Kampus
25.02.2019

Käsityöopiskelijat rakensivat Rauman kampukselle saunan, jossa heitetään krapulalöylyjä

Teksti & Kuvat:
Johanna Lähteelä
  • Uuden saunan ulkopuolella on pieni terassi, jolla saunojat voivat vilvoitella. Opettajaopiskelijoiden Talvipäivien osanottajista osa viihtyi saunassa useita tunteja.
  • Lopullinen sijainti on vielä neuvottelujen alla, mutta sauna tulee Rauman kampusalueelle. Kukaan työryhmästä ei ollut aikaisemmin rakentanut vastaavanlaista saunaa. Ohjeet esimerkiksi peltikaton asennukseen haettiin netistä.

Jatkossa talkoovoimin pystytetyn saunan kiuas sihisee joka viikko.

Seison Turun yliopiston Rauman kampuksella ja katselen edessä näkyvää kummallista mökkiä. Ojennan rahastajalle viiden euron setelin, saan pyyhkeen ja tiedon, että voin käydä peseytymässä vieressä olevassa peruskoulussa.

TK-Killalla, eli Raumalla käsityön aineenopettajiksi opiskelevien ainejärjestöllä, on pitkä saunakulttuuri. Edellinen sauna poistui käytöstä vuosia sitten sisäilmaongelmien takia, ja tähän saakka sen paikkaa ovat korvanneet muun muassa telttasauna ja asuntovaunuun rakennettu sauna. Pysyvälle ratkaisulle eli omalle saunalle oli kuitenkin tarvetta.

Käsityöopettajaopiskelijat Tuukka Sivonen ja Joni Hjelt päättivät tarttua ongelmaan. Nopeasti syntyi noin kymmenen vapaaehtoisen ydinryhmä, joka sai hankkeelle tukea Step Systems -sponsorilta, kiuasvalmistaja Narvilta ja Turun yliopiston ylioppilaskunnalta (TYY).

Saunan rakentaminen aloitettiin viime lokakuussa. Sen pohjaksi ostettiin traktorilla vedettävä kärry, jonka päälle uutukainen pystytettiin. Kaiken kaikkiaan projektiin upposi yli kaksituhatta työtuntia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

”Sen verran täytyy kehua omaa työtä, että saunassa saa älyttömän hyvät löylyt,” Tuukka Sivonen (vas) hymyilee. ”Kyllähän nyt täällä sauna täytyy olla!”, Joni Hjelt huudahtaa.

Viime viikonloppuna sauna pääsi arvoiseensa koeajoon, kun Raumalla järjestettiin alan opiskelijoiden jättitapahtuma: Suomen opettajaksi opiskelevien liiton (SOOL) Talvipäivät. Lauantai-iltapäivänä vierailuni aikaan saunassa oli käynyt noin neljäkymmentä ihmistä.

Jätän pyyhkeeni pieneen pukutilaan ja astun saunaan. Lauteilla tunnelma on lämminhenkinen ja vitsejä riittää. Yleensä en pysty saunomaan pitkiä aikoja, mutta täällä hengitystä ei ahdista. Kovatkin löylyt tuntuvat miellyttäviltä.

Talvipäivien kunniaksi saunan pääsponsori on pystyttänyt naapuriin rekan, josta vilvoittelijat voivat hakea juotavaa ja pitsaa saunan terassilla nautittaviksi.

JATKOSSA sauna lämpiää joka maanantai-ilta.

”Jos keskiviikkoisin on bileitä, torstaisin pidetään krapulasauna. Myös yksittäiset opiskelijat voivat vuokrata saunaa”, Sivonen vinkkaa.

”On ollut hienoa jättää oma jälki kampukselle. Toivottavasti tästä on iloa moniksi tuleviksi vuosiksi,” Hjelt sanoo ja jatkaa:

”Ja onhan tämä nyt vaan niin hienoa, että olemme itse tehneet jotain tämmöistä.”

Seison terassilla ja katselen ohikulkevia haalariasuisia opiskelijoita. Ulkona on muutaman plusasteen verran lämmintä. Hienolta tämä kyllä tuntuu.

Opettajaopiskelija Sanni Salmenoja harkitsi ensin pitkään saunaan lähtöä, mutta päätös ei kaduttanut hetkeäkään.
 

Lue lisää:

Suomen viimeinen seminaaripuutarha sijaitsee Rauman kampuksella: ”Puutarhojen perustamista pidettiin jopa kansallistehtävänä”

Rauman kampuksen seminaaripuutarha on ainoa laatuaan. Tänä kesänä helle runteli sen kasveja, mutta talvisodassa ne kuolivat kylmyyteen. (9/2018)

Kasitie tulee turhankin tutuksi, kun Rauman kampuksen opiskelijat saalistavat sivuaineita Turusta: "Reissaaminen saa ärsyttää"

Rauman kampuksen sivuainetarjonta ei päätä huimaa. Moni reissaa opintopisteiden perässä joka viikko Turkuun. (5/2018)

Teatterin lavalta varmuutta opettajuuteen: ”Takataskusta löytyy aina Qmeesta tuttuja harjoituksia”

”On ollut ilo huomata, kuinka samat harjoitukset toimivat kolmivuotiaiden ja aikuisten kanssa.” (11/2018)