Kampus
30.01.2018

Kauppakorkean aktiivit keräävät miljoonapottia startup-yrityksiä varten: ”On aina riski, että yhtiö voi feilata"

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Juha Laurila
  • Uusi riskisijoituksia tekevä yhtiö yhdistää kauppakorkean alumneja ja opiskelijoita. Kuvassa Mikko Sjöblom (vas.), Meeri Hannula, Kristian Raitio ja Mikko Pohjola.

Turun kauppakorkean opiskelijat ja alumnit keräävät mahdottomalta kuulostavaa pesämunaa, jotta kaupungin poikkitieteelliset startupit saavat enkelisijoittajan.

Viime vuosina Turun on vallannut startup-huuma. Sen siivelle on hypännyt myös useita paikallisia yrityskiihdyttämöitä, kuten Turku Science Park, SparkUp, Klopal Startup Studio ja Boost Turku. Kesällä Kakolassa järjestettävä bisnesfestivaali Shift haastaa helsinkiläisen Slushin.

Uusi tulokas kentällä on Turun kauppakorkeakoulun alumnien perustama Monttu Ventures -kehitys- ja sijoitusyhtiö. Turun kauppatieteiden ylioppilaiden (TuKY) omistaman yhtiön tavoite on kerätä miljoonan euron pääoma, jolla rahoitetaan startup-yrityksiä.

”Me olemme helposti lähestyttävä taho, joka toimii startupin ensimmäisenä riskisijoittajana. Näin startupin vauhti ei hyydy, kun pääomaa ei täydy lähteä hakemaan pelkästään ’friends, family and fools’ -porukasta”, Monttu Venturesin toimitusjohtaja ja TuKY-alumni Mikko Pohjola sanoo.

Pohjola, kuten muutkin toimintaa pyörittävät henkilöt, tekee sijoitusyhtiölle töitä vapaaehtoisvoimin. Tavoitteenaan on kehittää Turun korkeakouluista ponnistavaa yrittäjyyttä.

”Startup-yrittämisessä ei tarvita vain rahaa, vaan myös tietämystä. Turun seudulla tämä on ensimmäinen kaltaisensa yritys”, kertoo taloustieteen opiskelija Ilkka Laustola, joka kuuluu yhtiötä kehittävään opiskelijaporukkaan.

”Kehitystä ei voi katsoa tilinpäätöksestä"

Tausta paikallisessa korkeakoulussa on yksi vähimmäisvaatimuksista, jotka Monttu Ventures on asettanut rahoitusta hakeville startupeille. Toinen on hyvä liikeidea, jonka parissa yrittäjät tekevät töitä mielellään jo päätoimisesti.

Mistä hyvän startupin tunnistaa?

”Startupeja tarkasteltaessa yhtiön kehittymistä ei voi katsoa tilinpäätöstiedoista. Olennaista on, että tiimi pystyy osoittamaan saavansa aikaiseksi asioita: liiketoiminnan kehittäminen etenee ja tiimi pystyy oppimaan tekemisestään”, Mikko Pohjola avaa.

Parhaillaan Monttu Ventures seuloo esiin ensimmäisiä kiinnostavia startupeja, joihin yhtiö aikoo sijoittaa. Vuosittain tavoitteena on löytää 5–10 kappaletta Turun korkeakouluista ponnistavia ja poikkitieteellisiä kokoonpanoja.

Rahoituksen lisäksi Monttu Ventures antaa värväämilleen yrittäjille kauppakorkean alumnien tarjoamaa mentorointia.

Feilaa tai menesty

Monttu Ventures tavoittelee voittoa ja toimii holding-mallilla. Se tarkoittaa, että yhtiö omistaa startupeista pienen osuuden, kunnes joku ostaa sen tai poikkeustapauksessa yritys listautuu itsenäisesti pörssiin.

Yhtiö kerää parhaillaan rahaa osakeannilla. Ulkopuoliset voivat siis sijoittaa yhtiöön ja kasvattaa näin sen pääomaa.

Vaikka tällä hetkellä Monttu Ventures on täysin TuKY:n omistama, osakeannin jälkeen sille jää yhtiöstä 5–10 prosenttia. Vähimmäistavoite, 400 000 euroa, on jo ylitetty, mutta katse on sitä suuremmassa summassa: yhtiö toivoo keräävänsä peräti miljoonan euron pesämunan.

Se, noruuko sijoittajille osinkoja, riippuu siitä, miten Monttu Venturesin tukemat startupit alkavat menestyä – tai nuupahtaa.

”Näissä on aina se riski, että yhtiö voi feilata. Ne joko feilaavat tai menestyvät”, toimitusjohtaja Pohjola toteaa.

Hän ei takaa sijoittajille osinkoja, mutta uskoo Monttu Venturesin vuosituoton liikkuvan kymmenen prosentin paikkeilla. Osa mahdollisista voitoista palautuu yhtiölle uudelleen sijoitettavaksi ja osa jaetaan osakkaille.

Pohjola toivookin sijoittamista harkitsevien suuntaavansa katseen tulevaisuuteen.

”Lyhyellä tähtäimellä ei ole realistista ajatella, että tämän liiketoiminnan kautta voisi odottaa osinkoja, mutta ne ovat tulevaisuudessa. Vie pääsääntöisesti 5–10 vuotta, että startupista pääsee irtautumaan, joko myymällä yritys eteenpäin tai kohdeyrityksen listautuessa pörssiin. Epäonnistumiset tapahtuvat yleensä ennen kolmea vuotta.”

Turkulaisista korkeakoulutaustaisista startup-nousijoista Pohjola nostaa esille esimerkiksi hyönteisyritys Entiksen, joka valittiin viime vuonna Suomen parhaaksi korkeakouluopiskelijoiden startupiksi, sekä kauppakorkealähtöisen Feedbacklyn, joka on erikoistunut asiakaskokemuksen mittaamiseen.

Yrittäjyys urapolkuna

Pohjola uskoo, että Turun startup-markkinat ovat hypestä huolimatta jo vakiintuneet. Hän toivoo, että entistä useampi opiskelija harkitsee yrittäjyyttä mahdollisena urapolkuna.

”Startup-skene on teknologia- ja insinööripainotteista. Esimerkiksi kauppiksessa helposti ajatellaan, että mennään pankkiin tai muualle töihin, kun valmistutaan. Me haluamme kannustaa siihen, että myös startupit ovat vaihtoehto.”

Idea Monttu Venturesiin tuli Aalto yliopistosta, jossa toimii opiskelijoiden ja alumnien kehitystyhtiö Prodeko Ventures. Turkulaisen yhtiön nimi tulee kymmenille kauppissukupolville tutusta Monttu-ruokalasta ja -juhlatilasta.

Vain seitsemän prosenttia startupeista yltää kunnon kasvuun

Suomessa syntyy vuosittain 4000–5000 startupia. Niistä 6–7 prosenttia yltää kolmessa vuodessa kunnon kasvuun – siis noin 300 yritystä. Kaikista syntyvistä startupeista vain runsas prosentti kiinnostaa pääomasijoittajia.

Vaikka kasvuhakuinen yrittäjyys ja siihen liittyvä ilmapiiri näyttävät vahvistuneen Suomessa viime vuosina, ei startup-yritysten perustamisessa ole näkynyt merkittävää piikkiä, vaan se on ollut vakaata vuodesta 2005 lähtien.

Lähde: Startup-yritysten kasvun ajurit ja pullonkaulat (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimikunta, 2016).

Lue lisää:

Hipsterein idea ikinä? Tekstiilijätteestä sieninahkaa

Opiskelijoiden palkittu startup tekee tekstiilijätteestä styroxia ja keinonahkaa. (2/2017)

Brändää osaamisesi ja tule huomatuksi

Valtaosa työpaikoista täytetään ilman avointa hakua. Opiskelijanakin kannattaa kehittää brändiään, jotta oma asiantuntijuus tulee huomatuksi. (1/2017)

Tulevaisuuden linnake?

Ensimmäistä kertaa järjestetty The Shift halusi rantauttaa startup -huuman Turkuun. Kaksipäiväisillä businessfestivaaleilla syötiin sirkkalettuja, pompittiin pomppulinnassa ja totuteltiin jatkuvassa videopelissä elämiseen. (6/2016)

TY:n opiskelijat voittivat TurkuLab Challenge -kilpailun

Turun yliopiston opiskelijoiden Miikka Korventaustan, Pyry Kantasen ja Tero Kempin kämppisten etsintää helpottava sovellus toi triolle pääpalkinnon TurkuLab Challenge -ideointikilpailussa. (12/2016)