Kampus
25.01.2017

Nimeään suurempi Pikkulaskiainen

Teksti:
Rosa Aphalo
Kuvat:
Samuli Salo & Karo Holmberg
  • Mäkeä on laskettu jättimäisessä viinapullossa, tankkerissa ja olohuoneen sohvalla. Myös perinteinen pulkka pitää pintansa.

Kauppatieteen ylioppilas sen osaa: oman porukan pulkkamäestä kasvoi talven suurin opiskelijatapahtuma.

"Aika pyyhkiä pölyt liukureista ja kaivaa pulkat varastosta”, Pikkulaskiaisen Facebook-sivulla julistetaan.

Päätuottajat Salla Maijala ja Ann-Sofie Leimu ovat täpinöissään. Vuoden 2017 Pikkulaskiainen on myyty ennätysajassa loppuun ja jatkobileisiin saatu buukattua Robin, Evelina ja Lihamyrskyn posse seuranaan Karri Koira. Mäenlaskun ja approosuuden jälkeen aamuun asti tanssitaan peräti neljässä jatkobaarissa.

Silti tekee tiukkaa. Tuottajien mukaan Pikkulaskiaisesta on tullut Suomen kolmanneksi suurin opiskelijatapahtuma, ja se kerää vuosittain yli viisituhatta osallistujaa. Edelle venyttävät vain Hämeenkadun ja Kauppakadun Approt.

”Pikkulaskiaisen ensimmäinen tapahtumakerta on vähän hämärän peitossa”, kertoo vuonna 2013 tapahtuman tuottajana toiminut Eemil Yli-Pietilä.

Arkistoista selviää kuitenkin, että tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1991, kun kauppakorkean opiskelijat lähtivät laskiaisena pulkkamäkeen.

Alun perin hupailu keskittyikin lumipuuhiin. Vasta 2000-luvulla mukaan lisättiin AfterSki-appro ja viralliset jatkot, joilla on vuosien varrella viihdyttänyt niin Antti Tuisku kuin Basshunter.

Toden teolla tapahtumaa ryhdyttiin kasvattamaan vajaa kymmenen vuotta sitten. Markkinointia suunnattiin muillekin kuin kauppatieteilijöille ja jatkopaikkoja lisättiin.

"Jos lunta ei ole, sitä hankitaan jäähalleista", toteaa päätuottajana toimiva Salla Maijala.  

Osallistujia Tallinnasta asti

Poikkitieteellisyys tuotti tulosta. Pikkulaskiainen kasvoi tasaista vauhtia, ja vuonna 2010 tapahtumalle valittiin ensimmäistä kertaa oma päätuottaja.

”Nykyään osallistujissa on paljon esimerkiksi teekkareita, oikislaisia ja AMK-opiskelijoita”, Ann-Sofie Leimu kertoo.

Tänäkin vuonna Pikkulaskiaiseen odotetaan bussilasteittain väkeä ympäri Suomen – ja jopa Tallinnasta asti.

Tapahtumasta onkin tullut tärkeä tekijä kauppatieteilijöiden imagolle. Turun KY:n puheenjohtajan Kristian Raition mukaan monissa kaupungeissa myönteinen mielikuva yhdistyksestä on syntynyt juuri Pikkulaskiaisen ansiosta.

Puolalanmäki jää pieneksi  

Tänä vuonna tuottajat haluavat panostaa laatuun määrän sijaan. Se on ymmärrettävä ratkaisu: Puolalanmäen pulkkapuistoon ei mahdu loputtomasti ihmisiä.

”Alkaa seinät tulla vastaan”, Salla Maijala naurahtaa.

Nyt tavoitteena on lisätä Pikkulaskiaisen viihtyisyyttä. Esimerkiksi jonossa kärvistely pakkasella vähenee, kun jatkopaikan narikkamaksu on lisätty suoraan lipun hintaan. Elämyksellisyyttä tapahtumaan tuo The Great Escape -selviytymisteema ja ennakkolippujen metsästys vihjeiden avulla keskustan kapakoista.

Valitettavasti myös trokarit ovat vainunneet Pikkulaskiaisen vetovoiman. He kärkkyvät lippuja itselleen ja myyvät ne eteenpäin suolaiseen hintaan.

Järjestäjät huomauttavat trokaamisen olevan nykyään ongelma lähes kaikissa loppuunmyydyissä tapahtumissa.

”Tänä vuonna vähensimme myytävien lippujen määrää kymmenestä neljään per ostaja, mikä on vähentänyt trokareiden mahdollisuutta ostaa isoja lippumääriä jälleenmyytäviksi”, Leimu kertoo.

Jälleenmyynnissä järjestäjät kehottavat varovaisuuteen. Lipun QR-koodi nimittäin kelpaa tapahtumapäivänä vain kerran.

"Alkuperäinen lämpö säilynyt" 

Pikkulaskiaisen päätuottajat uskovat, että tapahtumasta tekee ainutlaatuisen mäenlaskuosuus, joka on haluttu pitää kaikille avoimena ja maksuttomana.

Toki Pikkulaskiaisessa liikkuu myös rahaa. Pelkästään tapahtuman lipputuloista kertyy 90 000 euroa. Toisaalta menotkin ovat suuret. Esimerkiksi artistien esiintymispalkkiot sekä tapahtuman infrastruktuuri vessoineen, jätehuoltoineen ja telttoineen haukkaavat suuren osan budjetista.

Kristian Raitio painottaa, ettei tapahtuman tarkoituksena ole takoa rahaa KY:lle. Mikäli Pikkulaskiainen tuottaa ylimääräistä, rahoilla kehitetään seuraavan vuoden tapahtumaan jotakin uutta.

”On hyvä, että tapahtuma on alkanut pienenä ja lähtenyt vasta sitten kasvamaan. Alkuperäinen lämpö on säilynyt hyvin”, Raitio sanoo.

Hädässä luotetaan lumitykkiin

Järjestäjien mukaan Pikkulaskiaista on yleensä seurannut ihmeellinen taika. Esimerkiksi vuonna 2014 oli aivan lumetonta, kunnes Pikkulaskiaista edeltävänä päivänä maa tuli valkoiseksi kuin tilauksesta. Tapahtuman jälkeen lumi suli heti.

”Jos lunta ei ole, hankitaan jäähalleista sellainen määrä, joka riittää mäenrinteen lumettamiseen tai lähdetään vaikka toiselle puolelle Suomea etsimään lumitykkiä”, Salla Maijala naurahtaa.

Hätätilanteen varalta budjettiin on jemmattu euroja lumen hankkimiseen. Vuosien kokemus on opettanut varautumaan kaikkeen.

Fuksit vapaaehtoisina

Päätuottajien Salla Maijalan ja Ann-Sofie Leimun pesti alkoi jo viime vuoden huhtikuussa, kun Turun KY:n hallitus valitsi heidät tapahtuman päätuottajiksi. Järjesteltävää on riittänyt joka kuukaudelle kesästä asti. Pikkulaskiaisen jälkeen työ jatkuu raha-asioiden hoitamisessa.

Maijalan ja Leimun lisäksi Pikkulaskiaista järjestää viisi tiimiä sekä tapahtumapäivänä iso joukko vapaaehtoisia. Mukana on aina paljon ensimmäisen vuoden opiskelijoita, ja Pikkulaskiainen on monen fuksin ensikosketus järjestötoimintaan.

Pian lähes vuoden urakka on paketissa. Sitä ennen kaksikko seuraa korvat höröllä säätiedotuksia.

"Pikkulaskiaisen henki elää yhä, vaikka tapahtuma on kasvanut", kertoo Turun KY:n puheenjohtaja Kristian Raitio.

Pikkulaskiainen kuuluu Suomen suurimpiin opiskelijatapahtumiin: isompia ovat vain Hämeenkadun ja Kauppakadun Approt.

Talven opiskelijatapahtumia

GOOM, 5. ja 6.2.2017. Baltic Princess, lähtö Turusta, N.C.D. CRUISE 

Winterfest, 7.2.2017, Savilahti, ISVY

Pikkulaskiainen, 9.2.2017, Turku, KY

Akateemisen Kyykän MM-kilpailut, 11.2.2017, Tampere, TEA-club

SOOLin Talvipäivät, 17.–19.2.2017, Savonlinna, SaTa ry

Poronkusema, 24.–26.2.2017, Rovaniemi, Artikla ry

Fastlaskiainen, 28.2.2017, Turku, TYY, ÅAS, TUO ja Novium

Laskiaisrieha, 28.2.2017, Helsinki, Vapaateekkarit