Kampus
11.08.2017

Colleget valtasivat kampuksen – Turku luo uutta opiskelijakulttuuria

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Syksy on collegemyynnin kulta-aikaa, kun moni fuksi ostaa oman järjestön paidan.

Opiskelijahaalarit ovat saaneet varteenotettavan kilpailijan: Turussa jo tuhannet opiskelijat pukeutuvat ainejärjestöjen omiin collegeihin.

Turun yliopistolla ja monella järjestöllä on toki ollut omia paitojaan jo vuosien ajan, mutta todellisen läpimurtonsa colleget tekivät vuonna 2015. Sen jälkeen paitoja on tullut käytävillä vastaan yhä tiuhempaa tahtia.

Omat colleget on ainakin kasvatustieteen (Katko), kauppatieteiden (TuKY), lääketieteen (TLKS), oikeustieteen (Lex), politiikan tutkimuksen (P-klubi), psykologian (Fobia), biotekniikan ja elintarvikekehityksen DI-opiskelijoilla (Nucleus) sekä luokanopettajiksi (Opex) opiskelevilla.

Suurinta osaa koristaa oman ainejärjestön nimi ja logo, mutta poikkeuksiakin löytyy. Viime vuonna taidehistorian opiskelijoiden Kuvatus tilasi 30. juhlavuoden kunniaksi paitoja, joihin painettiin kuvataiteilija Heikki Marilan uudelleentulkinta järjestön perinteisestä Willendorfin Venus -logosta.

Hupparia siistimpi yliopistoasu

Oikeustieteen opiskelijat ovat kulkeneet Lex-huppareissaan jo vuosia. Syksyllä 2015 testattiin jotain uutta: huputtomia, brodeerattuja collegeita. Koe-erä myytiin heti loppuun, ja collarien kysyntä ohitti hupparit saman tien.

”Huppari on perinteinen yliopistoasu. Collegeen voi halutessaan yhdistää esimerkiksi kauluspaidan, joka tekee asusta siistimmän”, Lex Librin toimitusjohtaja Mikko Tuovinen kertoo.

Tuovisen arvion mukaan 34 euroa maksavia collegeita on myyty parin vuoden aikana lähemmäs 400 kappaletta. Parhaiten kauppa käy syksyllä, kun fuksit saapuvat.

”College-konseptia ei lähiaikoina vaihdeta. Se toimii hyvin.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Piia Penttilä (Fobia), Pontus Roppola (Katko), Tero Ohrankämmen (TLKS), Kaneli Seppänen (P-klubi), Eea Saarela (Opex) ja Mikko Tuovinen (Lex) esittelevät järjestöjensä paitoja.

Yhteisöllisyyden merkki

Luokanopettajiksi opiskelevat saivat Opex-paitansa vappuna. Colleget hankittiin saman tien 250 hengelle eli puolelle jäsenistöstä.

Idea syntyi sisarjärjestö Katkon puseroista, joihin opexlaiset törmäsivät tuon tuostakin yhteisellä hengailuhuoneella.

”Kun minusta tuli puheenjohtaja, laitoin paitaprojektin heti alulle”, Opexin puheenjohtaja Eea Saarela kertoo.

Suunnittelu logosta painatukseen ja paidan malliin tehtiin yhdessä jäsenistön kanssa. 29 euroa maksavat paidat solahtivat vilauksessa opiskelijoiden päälle.

Osa collareitta jääneistä on jo hädissään kysellyt, tuleeko paitoja vielä lisää. Uusi tilaus on tarkoitus laittaa tulille syksyllä, kun fuksit saapuvat.

”Kampuksella paidat ovat yhteisöllisyyden merkki – vähän niin kuin haalarit yöelämässä. Olemme ylpeitä opexlaisia ja haluamme näyttää sen”, Saarela sanoo.

Kampuksen lisäksi hän on törmännyt järjestön collegeihin jokivarressa.

”Meillä voisi olla periaatteena, että aina moikataan, kun näkee Opex-paidan.”

Myyntiennätys kauppakorkeaan?

Ehkä eniten paitoja ovat saaneet kaupaksi kauppakorkean opiskelijat. He alkoivat myydä TSE – Turku School of Economics -paitojaan ensimmäisten joukossa vuonna 2015. Aluksi puseroissa oli huppu, kunnes syksyllä 2016 paidat vaihtuivat huputtomiksi.

”Olemme myyneet 500 kappaletta hupullisia ja 350 huputtomia paitoja. Koululla ei voi kävellä näkemättä collareita”, TuKYn omistaman Profetean toimitusjohtaja Erica de Wit nauraa.

Määrä on huikea, kun muistaa, että kauppakorkeaa käy vajaa 2 000 opiskelijaa. Rento college luo yhteishenkeä niin kampuksen käytävillä kuin haalaribileissä.

Nyt TuKYn 40 euroa maksaville paidoille on toivottu jatkoksi – mitäpäs muutakaan kuin – collegehousuja.

Aina trendikäs Turku

Yhdysvalloissa yliopistot ryhtyivät teettämään nimikkopaitojaan jo 1960-luvulla. Colleget olivat ja ovat yhä opiskelijoiden ja heidän vanhempiensa tapa osoittaa ylpeyttä opinahjoa kohtaan – ja samalla mainostaa omaa korkeakoulua.

Suomessa Turku surffaa nyt ilmiön aallonharjalla. Muilla kampuksilla colleget eivät ole saaneet vastaavaa suosiota ainakaan vielä.

Aika näyttää, tuleeko collegeista haalareiden ohella pysyvä osa myös suomalaista opiskelijakulttuuria.

Osa turkulaista se on jo.


Opex sai oman paitansa vappuna: ”Kun uudet opiskelijat tulevat syksyllä, paidan voi laittaa rinta rottingilla päälle”, puheenjohtaja Eea Saarela (oik.) sanoo.

Lue lisää:

Collegen kiehtova historia pelikentältä kampukselle

Alakulttuurin uhmasta valtavirran vaatteeksi: college symboloi paljon muutakin kuin opiskelijoiden välistä yhteisöllisyyttä, varsinkin paidan kotikonnuilla Yhdysvalloissa. (8/2017)

Nyt pukeudutaan harrastukseen

Urheiluvaatteet tulevat kadulle, ja tyylitietoiset ryhtyvät urheilemaan näyttävien tuotteiden perässä. Joonas Berggren arvelee, että liikunnallinen elämäntapa on seuraava megatrendi, ja yksi syy siihen ovat taloudellisesti epävarmat ajat. (4/2013)