Kampus
25.10.2018

Graduapurahaa myöntää moni, mutta hakee harva

Teksti:
Elina Santavirta
Kuvat:
Nella Keski-Oja

Opiskelujen viimeiseen koitokseen kaipaisi ehkä muutakin kuin henkistä tukea. Harva hakee graduapurahaa, vaikka sitä olisi tarjolla.

Gradun tekemisen tueksi voi hakea apurahaa lukuisilta säätiöiltä tai rahastoilta. Moni ei niitä kuitenkaan hae.

”Opiskelijat eivät ehkä tiedä apurahoista tai usko saavansa sellaisia. Luulin aikoinaan itsekin, että apurahan saamiseen edellytetään huippuarvosanoja”, sanoo Linda Mikkonen, uunituore suomen kielen maisteri.

Mikkonen haki apurahaa Turun Suomalaiselta Yliopistoseuralta viime keväänä. Seura jakaa tuen vuosittain noin 30:lle loppuvaiheen opiskelijalle. Yhden apurahan suuruus on 1000 euroa.

”Sain apurahan graduuni, joka käsitteli turkulaisten nuorten puhekieltä. Uskon saaneeni apurahan siksi, että olin opinnoissani loppusuoralla ja gradu oli jo hyvällä mallilla. Panostin hakukirjeeseen ja korostin opiskelemieni aineiden yhdistelmää. Kerroin myös rehellisesti, että opiskelu opintotuen loputtua on ollut taloudellisesti haastavaa”, Mikkonen pohtii.

Mikkonen haki ja sai tukea opintoihinsa myös Turun opiskelijain tukisäätiöstä eli TOT-säätiöstä. Säätiö jakaa apurahoja iltalukiolaisille ja Turun korkeakouluissa opiskeleville. Apurahat ovat arvoltaan 1000 euroa ja hakuaika on vuosittain maalis–huhtikuussa.

Hakuajat vaihtelevat jakajatahon mukaan, mutta useimmiten haut ovat syksyisin ja keväisin.

Perustelut ratkaisevat

Millaisella hakemuksella apurahaa saa? Kysymykseen vastaa Turun Suomalaisen Yliopistoseuran koordinaattori Eeva-Maria Soikkanen.

”Tärkeintä on vakuuttaa lyhyesti ja ytimekkäästi, miksi juuri minun pitäisi saada apuraha. Oma innostus saa välittyä hakemuksesta. Ja tietysti katsotaan opintomenestystä”, Soikkanen kertoo.

Yliopistoseura kaipaa apurahoilleen nykyistä enemmän hakijoita. Viime keväänä hakijoita oli 104, joista 30 sai apurahan. Seuraava apurahojen hakuaika on marras–joulukuussa.

Yleensä hakemuksia on tullut monipuolisesti eri aloilta, mutta yhdeltä alalta niitä lähetetään häviävän vähän.

”Oikeustieteen opiskelijat eivät ole aktiivisesti hakeneet apurahaa. Sieltä toivottaisiin enemmän hakijoita”, Soikkanen vinkkaa.

Usein hakemuksen liitteeksi vaaditaan ansioluettelo, jonka hiomiseen saa tukea Turun yliopiston cv-klinikoilta. Lisäksi yliopiston intranetissä on paljon tietoa apurahoista, ja graduohjaajilta voi pyytää neuvoja apurahojen hakemiseen.

”Kannattaa muistaa, että graduntekijä vasta harjoittelee apurahahakemuksien tekemistä ja että hakuprosessista hyötyy paljon, vaikka ei myönteistä päätöstä saisikaan”, Soikkanen rohkaisee.

Turun kaupunki tukee graduja

Säätiöiden ja rahastojen lisäksi esimerkiksi Turun kaupunki tukee Turun yliopiston ja Åbo Akademin (ÅA) graduntekijöitä vuosittain 10 apurahalla, jotka ovat 2000 euron suuruisia.

”Ala ei ole rajattu, mutta aiheen on liityttävä kaupunkitutkimukseen. Hakijoita on useimmiten 35–40, toki enemmänkin voisi olla”, sanoo Turun yliopiston kaupunkitutkimuksen tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila.

Myös Ruoppila painottaa hakuprosessin yleishyödyllisyyttä: hakemus pakottaa selkeyttämään oman gradun ytimen. Aiheen ei tarvitse liittyä suoraan Turkuun.

”Haluamme rohkaista kaupunkiaiheisiin opinnäytetöihin. On kaikkien kaupunkien etu, että tulevaisuudessa on enemmän kaupunkikehityksen asiantuntijoita”, Ruoppila sanoo.

Viime vuosina kaupunki on saanut hakijoita poikkitieteellisesti eri aloilta, mutta kauppatieteilijöiltä ja ÅA:sta hakemuksia kaivataan lisää.

Mitä virheitä hakemuksessa kannattaa välttää?

”Tutkimuksen hyöty Turulle pitää pystyä perustelemaan. Jos tutkimussuunnitelma ei istu kaupunkitutkimuksen teemoihin, pitää sitä vielä jalostaa”, Ruoppila summaa.

Turun kaupungin apurahahaku on käynnissä marraskuun puoliväliin asti.

Lue lisää:

Apurahamiljonäärit

Euroopan tutkimusneuvosto myönsi viime vuonna kahdelle turkulaistutkijalle yhteensä liki neljän miljoonan euron apurahat. Sellaisilla rahoilla saa oman tutkimusryhmän ja vaikutusvaltaa yliopistolla, mutta ei uutta venettä.

Harjoitteluun ulkomaille? Parisataa Turun yliopiston opiskelijaa suuntaa vuosittain kansainväliseen harjoitteluun

Arviolta puolet kansainvälisistä harjoitteluista on palkallisia, puolet palkattomia.

Hyvästi painettu gradu! Julkaiseminen muuttuu täysin sähköiseksi

Gradu-uudistuksen ansiosta tutkielman palautus käy opiskelijalle aikaisempaa helpommaksi ja halvemmaksi.