Kampus
22.02.2017

Opiskelijoiden lehdet – kampuksen väriläiskät

Teksti:
Miikka Rusi ja Atte Uusinoka
  • Ainejärjestölehti saattaa olla akateemisen keskustelun foorumi tai vähemmän tieteellinen vessanseinä. Turun yliopistossa ilmestyy kolmisenkymmentä opiskelijoiden omaa lehteä.

Mistä kaikesta ylioppilaat kirjoittavat? Metsästimme käsiimme ainejärjestöjen lehdet.

Oman lehti on tärkeä osa monen Turun yliopiston noin 60 ainejärjestön toimintaa.

Vapaamuotoiset, pienet järjestöjulkaisut tarjoavat tekijöilleen vapaat kädet tehdä lähes mitä vaan. Niinpä ainejärjestölehtiin painetaan juttuja, joiden kaltaisia ei nähdä millään muulla alustalla.

Kriittinen aineistoanalyysi Hollywood-elokuvien hammaslääkärihahmoista? Onnistuu. (Tuubi 2/16)

45 päivää ja kuudet sitsit kattava, tunteikas ”sitsihullun päiväkirja”? Löytyy. (Faabeli 1/16)

Kuutta eri latina-suomi-sanakirjaa ja kahta englanti-suomi-sanakirjaa vertaileva kirja-arvio? Kyllä vaan. (Caligula 1/16)

Ainejärjestölehti voi toimia yhteishengen kohottajana tai piikittelyalustana. Se saattaa olla akateemisen keskustelun foorumi tai vähemmän tieteellinen vessanseinä. Julkaisu saattaa ilmestyä paperisena tai digitaalisena, useita kertoja vuodessa tai ainoastaan vappuisin.

Niitä kaikkia yhdistää rakkaus lajiin, sillä ne ovat merkkipaaluja oman ainejärjestön hengestä, perinteistä ja opiskelijoiden yhteistyön hedelmistä.

Onnistunut ainejärjestölehti tiivistääkin kansiensa väliin yllättävän tarkan kuvan siitä, millaista on olla opiskelija kussakin oppiaineessa.

TYLKKÄRI lähestyi Turun yliopiston ainejärjestöjä kartoittaakseen kampuksen aktiiviset järjestölehdet.

Saimme kerättyä yhteensä 26 järjestölehden tuoreimmat numerot. Toimitus asetti lehdet järjestykseen mielivaltaisissa kategorioissa, joiden pyrkimyksenä on tuoda esiin niiden keskinäinen monimuotoisuus.

Jutussa emme ota kantaa lehtien absoluuttiseen paremmuuteen – ovathan ne kaikki hyviä ja tärkeitä.

TOP 3 Parhaat jutut

1. ”Ootsä joku poliitikko” ja muita typeriä kysymyksiä (Indeksi 4/16)

”Mikä se sinun opiskeluala oikein olikaan?”. Poliittisen historian opiskelija tiedostaa jo tulossa olevat kysymykset. ”Miten se Talvisota menikään?” tai ”Aiotko valmistua työttömäksi?”

”Ootsä joku poliitikko” -juttu kiteyttää seitsemän jokaisen tunnistamaa arkkityyppiä kiusallisista, opiskeluun liittyvistä kysymyksistä. Lukija kykenee samaistumaan punastuviin naamoihin ja kiusallisiin mörähdyksiin.

Yhteiskunta- ja kasvatustieteilijöiden yhteinen tiedekuntajärjestö Indeksi loi avuksi ohjekirjan nimeltä ’pelastu tukalista opiskelukeskusteluista’. Miksi tällaista manuaalia ei voisi sisällyttää esimerkiksi fonetiikan tai folkloristiikan oppimateriaaleihin tyylillä ”Kuinka olla ylpeä folkloristikko joulupöydässä?”

2. Saippuasymppikset ja sadistiset kiduttajat (Tuubi, 2/2016, hammaslääketiede)

3. Räppipappi Rev Run (Kritiikki 4/2016, historia-aineet)

TOP 3 Käsitteet

1. NGE (Near Graduation Experience) (Feedback 2/2016)

”Onko elämää valmistumisen jälkeen?”

Psykologian opiskelijoiden ainejärjestön Fobian Feedback-lehdessä ollaan perimmäisten asioiden äärellä. Kun opiskelijan yliopistollinen taival lähestyy loppuaan, mieli voi täyttyä vaikeista kysymyksistä, jotka pakenevat vastauksia.

Valmistumisen rajalla käyneiden ylioppilaiden raportoimista epätavallisista kokemuksista käytetään lehdessä uutta, hyödyllistä termiä NGE – near graduation experience.

Anekdotaalista tietoa ilmiöstä kuvataan ristiriitaiseksi: jotkut puhuvat valmistumisesta kirkkaan valon täyttämänä tunnelikokemuksena, toiset taas loputtomana ajallistilallisena tyhjiönä.

2. Raumalainen dyykkausklassikko (Faabeli 1/2016, biologia ja maantiede) 

3. Atomistinen ontologia (Caligula 1/2016, klassiset kielet ja antiikin kulttuuri)

TOP 3 Kostein juttu

1. Essika testaa: Alkoholipirtelöt (Tykki 3/2016)

Turun yliopiston kemistien ry -ainejärjestön jäsenlehti Tykki sisältää lukijankin humalluttavan artikkelin. Siinä ryhmä opiskelijoita kokeilee erilaisia alkoholipirtelöitä, joiden nesteet vaihtelevat kuoharista kaljaan ja Vergistä Gambinaan. Ketään ei varmasti yllätä, että juuri Gambinapirtelö arvioidaan sanoilla ”HYI HYI HYI”?

Pirtelöitä on yhteensä 14 ja jokainen on tehty samalla reseptillä ”0,5 L vanilijajäätelöä ja sopiva luraus alkoholijuomaa. Sopiva luraus = lopeta kaataminen 1,5 sekunnin kuluttua siitä, kun sopiva määrä on täyttynyt”.

Jollain kierolla tavalla juttu saa ajatuksen alkoholipirtelöiden testaamisesta kutkuttavaksi. Bileillan jälkeinen aamukin on pelastettu Krapulanpoistopirtelöllä. Siihen kuuluu ’jäätelö, olut, kourallinen viinirypäleitä ja yksi paloiteltu pizza’.

2. Uutta kantapaikkaa metsästämässä (Booster 6/2016, lääketiede)

3. Supergoom 2016 pilttisilmin (File 1/2016, Digit, Asteriski ja Nucleus) 

TOP 3 Eniten puvuntakkeja / jakkutakkeja

1. ELSA News 1,15 takkia per sivu (yhteensä 55kpl)

ELSA Turku ry:n jäsenlehti ELSA News on asiallinen julkaisu. Ei yhtäkään ryyppyreportaasia, vaan kovia asiajuttuja verkkopankkien tietoturvasta, ASP-tileistä sekä PK-yritysten verotuksesta.

Jos lehden tuorein julkaisu (2/2016) on ”Banking and Finance” -erikoisnumero, ei ole ehkä yllättävää, että se sijoittuu korkealle nk. puvuntakki-indeksissä. ELSA Newsin sivuilla näemme pökerryttävät 1,15 jakku- tai puvuntakkia yhtä sivua kohden.

Tämä on lehti, jota lukiessaan tuntee itsensä alipukeutuneeksi.

2. LexPress 5/2016: 0,94 per sivu (63 kpl + 1 frakki, oikeustiede)

3. KYliste 4/2016: 0,29 per sivu (15 kpl, kauppatieteet)

TOP 3 Kansikuvat

1. Oheinen 2/2016 (Ainejärjestö Muusa, kotimainen kirjallisuus)

Yksinkertaisessa piilee kauneus. Oheisen kannessa on tuttu näky: olutlasi, jonka pohjalla velloo viimeinen huikka; tuopin irstaat pohjalimat.

Kuva kutsuu lukijaa monenlaisten kysymysten äärelle. Voiko oluen vaahdosta ennustaa? Onko lasi 1/8 täysi vai 1/8 tyhjä? Tilatako uusi olut vai ei?

Keskittyneellä tuijotuksella ja ripauksella mielikuvitusta Tylkkärin toimitus näki juoman vaahtokukasta muodostuvan hieman perhosta muistuttavan kuvion.

Tasseografiassa eli teelehdistä ennustamisessa perhonen merkitsee 'suunnatonta onnea ja odottamattomia nautintoja'. Ehkä on siis syytä ottaa se uusi juoma?

2. Ekho 2/2016 (Prometheus ry, yleinen kirjallisuustiede) 

3. Iskos 2/2016 (Turun yliopiston ja ÅA:n geologia)

TOP 3 Sivumääräisesti pisimmät

1. LexPress 5/2016, 68 sivua

68-sivuinen Lexpress on kunnianhimoinen järkäle keskimäärin noin 30-sivuisten ainejärjestöjulkaisujen keskuudessa.

Rehellisyyden nimissä on toki todettava, että huomattavan moni Lexpressin sivu on mainos. Oikeusalalla liikkuu mukavasti rahaa, mutta mainosten sloganit ovat kyllä kehnoja: ”in a sea of great talent, a successful lawyer must stand out.”

Lehdessä mainostavien yritysten perusteella lexiläisiä revitään kaikkialle. Toisessa nurkkauksessa oikeustieteen ylioppilaista taistelevat geneerisesti nimetyt lakifirmat: Waselius & Wist, Castrén & Snellman, Dittmar & Indrenius, White & Case ja Procopé & Hornborg.

Toisessa kulmassa tummanpunaisia haalareita puolestaan kutsuvat yökerhot – Forte, The Monkey ja Börs. Onneksi anniskelualalla ymmärretään suoraviivaisemman markkinoinnin päälle. ”Forte avoinna JOKA PÄIVÄ!”

2. File 1/2016, 64 sivua (Digit, Asteriski ja Nucleus)

3. Kritiikki 4/2016, 60 sivua (historia-aineet) 

Muissa lehdissä 

Walpo 4/16: Tulevaisuuden ruoka – maailman ruokapula ja hyönteissyönti

Moguli 2/16: #jalkapuu – sosiaalisessa mediassa jaettavat häpeärangaistukset

Tulkku 2/16: Koneet vastaan kääntäjät – uusi kieliteknologian opintokokonaisuus

Riimu 1/16: Julkinen huutomyrsky – miksi hyvä poliittinen keskustelu ei herätä intohimoa? 

Turun sosiologi 3/16: Klassikoita & nostalgiaa – 2010-luku ja vanhojen trendien uudelleenkierrätys

Wirike 2/16: Opiskelijoiden stressi ja ahdistus – kuinka pitää opiskelukykyä yllä

KÄK 2/16: Vanhan SKO-aktiivin muistelmia osakuntatoiminnasta 60 vuotta sitten

Porinaa Porista

Pointti 4/16: Kauhu kiehtoo ihmisiä – Porin yliopistokeskuksessa alkaa kauhuelokuvalukupiiri (Porin ylioppilaslehti). 

Verkkolehdet

Kuriositeettikabi.net: Yhdenvertaiset kulttuurikokemukset – museoiden esteettömyys, saavutettavuus ja moniaistillisuus

Kieleke 2/16: Trumpin vaalivoitto eli trytky, miesnuttura eli muttura – katsaus suomen kielen uudissanoihin