Kampus
18.10.2019

Mielenterveysongelmat pistivät opiskelijat toimeen: kauppislaisten oma kurssi auttaa kaverin tukemisessa

Teksti & Kuvat:
Miika Tiainen
  • Aku Lehojärvi ja Samuli Tähtinen toivovat, että uusi kurssi auttaisi opiskelijoita puhumaan avoimemmin ongelmistaan.

Parempia mielenterveystaitoja ja kilpailuhenkisen kulttuurin muutosta: tätä tehdään nyt Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoiden voimin.

Kyse on Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n Terve mieli -hankkeesta, jonka avulla koulutetaan järjestötoimijoita ja henkilökuntaa, jotta jaksamisongelmista puhuminen olisi helpompaa.

Hanke sai Turun yliopiston ja Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) myöntämää Universitas Turku -projektirahaa ­5 000 euroon asti.

TuKYn koulutuspoliittisen vastaavan Samuli Tähtisen mukaan ajatus lähti hänen ja yliopisto-opettaja Helena Rusa­sen keskusteluista. Järjestön sosiaalipoliittinen vastaava Aku Lehojärvi tuli nopeasti mukaan hankkeeseen. Kolmikko oli tahoillaan huomannut, että opiskelijoilla on ongelmia jaksamisen kanssa.

”Ongelmat ovat yleensä tosi pieniä aluksi, ja sitten ne kasvavat ja kasvavat.” Tähtinen kuvaa.

”Tarkoitus on katkaista kierre ennen, kuin se lähtee käyntiin.”

Tähtinen kantaa huolta kauppakorkeakoulun suorituskeskeisyyttä korostavasta kulttuurista. Hyvästä CV:stä huolehtiessa moni vaikuttaisi uupuvan.

”Halutaan tehdä töitä, valmistua alle viidessä vuodessa, olla järjestötoiminnassa mukana, ehkä jossain projektissakin, ja yhtäkkiä hommia onkin ihan hirveästi. Myös huoli taloudellisesta pärjäämisestä nousi opiskelijoille tehdyssä kyselyssä esiin”, Tähtinen havainnoi.

Tätä pärjäämistä ihannoivaa ajattelutapaa hanke pyrkii muuttamaan.  

”Puhuttaisiin avoimemmin ja uskallettaisiin sanoa, että ei jaksa.”

Osana hanketta pidetään "Haavoittuva mieli – tue ja tunnista" -kurssi TuKYn eri toimijoille. Tutoreille mielenterveystaidoista on puhuttu jo kevään aikana.

”Tarkoitus on, että jokainen osaisi kertoa ihan perusasiat ja ohjata eteenpäin, YTHS:ään tai muualle. Ettei kukaan jäisi umpikujaan”, Tähtinen kertoo.

Kauppakorkeakoulun omaopettajat, kandi- ja graduohjaajat saavat omat ohjeistukset. Lisäksi opiskelijat valitsevat keskuudestaan tukiopiskelijat, joita voisi lähestyä matalalla kynnyksellä.

TYYn koulutuspoliittinen asiantuntija Joni Kajander on mukana hankkeen ohjausryhmässä. Kajanderin mukaan viime vuosina tehdyn työn tuloksena yliopiston yhteiset hyvinvointipalvelut ja tuki ovat nyt paremmin hanskassa. Hän pitää uutta hanketta hyvänä lisänä tälle työlle, sillä se on paitsi opiskelijalähtöinen myös yksikön arjessa tapahtuva.

”Koko yhteisön näkökulmasta tässä on kiinnostavaa se, miten pystyisimme matalalla kynnyksellä ja jo aikaisessa vaiheessa tukemaan opiskelijoita ja monessa kohtaa henkilökuntaa siinä, että arjen haasteet ja huolet eivät kasaantuisi.”

Kajander toivoo, että hankkeen myötä myös olemassa olevat palvelut löydettäisiin paremmin.

Myös kauppakorkeakoulun johto ja opintotoimisto, YTHS sekä yliopiston hyvinvointipalvelut ovat mukana hankkeessa. Hyvinvointipalveluiden johtaja Tom Riski ja hyvinvointisuunnittelija Anu Mäkelä kommentoivat opiskelijoiden jaksamisongelmien olevan tuttuja myös yliopiston tasolla.

Havaintojen perusteella tiedekunnat eivät juuri poikkea toisistaan, mutta vaihteluakin löytyy. 

”Osa jaksamisen haasteiden takana olevista syistä vaihtelee koulutusaloittain: kuormitusta voi aiheuttaa esimerkiksi huoli opintojen jälkeisestä työllistymisestä, omassa opiskeluryhmässä koettu kilpailuhenkisyys tai opetusaikataulujen tiiviys ja kuormittavuus,” he kirjoittavat.

Riski ja Mäkelä toivovat, että hankkeesta syntyy hyviä käytäntöjä, joita voidaan jakaa Turun yliopiston sisällä sekä mahdollisesti valtakunnallisesti.

Lue lisää

Opiskelijakulttuurin murros ja suorituskeskeinen ilmapiiri huolettavat TYYn tulevaa pääsihteeriä Petra Peltosta: ”Tämä on yksi asia, josta toivoisin järjestöjen viestivän meille.”​

Tylkkäri haastatteli TYYn uutta pääsihteeriä Petra Peltosta keväällä 2019. Peltonen on huolissaan vallitsevasta ilmapiiristä. Siitä on tullut hektinen, suorituskeskeinen ja kilpailuhenkinen. ”Ilmiö vaikuttaa suuresti opiskelijoiden hyvinvointiin, eikä sitä ole helppo taklata.” (4/2019)

Opiskelijat vaativat lisää rahaa mielenterveyspalveluihin: ”Piti olla todella paha tilanne, jotta minut otettiin tosissaan”

"Ajattelin, että yliopisto-opiskelu on rankkaa ja että sitä pitää vain kestää. Neljännen vuoden alussa kuitenkin huomasin, että jokin oli pielessä." Lue jutusta opiskelijoiden kokemuksia mielenterveyspalveluista. (8/2018)

Esikoiskirjailija Anni Saastamoinen rikkoo masennukseen liittyviä tabuja ”vittumaisella komiikalla”

”Minua vitutti stigma, joka sairauteen liittyy, ja kaikki ennakkoluulot, joita on saanut kuulla niin paljon, että haluaisi vain tukkia korvansa." (7/2017)