Kampus
07.05.2018

Kasitie tulee turhankin tutuksi, kun Rauman kampuksen opiskelijat saalistavat sivuaineita Turusta: "Reissaaminen saa ärsyttää"

Teksti & Kuvat:
Johanna Lähteelä
  • Viljami Hotanen (vas) lukee Turussa sivuaineenaan historiaa, Antti Aaltonen suomen kieltä ja yleistä kirjallisuustiedettä ja Henni Katajisto musiikin aineopintoja.

Rauman kampuksen sivuainetarjonta ei päätä huimaa. Moni reissaa opintopisteiden perässä joka viikko Turkuun.

Facebook-ryhmä Turku-Rauma-Turku Ralli tulee nopeasti tutuksi, kun aloittaa luokanopettajakoulutuksen Rauman kampuksella. Koska sivuainevaihtoehtoja on vähän, moni reissaa Turkuun luennoille ja bongaa ryhmästä muutaman euron kimppakyytejä.

Viidennen vuoden opiskelijat Henni Katajisto, Antti Aaltonen ja Viljami Hotanen kulkevat matkan pari kertaa viikossa autolla tai bussilla.

”Olen aamu-uninen enkä totu siihen, että pitää herätä ennen viittä”, Katajisto huokaa.

”Kerran auto hajosi Nousiaisiin ja piti loskakelillä lähteä työntämään sitä pois valtatieltä. Silloin harmitti”, Aaltonen naurahtaa.

Hotanen on sivuaineensa kurssilla ainoa raumalainen ja kulkee usein bussilla. Vaikka liput maksavat parikymppiä viikossa, bussissa saa tehtyä opiskeluhommia paremmin kuin henkilöautossa.

Rauman kampuksen opintoneuvojan Merja Mansikkamäen mukaan opiskelijat lukevat Rauman ulkopuolella etenkin kuvataidekasvatuksen aineopintoja, suomen kielen opintoja ja rehtoriopintoja. Aineopinnot kannattavat, sillä niiden kautta saa pätevyyden sekä luokan- että aineenopettajaksi.

”Kaksoiskelpoisuus helpottaa työllistymistä yhtenäiskouluissa. Tärkeintä on valita sivuaine, joka todella kiinnostaa”, Mansikkamäki neuvoo.

Ralli pyörii myös toiseen suuntaan. Osa Rauman opiskelijoista asuu Turussa ja matkustaa pari kertaa viikossa Raumalle. Opetusharjoittelun aikana reissuja tulee joka arkipäivä. Sen tietää ensimmäisen vuoden opiskelija Noora Koskenoja, jonka auto starttaa kohti Raumaa aikaisimmillaan aamukuudelta ja palaa Turkuun puoli seitsemältä illalla.

”Kyllä reissaaminen saa joskus ärsyttää ja sen saa sanoa. Onneksi vertaistukea löytyy paljon.”

Akateeminen vartti yllätti

Palataan hetkeksi Rauma–Turku-väliä reissaavaan kolmikkoon. Sivuaineilijat kertovat, että kampusten opetuksessa on muutamia eroavaisuuksia:

”Turun akateeminen vartti tuli yllätyksenä. Ihmettelin, kun tulin kahdeksalta demoon ja suurin osa tuli viisitoista minuuttia myöhässä”, Henni Katajisto muistelee.

”Sain ensimmäistä kertaa palautetta sähköisestä tentistä Turun päässä. Se oli hienoa”, Viljami Hotanen lisää.

Kolmikko kiittää Turun kampuksen laadukasta opetusta ja ymmärtäväistä henkilökuntaa. He harmittelevat, että osa luennoista jää väkisinkin käymättä päällekkäisten kasvatustieteen opintojen ja pitkän välimatkan takia.

”Joillain kursseilla olisi ollut kiva käydä, mutta jos päivään sisältyy vain yksi vapaaehtoinen luento, on reissaaminen raskasta ja kallista”, Antti Aaltonen sanoo.

Vaikka matkustaminen on raskasta, on se kolmikon mielestä sen arvoista. Hotanen tiivistää hyvin:

”Mikäs sen mukavampaa kuin päästä välillä Turkuun.”

 

Lue lisää:

Raumalla Vuoden fuksiksi Timo ”Kuomu” Tolmunen

Mäellä Timo Tolmunen tosin tunnetaan Kuomu-Timona tai pelkästään Kuomuna. Lempinimi syntyi, kun orientaatioviikolla opinnot alkoivat keskiviikkona, mutta Tolmunen sai asuntonsa avaimet vasta perjantaina. Tolmunen päätti nukkua kaksi yötä kuomullisessa peräkärryssä, ja legenda oli syntynyt. (5/2018)

Arvio: Pitkiä omstarteja ja hyviä roolihahmoja Raumalta

Kriitikko kiittää bändin heittäytymistä, leikkisiä koreografioita ja näyttelijöiden pysymistä rooleissaan, mutta moittii turhan hallitseviksi äityneitä omstart-improja. (3/2018)