Kampus
19.04.2021

”Maskin kanssa ei pysty kaljaa juomaan” – Tylkkäri selvitti: Opiskelijoille maittoi mallas, kun Proffan Kellari avasi ovensa kuuden viikon jälkeen

Teksti & Kuvat:
Samuli Tikkanen
  • Sebastian, 24, halusi tukea paikallista yrittäjää, kun Proffan Kellari taas aukesi.

Huhtikuun kolmannella viikolla kuivuus päättyi. Valtakunnan suljetut anniskeluravintolat avasivat ovensa.

Niin myös Turun yliopiston kampuksen rakastettu Proffan Kellari.

Turun ylioppilaslehti päätti lähettää minut, toimittaja Samuli Tikkasen, jonottamaan huurteista maanantaina klo 12.00. Anniskeluaikaa ravintolassa oli vain vaivaiset viisi tuntia, joten tiskille oli kiire.

Toimittajana halusin tietää, mikä ajaa urheat ihmiset kapakkaan niin aikaisin. Oliko vappua jo ilmassa?
 

Kasimir Proffan Kellarissa. Kuva: Samuli Tikkanen.
Historian opiskelija Kasimir, 21, tuli nauttimaan kahvikupposesta Proffaan.
 

Ensimmäinen antikliimaksi liittyy oveen, ei jonoa. Ovet onkin avattu jo hieman ennen kahtatoista ja sisällä on hyvin väljää.

Yrittäjä Lassi Loijas nojailee tiskiin, sen toisella puolella joku hörppii kahviaan.

Hiljalleen paikalle alkaa virrata väkeä, yksittäisiä henkilöitä, ei kahta suurempia seurueita.

Baari on ollut kiinni kuusi viikkoa. Loijas on tyytyväinen päästessään jälleen asiakkaiden kanssa tekemisiin, mutta taloudellisesti tilanne ei ole mikään helpotus. Hän toivottaa opiskelijat tervetulleeksi työskentelemään proffaan, vaihteluksi yksiöilleen.

Tiskin ääressä istuu kahvikuppi kädessään toisen vuoden historian opiskelija Kasimir, 21. Hän on ehtinyt elää yhden syksyn ajan normaalia opiskelijaelämää.

”Joo, ehdin kätellä Jukka Kolaa.”

Kaljaa ei toistaiseksi ole Kasimirin käteen tarttunut, mutta Proffan aukiolo täytyi tulla tarkastamaan, kun hän kuuli, että tänään ravitsemusliikkeet saavat jälleen olla auki.

Kasimirin mielestä on mukavaa, kun Assarin Ullakolle pääsee taas syömään. Ikävin asia talven koronasuvannossa olikin juuri se, ettei päässyt syömään opiskelijaruokalaan.

Viime vuonna häntä ärsytti, ettei päässyt viettämään opiskelijavappua. Tänä vuonna kohtaloon on tyydytty jo syksyllä.

Tiedustellessani nuoren historianopiskelijan arviota opiskelijoiden tulevaisuuden juomakulttuurista hän toteaa, että tilastollisesti nuoret juovat yhä vähemmän, muttei aliarvioi psyykenpesuaineen tehoa.

”Kyllä alkoholi tulee olemaan tulevaisuudessakin luultavasti aika keskeinen rentoutumistapa. En usko, että vappu hirveästi tulee muuttumaan siinä suhteessa.”
 

Varjoisella terassilla olutta siemailee Juho, 37. Viimeisimmästä baarikäynnistä on aikaa, ja päivät ovat kuluneet opiskelun parissa.

Juho on tullut terassille nauttimaan olutta kurssin päättäneen Zoom-seminaarin kunniaksi, kuten ennen koronaa on ollut tapana.

Nyt sitä ei ole päässyt hetkeen tekemään ja on kiva tulla käymään Proffaan, koska se sijaitsee kampuksella. Se on muutenkin itsestään selvä valinta, opiskelijan olohuone, Juho summaa.

Hän on ehtinyt jo nauttimaan hyvistä säistä jokirannassa, vaikka kavahtikin ensin ihmismäärää. Juho toivoo, etteivät turvavälit unohtuisi hyvistä keleistä huolimatta.

Ärsyttävimpänä asiana viime talven synkimmässä korona-ajassa Juho pitää ihmisten näkemisen puutetta. Hän on kuitenkin onnistunut tekemään kurssitehtäviä, vaikka opiskelu tuppaa olemaan pitkälti Zoomissa roikkumista.

”Sosiaalinen kanssakäyminen on kuitenkin aika erilaista internetitse, vaikka onkin yhteydessä muihin ihmisiin whatsappissa.”

Positiivisena puolena Juho on huomannut sen, että alkoholia ja rahaa on tullut käytettyä aiempaa vähemmän.

”Nyt taas rahanmeno alkaa, kun baarit aukeaa.”
 

Sebastian Proffassa. Kuva: Samuli Tikkanen.
Sebastian, 24, on käyttänyt säntillisesti maskia, mutta kaljaa on vaikea juoda sen kanssa.
 

Terassilla istuskelee myös Sebastian, 24. Paikan valitsemiseen ovat vaikuttaneet maantieteelliset tekijät.

”Asun tuossa ylioppilastaloilla niin tuli sellainen fiilis, että baarit on ollu niin pitkään kiinni, et pakko päästä kaljalle. Tällainen support your local -tyyppinen mentaliteetti, näilläkin on varmaan ollut aika vaikeaa. Sellainen fiilis, että voi vähän niin kuin auttaa!”

Sebastian myöntää, ettei ehkä tavallisena maanantaina olisi ajautunut paikalle, mutta oli kiinnostunut millaiset baarien avajaiset ovat luvassa. Korona ei ole kaikonnut ajatuksista, mutta hän uskoo, että terassilla riskit ovat pienemmät.

”Kyllä tässä on tullut aika säntillisesti maskia käytettyä, mutta tosiaan maskin kanssa ei pysty kaljaa juomaan niin pitää uskaltaa ottaa pois.”

Ihmisten maskittomuus tuntuukin vähän oudolta.

Sebastian kehuu oluen makua muiden haastateltavien tapaan ja korostaa, kuinka mukava on päästä hörppimään mallasta lasista. Oluen jälkeen suunta on takaisin opintojen pariin.

”Kyl mä tästä vielä tonne läppärin ääreen varmaan meen. Työpäivä on vielä edessä!”
 

Matti Proffassa. Kuva: Samuli Tikkanen.
Tietotekniikan opiskelija Matti, 24, oli Proffassa ainoana haalarit päällä.
 

Tehtyäni retken vesiklosettiin alan kuumeisesti hakeutua uusien haastateltavien seuraan. Valinnanvaraa on vähäisesti. Muutaman kohteliaan kieltäytymisen nöyrryttämänä etenen yläkertaan kokeilemaan onneani.

Kabinetissa istuu tietokoneensa ääressä tietotekniikan opiskelija Matti, 24, joka suostuu haastateltavaksi. Hän erottuu kapakassa erityisen hyvin, koska hänellä on ainoana päällään haalarit.

Haalarimerkkien määrästä päätellen melko aktiiviselta Matilta täytyykin kysyä, harmittaako, kun vappua ei pääse juhlimaan normaaliin tapaan. Häntä ei vapun luonne hetkauta, koska teekkarit ovat ehtineet varautua etävappuun jo hyvissä ajoin.

”Saadaan niin hieno vappu kuin etänä voidaan saada.”

Hän uskoo, että vappuperinteiden palautumiseen menee hetki. Jotkin perinteet ovat välissä ehkä unohtuneet, mutta tärkeimmät jäävät.

Matti kuvailee täyden oluen saamista tiskiltä tunteikkaasti.

”Oli melkein nostalginen olo, kun pääsin tuohon tiskille ja sain lasissa sen oluen. Oli tosi hyvä fiilis ja pääsi taas hetkeksi siihen normaaliin!”
 

Muutos 19.4.2021 klo 19.06. Tarkennettu WC:tä kuvaavaa sanaa viimeisessä osiossa.
Oikaisu klo 20.09: Matti on tietotekniikan opiskelija, eikä tietojenkäsittelyn.

 

Lue lisää

Malja Proffan Kellarille

Tylkkärin juttu vuodelta 2016, kun ravintoloitsija Teppo Toivanen oli sulkemassa Proffan ovia. (2016)