötarkoitusta kuin Q-talo.

”Aina on riski, että yksi juhlatila syö varauksia toiselta, mutta enemminkin on niin, että Q-talon mahdollisia tapahtumia ei järjestettäisi ilman sitä. Uskomme, että tila synnyttää uusia tapahtumia.”

Q-TALON VUOSITTAISIKSI kustannuksiksi on arvioitu reilut 52 000 euroa. Se pitää sisällään muun muassa vuokran, jätehuollon, työntekijän ja muut kiinteistökulut. Vuokrasopimus Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) kanssa on voimassa toistaiseksi. Talo on suunniteltu opiskelijoiden tapahtumakäyttöön ainakin kymmeneksi vuodeksi.

Q-talon vuosittaisiksi tuloiksi on puolestaan arvioitu vajaat 52 900 euroa. Tuottoja tulee juhlatilan lisäksi toimistotiloista, joita vuokraa kymmenisen ainejärjestöä.

Alkuinvestointien kustannuksiksi laskettiin 38 500 euroa, joka arvioiden mukaan saadaan tuotoissa ja varainkeruussa takaisin. Juha Laurilan mukaan summassa on pysytty ilman suuria yllätyskuluja.

”Pienet asiat, kuten lukitusjärjestelmien korkea hinta ja bilevalojen lisätarve, yllättivät. Katsomme vielä varainkeruun perusteella, mitä täydennämme”, Laurila kertoo.

MERKITTÄVÄN OSAN Q-talon varustamiseen suunnitellusta budjetista tuottaa syyskuun puolivälissä järjestettävä varainhankintaseminaari. Yhtenä seminaarin tavoitteena on kerätä uudelle ylioppilastalolle 25 000 euroa.

”Lähdemme siitä liikkeelle, että tavoite saavutetaan. Talolle on hyvä hankkia esimerkiksi laadukkaampaa laitteistoa, jos tuottoja tulee tavoitetta enemmän”, Rauli Elenius toteaa.

Eleniuksen mukaan TYYn taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vakaa, eikä Q-talon projekti vaikuta asiaan.

”Olemme kulutietoisia ja mietimme kaikkia kustannuksia tarkkaan. Q-talon on tarkoitus olla tuotoiltaan plus miinus nolla. Suunnitelmissa ei ole tavoitella voittoa tai kompensoida tilan tappiota.”

VIIME VUOSINA opiskelijat ovat joutuneet luopumaan monista juhla- ja tapahtumatiloistaan. Esimerkiksi osakuntatalo Uusi-S:n ja Sotkun eli Sirkkalan kasarmialueen vanhan sotilaskodin tarinat ovat päättyneet. Korvaavaa tilaa etsittiin useita vuosia. Tilanne eri aloja opiskelevien välillä on epäsuhtainen. Kauppatieteiden, lääketieteen ja oikeustieteen opiskelijoilla sekä monilla järjestöillä on omat kerhotilansa. Toisaalta pienillä ja vähävaraisilla järjestöillä ei välttämättä ole resursseja hankkia omaa kerho- tai biletilaa. 

Lue lisää:

Uusi ylioppilaan laulukirja tuo sitsisävelet tähän päivään

Lisää viinaa mun lasiin, lisää laseja pöydälle. Lisää pöytiä näihin juhliin, lisää juhlia kansalle. (9/2017)

Q-talo  opiskelijoiden uusi tila sai nimensä nopeasti

Nyt se on varmaa: Turun yliopiston opiskelijat saavat Kuuvuoresta uuden juhla- ja kerhotilan, jonka nimeksi tulee Q-talo. (5/2017)

Opiskelijat ovat saamassa uuden ylioppilastalon

Viime vuosina opiskelijat ovat joutuneet luopumaan monista juhla- ja tapahtumatiloistaan. Pitkään suunnitteilla ollut korvaava tila, työnimeltään Uusi ylioppilastalo, otti keskiviikkona ison askeleen eteenpäin. (4/2017)

Jäähyväistuho

Ylioppilastalo A:n toimistokäytävällä on nähty ainejärjestöjen välistä käytäväsotaa ja ystävystytty yli oppiainerajojen. Remontin takia toimistoista täytyy luopua. Opiskelijat hyvästelevät toimistonsa puhein, suitsukkein ja hakkaamalla seiniin reikiä. (4/2016)