Kampus
20.09.2018

Humanistien suurmuutto alkaa: "Opiskelu betoniblokissa ei houkuttele”

Teksti & Kuvat:
Anni Savolainen
Kuvat:
Anni Savolainen & Lassi Vihko
  • Esimerkiksi Sirkkalan Minerva-rakennuksessa opiskelevat humanistit muuttavat Arcanumiin (oik) ensi vuoden elokuuhun mennessä.
  • Vielä ei ole tietoa siitä, täytyykö opiskelijoiden luopua Mimesis-ainejärjestötilastaan.

Turun yliopiston humanisteja odottaa muutto saman katon alle. Siirtymä mietityttää monia, myös ainejärjestötilan kohtalon vuoksi.

Näyttävät ja arvokkaat kampusrakennukset Sirkkalassa ovat täynnä historiaa. 1800-luvulla alkavan tarinansa aikana kortteli on asuttanut ainakin köyhälistöä, vankeja ja venäläisiä sotilaita.

Humanistiopiskelijoiden tyyssija kauniissa kivirakennuksissa tuo mieleen yliopisto-opiskelua romantisoivat jenkkielokuvat. Opiskeluidylli on pian päättymässä, sillä edessä on muutto 1990-luvulla rakennettuun Arcanumiin.

”Yliopisto-opiskeluun kuuluu ajatus siitä, millaisessa ympäristössä ollaan. Tilat voivat tulla osaksi opiskeluidentiteettiä”, taidehistorian opiskelija Ida Martikainen sanoo.

Nähtäväksi jää, millaista identiteettiä Arcanum rakentaa. Ainakin ympäri Turun yliopiston kampusta ripotellut humanistien oppiaineet se tuo yhteen. Muuttoa on ryhdytty valmistelemaan tänä syksynä.

Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen (HKT) laitoksen humanisteja mietityttää maisemanvaihdoksen lisäksi Sirkkalan pihalla sijaitsevan keltaisen puutalon kohtalo.

Kyseessä on ainejärjestötila Mimesis, jota käyttää 12 humanistiopiskelijoiden järjestöä. Talo tunnetaan myös Keltaisena talona eli Keltsinä.

Musiikkitieteen opiskelija Topias Kavasto kuvailee Keltsin olevan myyttinen kohde, joka esitellään heti uusille opiskelijoille.

”Tämä on yhtä kodikas kuin Sirkkala, vaikka onkin hirveä rotisko. Outo ajatus, ettei tänne ehkä pääse enää kauaa.”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Emilia Joutsio (vas), Ida Martikainen ja Topias Kavasto toivovat uutta ainejärjestötilaa, jos Keltaisesta talosta täytyy luopua: ”Kunhan on paikka, jossa saa olla aamuyöhön asti häiritsemättä naapureita”, Joutsio linjaa.

Vielä ei tiedetä, saavatko humanistien ainejärjestöt pitää Keltaisen talon käytössään.

Mediatutkimuksen opiskelija Emilia Joutsion mukaan Mimesis on tärkeä paikka opiskelun ulkopuoliselle rentoutumiselle, verkostoitumiselle ja yhteisölle. Kolmikon mukaan ainejärjestöjen yhteisesti huollettu tila on tarpeellinen myös siksi, että järjestöillä ei ole varaa vuokrata baaritiloja tapahtumiin.

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen ei vielä osaa sanoa, täytyykö ainejärjestöjen luopua Keltaisesta talosta.

Arviolta yli satavuotiasta rakennusta ei ainakaan pureta, sillä se on suojeltu tyylinsä vuoksi. Arvo juontuu venäläisten insinöörikomennuskuntien tyyppipiirroksista, joiden mukaan Mimesis on rakennettu.

Kolmikko suhtautuu haikeudella paitsi Keltsistä luopumiseen, myös tiedekunnan siirtymiseen. Muutos ympäristössä tuntuu isolta.

”Kyllä visuaalisesti miellyttävällä tilalla on vaikutusta, koska taidehistorian opiskelu betoniblokissa ei houkuttele”, Martikainen pohtii.

Opiskelijat kokevat, ettei heitä ole kutsuttu kunnolla mukaan suunnittelemaan tiedekunnan muuttoa.

HKT-laitoksen opiskelijoille on viestitty tiedekunnan muutosta vähäsanaisesti. Heille ei esimerkiksi ole selvää, miksi muutto tapahtuu.

Huhupuheiden mukaan Sirkkalassa on ylimääräistä, kallista tilaa.

”Eivät hukkaneliöt ole rahanhukkaa, jos opiskelijat viihtyvät niiden ansiosta. Tuntuu hassulta, että pienestä Arcanumista suunnitellaan paikkaa, jossa jokainen neliö on mahdollisimman tehokkaasti käytetty”, Martikainen pohtii.

Hän on huolissaan, että Arcanumista muokataan rakennus, josta uupuu avaraa hengailutilaa ja jossa luokkia yhdistävät vain kapeat käytävät.

”Jos tila on ahdas, siitä tulee muistutus suorituskeskeisyydestä. Tehokas tila on kylmä ja kolkko”, Joutsio myötäilee.

Kolmikko kehuu Sirkkalassa nimenomaan sekä ulko- että sisätilojen tilavuutta. Avarat paikat auttavat rentoutumaan ja keventävät kokonaiskuvaa koulusta.

Vaikka nostalgia leimaa odotuksia Arcanumia kohtaan, opiskelijat tietävät realiteetit.

”Ymmärrän muuton tiedekunnan sisäisten muutosten, kuten oppiaineiden yhdistymisten, vuoksi. Kun perustutkinnot kehittyvät, jotkut opiskelussa rakkaat asiat saattavat muuttua myös”, Joutsio sanoo. 

3000 opiskelijaa siirtyy

HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN oppiaineet pääsevät vihdoin saman katon alle. Ihmistieteiden keskus muodostuu Turun yliopiston Arcanum-rakennukseen.

Suunnitelmien mukaan muutto uudistettuihin tiloihin tapahtuu asteittain vuosina 2019–2023. Muutto koskee humanistisen tiedekunnan henkilöstön lisäksi arviolta reilua 3 000 opiskelijaa.

ENSIMMÄISENÄ Arcanumiin muuttaa Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen (HKT) laitos. Tällä hetkellä laitos toimii Sirkkalan kampuksella, josta oppiaineiden on tarkoitus poistua viimeistään ensi vuoden elokuussa. Vaikka moni humanisti on haaveillut yhteisistä tiloista, Sirkkalan kasarmin historiallista miljöötä tulee ikävä.

Tulevaisuudessa HKT-laitoksen tiloihin siirtyy mahdollisesti peruskoulu- ja lukioikäisten Turun kansainvälinen koulu.

Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen on puolestaan tarkoitus muuttaa Arcanumiin vuoden 2023 toukokuuhun mennessä. Tällä hetkellä laitoksen oppiaineet on ripoteltu peräti viiteen eri rakennukseen.

Osa Arcanumin nykyisistä käyttäjistä siirtyy humanistien tieltä yliopiston ja Åbo Akademin yhteiseen rakennukseen, jota rakennetaan parhaillaan Juslenian tilalle. Muista sijoituspaikoista ei ole vielä varmuutta.

TURUN YLIOPISTO suunnittelee Arcanumin tilojen uudistamista yhteistyössä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) kanssa. Tänä syksynä tilojen kehittämisestä kerätään mielipiteitä tiedekunnan opiskelijoilta ja työntekijöiltä ainakin muutaman visiotyöpajan ja kyselyn keinoin.

 

Lue lisää: 

Toimistotilat ovat kortilla Turun yliopistossa: ”Paluuta vanhoihin hyviin aikoihin ei ole”

Turun yliopiston tilaohjelma on purrut niin hyvin, että toimistotilasta on jo puutetta. Henkilöstö joutuu totuttelemaan entistä tiiviimpään työskentelyyn. (9/2018)

Jäähyväiset Juslenialle

Ahtaudesta ja huonosta sisäilmasta surullisen kuuluisaksi tullutta 1970-luvun rakennusta eivät piirittäneet sen viimeisinä hetkinä vain kaivinkoneet. Humanistien entisen Juslenia-rakennuksen purkaminen sai myös nostalgikot liikkeelle. (06/2018)

Punavankileiristä kampukseksi - sisällissodan kaiut Sirkkalassa

Sirkkalan kertomus alkaa vuodesta 1834, kun nyt Historicumina tunnettu rakennus valmistui. Alue on luovinut tiensä köyhyyden, sodan ja kuoleman keskeltä tutkimuksen täyteiseksi kulttuuriperintökohteeksi. (01/2018)

Oikeustieteilijöiden peruskorjattu Calonia avattiin: ”Nyt tänne on kivempi tulla”

Arcanumin naapuritalon uusissa terassiauditorioissa luentoa voi seurata vaikka sohvalta. (1/2018)