Kampus
20.04.2016

Opiskelijat haluavat asua yksin

Teksti:
Aldo Sari
  • Havainnekuva TYS:n tulevasta Aitiopaikka-rakennuksesta. Kohteen pitäisi valmistua syksyllä 2018.

 Soluasunnot eivät kiinnosta turkulaisopiskelijoita. TYS rakennuttaa jatkossa lähinnä yksiöitä ja harkitsee Ylioppilaskylän itäpuolen purkamista.

 

Yksiöt ovat Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) mukaan olleet kysytyimpiä asuntoja turkulaisten opiskelijoiden keskuudessa jo 15–20 vuoden ajan.

”TYS tekee valtion tukemaa asuinrakentamista. Ennen 1990-luvun puoltaväliä asuntohallitus ja asuntorahasto ohjeistivat rakentamista niin, että vain 10 prosenttia asuntojen määrästä sai olla yksiöitä”, kertoo Turun Ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtajan Kalervo Haverinen.

Kysymys oli osaltaan taloudellinen: yksiöt kun tarvitsevat saman määrän keittiöitä ja vessoja kuin vaikkapa kolmiot.

Haverinen arvioi, että Turussa on yhden hengen asuntoja suhteellisesti eniten koko maassa.

”Esimerkiksi Helsingissä rakennetaan vain soluasuntoja hintatilanteen takia. Yksiöt tulisivat liian kalliiksi”.

Turussa TYS joutuu aidosti kilpailemaan yksityisten markkinoiden kanssa, Ja asuntokannan pitää pysyä kysynnän tasalla. Kaupungin alhainen vuokrataso selittyy Haverisen mielestä osittain edullisten opiskelija-asuntojen saatavuudella, joka laskee markkinavuokria yleisesti.

Haverisen mukaan opiskelija hankkii yksiön kalliimmalla yksityisiltä markkinoilta, ellei saa sitä TYS:iltä. Hyvän asuntotilanteen ansiosta yksityinen on vain maltillisesti kalliimpi.

Asuntotoimenjohtaja Pirjo Lipponen-Vaitomaa tähdentää, että Turussa on harvinaisen hyvä asuntotilanne. ”TYS seuraa markkinoiden kehitystä ja vastaa niihin”.

Muiden kaupunkien edesottamuksia seurataan myös Turussa. ”Vierailimme Trondheimissa Norjassa, minne oli rakennettu 140 hengen opiskelija-asuntoa yhdellä hulppealla keittiöllä. Huoneet olivat pieniä ja ankeita, noin kahdeksan neliön suuruisia. Tarkoituksena oli saada asukkaat kanssakäymiseen yhteisissä tiloissa – siivoamaan ja oppimaan muita elämisen perusasioita. Turussa kuitenkin rakennetaan asuntoja ilman sen suurempia filosofioita”, Haverinen kuvailee.

Asuntojen täyttöasteessa on vuosittainen epätasapaino, joka mukailee lukuvuoden alkamis- ja loppumiskohtia. Lukuvuoden alkaessa asuntojen käyttöaste täyttyy nopeasti. Opiskelijat muuttavat herkästi pois löytäessään miellyttävämmän asunnon. Tyhjän kapasiteetin kustannukset maksetaan opiskelijoiden kukkaroista ja julkisista varoista. Tämä johtuu siitä, että asuntojen vuosittainen tyhjäkäyttö otetaan huomioon seuraavan vuoden vuokria määriteltäessä.

TYS on lähiaikoina käynnistämässä uutta rakennusprojektia Inspehtorinkadulle. Yhtenäinen asuntokohde Aitiopaikka rakennetaan Caribia-kylpylähotellin parkkipaikan kulmalle. Rakennustöiden on tarkoitus alkaa syksyllä 2016. Kohteeseen on budjetoitu 25 miljoonaa euroa, jolla rakennetaan 200 asuntoa. Suurin osa asunnoista on yksiöitä.

”Hintaan vaikuttaa vahvasti poikkeuslupahakemus, joka on käsittelyssä. Katsomme, että Ylioppilaskylässä on tarpeeksi parkkipaikkoja, eikä niitä tarvitse rakentaa lisää. Muussa tapauksessa joudumme menemään maan alle, ja se maksaa noin 30 000 euroa paikkaa kohden”, Haverinen arvioi. Aitiopaikan pitäisi suunnitelmien mukaan valmistua syksyllä 2018. Ensimmäiset asukkaat voisivat muuttaa taloon jo vuoden 2017 puolella.

Turun Ylioppilaskyläsäätiön tavoitteena on ylläpitää jatkuvasti yhtä rakennusprojektia. Tällä hetkellä asuntojen lukumäärä on vähentynyt. ”Halisista väheni 150 asuntoa, kun soluja muutettiin yksiöiksi”, Lipponen-Vaitomaa kertoo.

Uudet asunnot ovat vanhoja energiatehokkaampia. Vanhan ylioppilaskylän energiankulutus on noin kolminkertainen 2000-luvun alussa rakennetun Nummenrannan
asuntoihin verrattuna. 

Itäisen ylioppilaskylän kohtaloa ei ole vielä päätetty. Perusparannuksesta on 20 vuotta, ja on mahdollista että alue puretaan. Päätös asiasta on TYS:n mukaan tehtävä seuraavien 2–3 vuoden aikana. Mahdolliset purkutoimenpiteet tulevat ajankohtaisiksi noin kymmenen vuoden kuluttua.