Kampus
07.11.2019

Kampus myllerryksessä – moni talo jää tyhjäksi, osa saatetaan ”exitoida”

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Miika Tiainen & Teemu Perhiö
  • Uusi Aurum-rakennus lähestyy harjakorkeuttaan. Rakennuksen on tarkoitus valmistua keväällä 2021.

Aurum, Medisiina D, päärakennuksen remontti, humanistisen tiedekunnan muutto Arcanumiin… Turun yliopiston kampusalueella on myllerretty viime vuosina paljon.

Yliopiston toimintojen tiivistäminen uusiin ja remontoituihin tiloihin jättää kampusalueelle paljon tyhjää tilaa. Tylkkäri selvitti, mitä kampusalueen käytöstä poistuville rakennuksille kuuluu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Horttokujan ja Henrikinkadun varrella sijaitsevissa puutaloissa on aiemmin toiminut esimerkiksi humanistisen tiedekunnan kanslia ja kielikeskuksen tiloja. Kuvan vasemmassa reunassa pilkottaa Sport Henrikin kiinteistö, joka on toiminut kurssikirjastona ja liikuntatilana.

Yläkampukselle rakennettavan Aurum-rakennuksen viereisellä tontilla on seissyt tyhjinä puutaloja sekä aavemainen Sport Henrikin kiinteistö. Ne SYK on myynyt yksityiselle rakennusyhtiölle, joka saneeraa puutaloihin asuntoja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Fennicumin sisäpihalla tavataan nykyään humanistien sijaan lähinnä oravia.

Sisäilmaongelmien vuoksi tammikuussa 2016 lopullisesti tyhjennetyn Fennicumin kohtalo on edelleen avoinna.

Fennicum toimi pitkään humanistisen tiedekunnan kieli- ja kulttuuriaineiden tiloina. 1960-luvun lopulla rakennetun talon on suunnitellut arkkitehti Aarne Ehojoki, jonka käsialaa ovat myös Aurumin tieltä purettu Juslenia-rakennus sekä Turun kauppakorkeakoulun vanhimmat osat.

SYK omistaa Fennicumin kiinteistön, mutta ei maa-aluetta. Tontti on Turun yliopistosäätiön omistuksessa. SYK:n kampuskehityksestä vastaava johtaja Juha Uotila kertoo, että Aurum-hankkeen takia Fennicumin tulevaisuuden kehittämistä ei ole ehditty edistää.

”Siitä käydään [yliopistosäätiön kanssa] erilaisia keskusteluita ja neuvotteluita, että miten sen kanssa voitaisiin ylipäätään edetä”, Uotila toteaa.

Uotilan mielestä talosta voisi edelleen tulla käyttökelpoinen, mutta korjauskustannukset saattaisivat nousta talon kokoon nähden liian suuriksi.

”Kaikki asiat ovat aina korjattavissa. On toinen juttu, johtaako korjaus sitten oikeanlaiseen lopputulokseen.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Alun perin köyhäintaloksi valmistunut Historicum on osa Sirkkalan kasarmialuetta. Nykyään siellä toimivat humanistisen tiedekunnan historia-aineet sekä uskontotieteen oppiaine.

Humanisteilla lähtö edessä

Humanistisen tiedekunnan suurmuutto Arcanumiin ensi vuonna jättää nykyisistä tiloista ensimmäiseksi tyhjilleen Sirkkalan kasarmialueen.

Kasarmin alueelle on puuhattu Turun kansainvälisen koulun tiloja. SYK on saamassa lopullisen tarjouspyynnön asiasta Turun kaupungilta lähiaikoina.


Keltaiset Rosetta ja Signum kuuluvat Yliopistonmäen vanhimpiin rakennuksiin.

Myös kieli- ja käännöstieteiden laitoksen tiloina toimivat Signum ja Rosetta ovat tyhjentymässä. Arkkitehti Theodor Granstedtin suunnittelemat keltaiset talot Yliopistonmäellä valmistuivat vuonna 1899 kuurojen koulun käyttöön. Talot siirtyivät Turun yliopiston käyttöön 1970-luvulla, ja vuosien varrella niissä on toiminut niin lääketieteen kuin opettajankoulutusta.

Humanistinen tiedekunta käyttää Signumia ja Rosettaa vielä vuoteen 2023 asti. Tilojen jatkokäytön suhteen SYK:llä ei ole vielä suunnitelmia.

”Ne ovat pieniä massoja tässä kokonaisuudessa. Asiaa ei olla vielä käsitelty ja sopimusten loppumiseen on aikaa”, Uotila näkee.

SYK:kään ei halua, että tilat seisovat tyhjänä.

”Se on aina huono asia, jos talot ovat tyhjillään.”

Sama koskee myös alakampukselta vähälle käytölle jääneitä Arwidssoninkadun puutaloja, Matthias-rakennusta Calonian vierestä sekä lääketieteellisen tiedekunnan käytöstä tyhjentyneitä Sanitasta ja Verstasta.

Uotilan mukaan tyhjät rakennukset ovat ”osa suurempaa kokonaisuutta”, jonka palat "loksahtelevat" paikoilleen seuraavien 1–4 vuoden aikana.

”Varmasti on sellaisia kohteita, jotka tullaan exitoimaan, mutta en osaa vielä sanoa, että koska ja mitkä.”

Exitoinnilla Uotila tarkoittaa kohteiden myymistä. Hänen mukaansa talojen purkaminen ei kuitenkaan ole suunnitelmissa.

Tällä hetkellä SYK:llä ei ole suunnitelmia muista uudisrakennuksista kampukselle nyt rakennettavan Aurumin lisäksi.
 

Kohteet kartalla

Karttaan on piirretty myllerryksen kohteena olevat kiinteistöt. Harmaat ovat tyhjillään tai tyhjentymässä; vihreät rakenteilla; liilat remontissa; punaiset puretaan. Rakennuksia klikkaamalla saa lisätietoja.

 

Tausta: 1,1 miljoonaa neliömetriä

Suomen yliopistokiinteistöt SYK on yksi kolmesta suomalaisesta yliopistokiinteistöyhtiöstä Helsingin Yliopistokiinteistöjen ja Aalto-yliopistokiinteistöjen ohella.

Yhtiö perustettiin vuonna 2009 uuden yliopistolain luonnin yhteydessä. Silloin sen haltuun siirrettiin valtion Senaatti-kiinteistöjen kaikki pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitseva yliopistokiinteistövarallisuus.

Valtio omistaa kolmanneksen yhtiön osakekannasta, yliopistot loput. Turun yliopisto omistaa yhtiöstä 11,06 %, ja on toiseksi suurin yliopisto-omistaja Tampereen yliopiston jälkeen. Yhtiön päätoimipiste sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella.

SYK:llä on Turussa Turun yliopiston ja Åbo Akademin kampuksilla huoneistoalaa yhteensä 250 421 neliömetriä. Lisäksi Turun yliopiston Rauman kampuksen tilat ovat SYK:n omistuksessa. Maanlaajuisesti SYK omistaa toimitilaa noin 1,1 miljoonan neliömetrin verran.

Vuonna 2018 SYK:n liikevaihto oli 158,7 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 31 miljoonaa euroa voitollinen. Yhtiö jakoi omistajilleen osinkoa yhteensä 18,6 miljoonaa euroa.
 

Lue lisää

Metsikkö keskellä kampusta lanataan parkkipaikoiksi – yliopistolaiset kummastelevat Turun yliopiston ilmastotavoitteita: ”Sanotaan toista ja tehdään toista.”

Aurum-rakennuksen paikoitusalueen rakennustöiden piti alkaa Calonian ja Educariumin välisessä metsikössä lokakuun alussa. Tieto parkkipaikan tulosta nosti yliopistolaiset protestiin. (6/2019)

Index-kartano murskaksi, tilalle kivinen Labyrintti: ”Yleinen ilmapiiri suunnitelmista on ollut hieman naureskeleva”

SYK purki yliopiston käytöstä vuosia aiemmin vapautuneet 1880-luvun puutalot alakampukselta niiden huonon kunnon vuoksi syksyllä 2018. Opiskelijat jäivät kaipaamaan vanhan opiskelijatilansa perään. (8/2018)

Jäähyväiset Juslenialle

Humanistien entisen Juslenia-rakennuksen purkaminen Aurumin tieltä sai nostalgikot liikkeelle kesällä 2018. (5/2018)