Kampus
19.08.2015

Häpeä ei estä lihiksen himoa

Teksti & Kuvat:
Esa Kostet

Tylkkäri testasi Turun Pelastusarmeijan opiskelijoille tarkoitetun ruokakassin. Kassin sisältö yllätti monipuolisuudellaan.

Turun Pelastusarmeijan palvelukeskus on aloittanut erillisen, juuri opiskelijoille suunnatun ruokajakelun Nummen toimipisteessään. Jokainen opiskelija voi hakea voimassa olevaa opiskelijakorttia vastaan ilmaisen ruokakassin keskiviikkoisin.

Turun ammatti-instituutissa tarjoilijaksi opiskeleva Bruno, 24, tarttui tilaisuuteen heti ensimmäisellä jakeluviikolla.

”Kuulin tästä veljeltäni ja päätin tulla kokeilemaan. Tämä helpottaa tosi paljon, kun nyt on muitakin menoja kuten uusien koulukirjojen hankkimista. Täällä tuntuu olevan lämmin ilmapiiri ja mukava vastaanotto”, Bruno sanoo saapuessamme ruokatiskille.

Olemme päivän ensimmäiset ruokakassin hakijat, joten ainakin tässä vaiheessa on varaa valita. Tarjolla on kaupoista saatuja alennustarroihin puettuja keittoja, lihapiirakoita ja muita valmisruokia mutta myös tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, joista suurin osa näyttäisi päätyneen kauppojen hävikkiin jonkin kosmeettisen virheen vuoksi. Toimituksen kassiin päätyy esimerkiksi pari pilkullista banaania ja yksi ensimmäiset vanhuudenryppynsä kerännyt paprika.

”Täällä näyttää olevan aika monipuolinen valikoima. Hyvä että saadaan nämä hyötykäyttöön, ettei mene turhaan roskikseen”, tuleva ravintola-alan ammattilainen toteaa.

Eniten päivän ensimmäistä asiakasta miellyttää saaliiksi saatu täytetty välipalapatonki.

”Kanapatonki on tällä hetkellä ehdottomasti paras näistä ja se on vielä samaa merkkiä, mitä ostan usein itsekin. Kaikki tulee kyllä varmasti syötyä. Pakastan osan ja loput syön lähipäivinä tai lahjoitan kämppiksille”, Bruno sanoo.

Nimenomaan opiskelijoille suunnattua ruoka-apua ei ole aiemmin ollut tarjolla Turun Pelastusarmeijassa. Palvelukeskuksen johtajan Johanna Meinanderin mukaan opiskelijat ansaitsevat oman ruokakassinsa.

”Monilla opiskelijoilla voi olla taloudellisesti tiukkaa, joten erilliselle ruoka-avulle pitäisi olla kysyntää. Tavallinen ruoka-apu on sellaiseen aikaan (11–14), etteivät opiskelijat välttämättä pääse paikalle luennoiltaan”, Meinander toteaa.

”Itselläni on juuri tuo tilanne. Päivät loppuvat usein puoli kolmen tai kolmen aikoihin, jonka jälkeen ei enää ehtisi tänne”, Bruno nyökkäilee pöydän toiselta puolelta.

Lopuksi on pakko kysyä pääsikö leipäjonossa iskemään perisuomalainen synti, itsensä häpeäminen.

”Ei ollenkaan. Ihan turha sitä on hävetä tänne tulemista. Kun kerran tällainen hyväntahdon ele on järjestetty opiskelijoille, niin miksi se hävettäisi?”

Retoriseen kysymykseen on vaikea löytää hyvää vastausta. Miksi hävetä ilmaisen ruuan jonottamista, kun apua tarjotaan?

Turun Pelastusarmeijan ruoka-apu opiskelijoille keskiviikkoisin klo 13–16 osoitteessa Karjakuja 1, 20540 Turku.