Kampus
29.11.2018

Myös ahdistuskohtauksesta voi somettaa – opiskelija Jenni Mäkisalo haluaa hälventää mielenterveyden stigmaa

Teksti & Kuvat:
Anni Savolainen
  • ”Pienetkin teot ovat tärkeitä, jotta keskustelu mielenterveydestä jatkuu”, Jenni Mäkisalo sanoo. Hänelle yksi tällainen teko oli esimerkiksi ylioppilaskunnan mielenterveyskyselyyn vastaaminen.

Täydellinen some-elämä on illuusio, jonka rikkomisella voi luoda tilaa nykyistä avoimemmalle mielenterveyskeskustelulle. Näin tekee Turun yliopiston opiskelija Jenni Mäkisalo.

Sosiaalitieteitä opiskelevalle Jenni Mäkisalolle avoin puhe mielenterveysongelmista on niin tärkeää, että hän pyrkii näyttämään omilla teoillaan esimerkkiä.

Mäkisalo on muun muassa kirjoittanut aiheesta ainejärjestön lehteen, jonka teemana oli muuttuva maailma. Vaikka mielenterveydestä puhutaan aikaisempaa avoimemmin, stigma on edelleen vahva.

”Mielenterveysongelmaiset eivät ole samaa massaa. Vaikka joku masentunut henkilö ei pääse sängystä ylös, kaikki masentuneet eivät ole sellaisia. Me ollaan yksilöitä.”

Sosiaalinen media on yksi väylä herättää keskustelua. Monet ystävät ovat kehuneet Mäkisalon sometekstejä ja hakeneet apua tämän rohkaisemana.

Jotkut kaverit ovat muuttaneet ilmoitusasetuksia, jotta he saavat varmasti ilmoitukset Mäkisalon uusista postauksista.

Myös Instagram on Mäkisalolle hyödyllinen ilmaisukanava. Hän pitää tärkeänä puhua asioista omilla kasvoillaan.

”Yritän kumota Instassa sellaisen täydellisen some-elämän illuusion. Postasin esimerkiksi kerran kuvan, jossa kerroin saaneeni just ahdistuskohtauksen bileissä. Sellaistakin tapahtuu.”

Mäkisalo tietää itsekin, että hän on ulospäin vahva ihminen. Haasteita voi olla silti.

Kaverit ovat kyselleet, eikö Mäkisaloa huolestuta, että avoin puhe mielenterveydestä saattaa heikentää työllistymismahdollisuuksia. Näkisikö työnantaja ongelmallisena palkata henkilön, jolla on mielenterveysongelmia?

”Haluan nähdä asian niin, että on rohkeaa tuoda näitä asioita esiin. Rehellisyyshän on ihailtava piirre. Jos on rehellinen mielenterveydestä, niin on muiltakin osin rehellinen ihminen.”

Lue lisää:

Opiskelijat vaativat lisää rahaa mielenterveyspalveluihin: "Piti olla todella paha tilanne, jotta minut otettiin tosissaan"

”Ajattelin, että yliopisto-opiskelu on rankkaa ja että sitä pitää vain kestää. Neljännen vuoden alussa kuitenkin huomasin, että jokin oli pielessä." Lue jutusta opiskelijoiden kokemuksia mielenterveyspalveluista. (11/2018)

"Kaikki tuntui leviävän käsiin" - opiskelijoiden stressiä hillitään vertaistuella ja mindfullnessilla

”Loin itselleni suoriutumispaineita. Jokaisesta kurssista olisi pitänyt saada vitonen.” Kovasta stressistä on tullut opiskelijan ammattitauti. (1/2018)

Matkalla mielenterveyshoitoon

YTHS:n mielenterveyspalveluihin on jatkuvasti jonoa. Omasta hyvinvoinnista voi mennä keskustelemaan myös kohtaamispaikka Tsemppariin. (10/2018)