Kampus
22.02.2017

Gradu: Keskinäinen kyräily turkulaisen rockskenen riivana

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Tutkimuksessaan Juhani Mistola haastatteli muusikoita, tapahtumajärjestäjiä ja toimittajia: "Osan mielestä kateutta ja selän takana puhumista on kaikkialla, osan mielestä se on Turun erityispiirre."

Turkulaista rockskeneä on haitannut tulehtunut ilmapiiri, väittää musiikkitieteiden opiskelija Juhani Mistola gradussaan.

Pienet porukat ovat jakaantuneet vielä pienempiin kuppikuntiin, joissa bändit ovat suhtautuneet muihin tekijöihin epäluuloisesti.

”Kuppikunnat ovat mahtailleet keskenään ja kilpailleet pikkukeikoilla viimeisistä soittoajoista. Täällä on keskitytty keskinäiseen kateuteen ja sen takia erityisen monelle turkulaiselle bändille ei ole tullut suurempaa menestystä.”

Tulehtuneen skenen paras esimerkki on The Crash -yhtye.

”Heitä karsastettiin, koska täällä ei ollut samantyylisiä, englanniksi laulavia pop-bändejä. Bändi siirtyi Helsinkiin tekemään läpimurtoaan. Vasta menestyksen tultua turkulaiset omivat bändin.”

 

IDEA GRADULLE lähti kandista, jossa Mistola käsitteli Nousiaisten rock-piirejä. Häntä kutkutti ajatus tutkia Turun kaupungin ja sen maalaisserkun eroavaisuuksia. Pääosin tutkimusprosessi oli kivuton, mutta aikataulutus olisi kaivannut rukkaamista. Viimeisenä tekoviikonloppuna syöminen ja nukkuminen unohtuivat kokonaan.

”Koin epäuskoa. Se oli kunnon viime hetken puristus."

Miten kaupungin ja pikkukunnan piirit sitten eroavat toisistaan? Mistolan mukaan Nousiaisissa bänditoiminta on avoimempaa ja ennakkoluulottomampaa kuin Turussa.

”Nousiaisissa olisivat jääneet bändit muodostumatta, jos kaikki eivät olisi tulleet toimeen keskenään. Samat soittajat saattoivat soittaa mitä vaan death metallin ja kevyen popin väliltä.”

Turussa keskitytään ennemmin yhteen tyyliin samanhenkisten bändiläisten kanssa.

 

GRADUSSAAN Mistola keskittyi tutkimaan vuosia 1997–2016.  Parin viime vuoden aikana turkulainen rock-skene on hänen mukaansa alkanut voida aikasempaa paremmin. Bändit keskittyvät toistensa tukemiseen ja pyrkivät välttämään sisäistä kilpailua.

”Toivon vallitsevan hyvän yhteishengen ja toisia tukevan kehityksen voimistuvan. Yleisöä ei ole keikoilla ikinä tarpeeksi.”

Gradu

Nimi: " 'Oman kylän poikii' – Musiikin yhteisöllinen harrastaminen varsinaissuommalaisissa rockskeneissä"

Voimabiisi: "The Who - Baba O'Riley"

Lue lisää:

"Musiikki pitää pään kasassa" 

Gradun ja levyn työstäminen vaatii aikamoista tasapainoilua. Onneksi musiikki antaa virtaa. Antti Kokkomäki & Tammikuun lapset -yhtyeeltä ilmestyy tänä vuonna toinen levy. Listasimme jutun loppuun bändit, joissa soittaa Turun yliopiston opiskelijoita. (1/2017) 

Rokki on tärkeä asia

Kräk! Vapautunut kitaristi lyö soittimensa kaulan mäsäksi. Lava on pieni peltinen autotalli ja bändi on ollut kasassa vasta seitsemän kuukautta. Ei ole silti mikään ihme, että yleisöä hakeutuu jatkuvana virtana festivaalien rujoimmalle esiintymispaikalle.
Itä-Hollola Installaatio on yksi syy siihen, että suomenkielinen rock on taas mielenkiintoista. (6/2016) 

Gradu: Brittiläinen euroskeptisyys on identiteettikysymys

"Kun valtio-opin opiskelija Marja Heinonen oli vaihdossa Skotlannissa, paikalliset väittivät olevansa saarivaltion EU-myönteisimpiä. Heinonen halusi tutkia, onko asia todella näin. ”Minulla on vähän pakkomielle Britanniaa kohtaan. Jotain siihen liittyvää oli tehtävä.” (8/2016)

Thesis: "Finnish students are happier in school"

"Yoojin Kim compared the role of homeroom teachers in study guidance in Korea and Finland in her Master's thesis.Finland's educational system with its excellent Programme for International Student Assessment (PISA) rankings has sparked interest across the world. The success of a relatively small country provides interest for research, even from other well-performing countries such as Korea." (1/2017)

Gradu: Nostalginen radio viehettää vieläkin

"Kaupallinen radio on jopa lisännyt mainosmyyntiään ja Ylen radiokanavat ovat säilyttäneet suosionsa. ”Vaikka meidät on nykyään ympäröity erilaisilla viestintävälineillä ja media-apparaateilla, perinteisessä radiossa on edelleen oma viehätyksensä”, toteaa suomalaisten radionkuuntelua tutkinut Maria Ojanen." (9/2017)

Gradu: Tehoton lakipykälä osoittautui tehokkaaksi

"Oikeustieteen opiskelija Sofia Pitzen luki marxilaista talousteoriaa ja päätti hyödyntää tematiikkaa gradussaan. “Kutkutti päästä tarkastelemaan teoriaa oikeustieteen kautta.” Toista tutkintoaan kauppakorkeakoulussa opiskelevalle Pitzenille oli luontevaa limittää oikeustiede ja taloustiede." (7/2016)

Gradu: Raskaudenehkäisy vain naisten harteilla

"Etelä-Suomen korkeakouluopiskelijoita gradussaan tutkinut, sosiologian opiskelija Tytti Parjanen huomasi, että ehkäisyä vaivaa tasa-arvo-ongelma. Heteroseksuaalisten opiskelijoiden raskaudenehkäisy on enimmäkseen naisten vastuulla. Näin siitäkin huolimatta, että miehet ja naiset ajattelevat vastuun kuuluvan molemmille." (3/2017)