Kampus
19.05.2016

Idealabra maanittelee opiskelijoita luovuuteen

Teksti:
Esa Kostet
  • Innovaatiomestareiden Mikko Järvilehto valmisteli kilpailijoita toukokuun koulutustilaisuudessa. Kuva: Kaisa-Maria Suomalainen

Innovaatiokilpailu Turku Lab Challenge haastaa opiskelijat ideatalkoisiin syksyn osakilpailuissa. Opiskelijan innovaatio voi olla esimerkiksi sovellus, joka kertoo, mihin tänään kannattaa lähteä lounaalle. 

Turkulaisopiskelijoille avautuu uusi vaikuttamisen ja verkostoitumisen mahdollisuus parhaillaan käynnissä olevan Turku Lab Challenge -innovaatiokilpailun kautta. Tapahtumassa haetaan ideoita muun muassa opiskelija-asumisen, yhteisöllisyyden ja digipalveluiden kehittämiseen Turussa. 

”Innovaatiot voivat olla mitä tahansa pelkän idean ja lähes valmiin tuotteen väliltä. Kilpailun avulla on mahdollisuus kokeilla, miten oma idea voisi toimia käytännössä”, sanoo tapahtuman toteuttavan Innovaatiomestarit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Järvilehto

Innovaatiomestarit järjestää Turku Lab Challengen pääyhteistyökumppaninaan Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Kilpailuun osallistuminen edellyttää joko opiskelijastatusta tai sitä, että henkilö asuu TYSin kohteessa. 

Syyskuussa alkavissa osakilpailuissa taistellaan ensin päivän mittaisissa turnauksissa pääsystä lokakuun finaaliin, jossa lopulta parhaat 1–5 hengen joukkueet kilpailevat 7 000 euron pääpalkinnosta.

Ennen innovaatioturnajaisia joukkueilla on mahdollisuus saada henkilökohtaista valmennusta yhteistyöyrityksiltä. Ajatuksena on, että mukana olevat yritykset tekisivät kilpailijoiden kanssa yhteistyötä myös tapahtuman jälkeen.

”Henkilön suoran rekrytoinnin lisäksi se voi olla vaikka yhteistä liiketoimintaa yhteistyöyrityksen ja kilpailijan perustaman startup-yrityksen välillä.”

Monille korkeakoulutetuille valmistuminen tarkoittaa valintaa Turkuun heikkojen työllistymisnäkymien pariin jäämisen ja työn perässä muuttamisen välillä. Mieli tekisi jäädä, mutta samalla ajatus pitkittyvästä työttömyydestä pelottaa. Miten Turku Lab Challenge auttaa ongelmaan? 

”Ei varmasti ole mitään yhtä maagista tekoa tai tapahtumaa, sellaista ’silver bullettia’, millä tämä saataisiin ratkaistua. Mutta jos katsoo kokonaisuutta, niin Turussa on ihan liian vähän vakavasti otettavia työelämään liittyviä tapahtumia, joissa yritykset ja opiskelijat voisivat kohdata toisiaan. Vaikka täällä on muuten paljon tapahtumia, niin siinä olisi parannettavaa.” 

Turku Lab Challengen ensimmäisen vaiheen turnausteemat on aseteltu niin laajoiksi, että kilpailujen aiheet koskettavat useimpia opiskelijoita. Opiskelijoilta halutaan ideoita muun muassa talouden, energiankäytön ja yhteisöjen kehittämiseen. Järvilehto toivoo opiskelijoilta aktiivisuutta ja poikkitieteellistä yhteistyötä.

”Esimerkiksi kampusalueen tai asumisen kehittäminen ovat sellaisia suuria teemoja, jotka voisivat yhdistää ihmisiä yli opintorajojen.”

Innovaatiopuhe jää helposti käsitteelliseksi sanahelinäksi ilman käytännön esimerkkejä keskeisistä ongelmista tai toteutuskelpoisista ideoista. Järvilehto tarjoaa yhden esimerkin innovaatiosta, joka voisi helpottaa opiskelijoiden arkea.

”Oli juuri yhden ryhmän kanssa puhetta siitä, miten heidän kiltahuoneensa älykkyyttä saisi kasvatettua vaikka liiketunnistimella. Sitä ajatusta jos vie vähän pidemmälle, niin liiketunnistimia voisi laittaa opiskelijaravintoloihin ja kehittää sovelluksen, jonka avulla näkee puhelimesta jonotustilanteen lähialueen ravintoloissa. Siinä voisi esimerkiksi olla innovaation ainekset.”