Kampus
04.11.2021

Katso kuvat! 186 uutta vaaleanhohtavaa opiskelija-asuntoa keskelle Yo-kylää – tutustuimme Tyyssijaan, jonka haku päättyy 10.11.

Teksti & Kuvat:
Oona Seppänen
  • Tyyssijan sisäpihan katolle tulee puinen terassi.

Valkoinen kaartuva seinä kohoaa edessäni neljän kerroksen korkeuteen.

Astun työmaan porteista sisäpihalle. Ei uskoisi, että olemme edelleen värikkäiden ja kulmikkaiden talojen Yo-kylässä.

Pihaa ympäröi soikea rakennus kuin suojamuuri. Näen ikkunoita, betonia, metallinhohtoa. Lokakuisen maanantai-iltapäivän valo pukee Tyyssijaa, TYS:n uusinta rakennusta.

Rakennukseen valmistuu yhteensä 186 opiskelija-asuntoa, ja niiden haku on käynnissä 10. marraskuuta saakka. Asukkaat valitaan arpomalla 17. marraskuuta, avaimet saa käteen 3. tammikuuta.
 

TYS:n kiinteistöjohtaja Anssi Aalto (vas.) ja rakennuttajapäällikkö Johanna Salminen esittelivät pian valmistuvia tiloja.
TYS:n kiinteistöjohtaja Anssi Aalto (vas.) ja rakennuttajapäällikkö Johanna Salminen esittelivät pian valmistuvia tiloja.
 

Turun ylioppilaskyläsäätiön (TYS) kiinteistöjohtaja Anssi Aalto ja rakennuttajapäällikkö Johanna Salminen johdattavat minut väliaikaisten vaneristen ovien kautta rakennuksen sisään ensimmäiseen kerrokseen. Lasisten seinien läpi hohtaa luonnonvaloa.

Tänne muuttavat kevään aikana TYS:n toimisto ja Ikituurissa palvellut K-Kylänvalinta. Lisäksi alakertaan tulee Arkean opiskelijaravintoja, CampusSportin kuntosali, korttelipesula sekä TYS:n asukkaiden käyttöön tarkoitettu yhteiskäyttötila.

Sen suunnittelusta ja kalustamisesta vastaa Salmisen kokoama asukkaista koostuva tiimi. Nyt tila on vielä pahvisilla suojilla peitetty. Pahvien välistä pilkottaa TYS:lle ominainen vihreän sävy.
 

Tyyssijan kaartuvat käytävät vievät läpi rakennuksen.
Tyyssijan kaartuvat käytävät vievät läpi rakennuksen.
 

Nousemme toiseen kerrokseen. Rakennuksen kolme ylintä kerrosta on pyhitetty asunnoille. Käytävissä toistuu sama vihreä.

Kaarevan käytävän molemmin puolin avautuvat ovet huoneistoihin. Tutustumme muutamaan eri asuntoon. Jokainen niistä on vaalea ja valoisa. Toisissa talon kaarevuuden havaitsee helpommin, joissain sitä ei juuri huomaa. Värimaailma on hillitty.

”Sisustettavuus on helpompaa, kun pinnat ovat neutraalin sävyisiä”, Salminen kertoo.

Rakennuksessa on kaksi hissiä ja kolme saunaa. Jokaisessa asunnossa on ranskalainen parveke. Ikkunat antavat joko ruskaan pukeutuneeseen Yo-kylään tai sisäpihalle. Lemmikit ovat tänne tervetulleita, niin kuin useimpiin TYS:n kohteisiin.
 

Yksikään asunto ei ole täysin suora. Pitkässä kaksiossa kaarevuuden huomaa.
Yksikään asunto ei ole täysin suora. Pitkässä kaksiossa kaarevuuden huomaa.

Kylpyhuoneessa toistuu vaaleat sävyt. Säilytystilaa on mukavasti.
Kylpyhuoneessa toistuu vaaleat sävyt. Säilytystilaakin on.

Keittiöt hohtavat uutuuttaan. Materiaaleissa on huomioitu käyttäjäystävällisyys sekä kestävyys.
Keittiöt hohtavat uutuuttaan. Materiaaleissa on huomioitu käyttäjäystävällisyys sekä kestävyys.
 

Asuntojen koot vaihtelevat 23,5–47 neliömetrin välillä. Vuokra on asunnon koosta riippuen 380,70–681,50 euroa kuukaudessa. Siihen kuuluvat sähkö, internetyhteys sekä saunavuorot.

Muista TYS:n kohteista poiketen vesi laskutetaan kulutusperusteisesti kuukausittain. Tämä johtuu lakimuutoksesta, joka tuli voimaan marraskuussa 2020. Kaikissa sen jälkeen rakennusluvan saaneissa kohteissa sekä peruskorjatuissa rakennuksissa vesi laskutetaan erikseen.

”Olemme arvioineet, kuinka paljon vedenkulutus keskimääräisesti asunnoissa olisi, ja se on huomioitu vuokrassa”, Aalto huomauttaa.

Laki koskee myös peruskorjattua Kuunsiltaa sekä TYS:n tulevaa asuntokohdetta Kylänkulmaa, jota aletaan rakentaa lähivuosina. Kylänkulma kohoaa aivan Yo-kylän itäiseen päähän Halistensillan läheisyyteen.

Sisäpihalle tulee istuskelualueita sekä Tyyssijan muotoisia istutusaltaita
Sisäpihalle tulee istuskelualueita sekä Tyyssijan muotoisia istutusaltaita.
 

Tyyssija kuuluu Turun ylioppilaskyläsäätiön alueella meneillään olevaan EU:n Response-hankkeeseen, jossa alueella oleviin ja valmistuviin rakennuksiin integroidaan energiapositiivisia ratkaisuja.

”Toteutettavilla ratkaisuilla pyritään saamaan esimerkiksi rakennusten sähkö- ja energian kulutusta katettua osittain tai kokonaan sekä mahdollinen ylituotanto hyödynnetään alueen muiden rakennusten sekä kuluttajien kulutuksessa”, TYS:n talotekniikka-asiantuntija Tomi Kultala kertoo.

Tyyssijan katolle asennetaan aurinkopaneelit Aitiopaikan malliin.

Lue lisää: Ikkuna kiinni ja uuni pois päältä! Ylioppilaskylässä tuotetaan pian enemmän energiaa kuin kulutetaan – katso kartalta, onko kotitalosi muutoskohteena
 

Kaikissa Tyyssijan asunnoissa on ranskalainen parveke.
Kaikissa Tyyssijan asunnoissa on ranskalainen parveke.
 

Aiemmin Tyyssijan paikalla sijaitsi TYS:n hallintorakennus, jonka alakerrassa oli monen rakastama Three Beers -ravintola, Trebari. Kun baari lakkautettiin, moni jäi kaipaamaan alueelle ravintolaa, jossa voisi istua iltaa.

Helpotusta on luvassa, sillä Tyyssijaan avautuvassa Arkean ravintolassa on kahvila ja baari anniskeluoikeuksiseen. Asiakaspaikkoja on yhteensä 180.

”Ravintolasta löytyy työskentelyyn sopivia loosseja, lounge-alue nojatuoleineen sekä ravintolasali ruokapöytineen”, kertoo Arkean palvelupäällikkö Sanna Uusitalo.  

Aika näyttää, muovautuuko opiskelijaravintolasta Trebarin veroista kohtaamispaikkaa.
 

Uusi ja vanha kohtaavat.
Uusi ja vanha kohtaavat.
 

Kontrastia kulmille

TYS:n strategian mukaan se pyrkii tarjoamaan 25 prosentille opiskelijoista asunnon Turussa ja kasvattamaan asuntopaikkojensa määrää vuosittain 150:llä. Ylioppilaskylän alueelle onkin noussut useita uudisrakennuksia 2000-luvulla: Nummenrannan talot, Ikituuri, Aitiopaikka ja nyt Tyyssija.

Tyyssijan suunnittelemiseksi järjestettiin arkkitehtikilpailu. Voittajatyön piirsi arkkitehtitoimisto SIGGE Arkkitehdit Oy.

”Uudet rakennukset [Ikituuri, Aitiopaikka ja Tyyssija] poikkeavat vanhasta Ylioppilaskylästä, mutta eivät aseta sitä alisteiseen asemaan”, pohtii tietokirjailija Mikko Laaksonen.

Turun arkkitehtuuriin perehtyneen Laaksosen mielestä Tyyssija toimii kontrastina Ylioppilaskylän arkkitehtuurille.

”Tyyssijan suljettu muoto muodostaa vastakohdan avoimen sarjallisen muotoperiaatteen mukaiselle Erkki Valovirran ja Jan Söderlundin Ylioppilaskylälle.”

Laaksosen mukaan TYS on poikkeuksellinen rakennuttaja panostaessaan vielä 2000-luvulla arkkitehtuurikilpailuihin ja kunnianhimoiseen asuntoarkkitehtuuriin.

Seuraava uudiskohde tulee olemaan Kylänkulma, jota aletaan rakentaa lähivuosina Halistensillan läheisyyteen.
 

Oikaisu 5.11.2021 klo 12.42: korjattu Sanna Uusitalon nimi.
 

Lue lisää

Ikkuna kiinni ja uuni pois päältä! Ylioppilaskylässä tuotetaan pian enemmän energiaa kuin kulutetaan – katso kartalta, onko kotitalosi muutoskohteena

Yo-kylän osa-alueesta tehdään energiapositiivista EU-rahalla. (5/2021)

Opiskelijabaari Three Beers sulki ovensa: ”Rakas paikka – jossain vaiheessa itku tulee”

Ylioppilaskylässä sijaitseva legendaarinen Three Beers -baari sulki ovensa lopullisesti 2018. Opiskelijoiden kantapaikka ehti lähes kolmenkymmenen vuoden ikään. (2018)

”Oli käytäväbileitä, yksiöbileitä, kaksiobileitä, useamman kerroksen bileitä...” – 12 asukasta kertoo: tätä kaikkea on ollut elämä Joukkilassa

Kaksitoista Yo-­­kylän asukasta eri vuosi­­kymmeniltä muistelee elämäänsä osana kylä­yhteisöä. Kumppanit, juhlat, pienet hetket – kylästä on löytynyt kaikki. (2021)