Kampus
29.12.2016

"Paineet olla parempi kuin keskiarvomies"

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Tietoteknisten alojen opiskelijat Tiina Nokelainen (vas) ja Meri Saarinen Asteriskin ja Digitin yhteisellä kiltahuoneella. Yleensä enemmistö läsnäolijoista on miehiä.

Sisua. Sitä naisilta yhä vaaditaan, jos he haluavat menestyä teknisillä aloilla.

"Luulimme, että tulit väärään paikkaan.”

Sanat ovat tulleet tutuiksi tietotekniikkaa opiskelevalle Meri Saariselle. Kun hän fuksina asteli yliopistolle korkkareissa, nahkatakissa, hiukset kivasti ja meikkiä naamassa, sai itsevarma nainen osakseen hämmennystä.

”Mulle on sanottu, että vaikutin tosi ylimieliseltä ja ikävältä naiselta. Tiinan kanssa bondasimme kuitenkin heti”, Saarinen kertoo.

Vieressä istuva tietojenkäsittelytieteen opiskelija Tiina Nokelainen nyökkää. Naisia rasittaa, kun opiskelukaverit tulkitsevat juttelun ja hymyilyn flirttailuksi.

”Täällä kuitenkin kannustetaan naisia olemaan aktiivisia, siinä missä miehiäkin”, Nokelainen sanoo.

 

Verkostoituminen on paikallaan yliopiston miesvoittoisilla aloilla. Maaliskuussa Digit, yksi diplomi-insinöörien ainejärjestöistä, perusti niceKerhon, jonka tavoitteena on yhdistää tietoteknisten ja teknisten alojen naisopiskelijoita. Mukaan ovat kuitenkin tervetulleita kaikki.

”Voimme tutustua ja hengailla, puhua yhteisistä jutuista ja ongelmista”, Saarinen avaa.

Hiljalleen käynnistyvässä toiminnassa on mukana reilu kymmenen henkeä. Yhteisöstä on iloa, kun ainejärjestön jouluristeilylle haluaa naistenhytin tai saunailtaan seuraa lauteille. Välillä on myös tarpeen ruotia urpoja kommentteja ymmärtävässä seurassa.

”Kun naisia on vähän, kaikki pitävät yhtä”, Saarinen kertoo.

 

Arki miesvoittoisilla aloilla soljuu lupsakasti, ja opiskelijoita on totuttu kohtelemaan samalla tavalla. Kun yksittäisiä ongelmia syntyy, ne lähinnä ärsyttävät.

”Aaa, nainen paikalla! Nyt ei voida puhua tästä.”

Kyllä voi, Nokelainen ja Saarinen oikovat. He korostavat, ettei naisten seurassa tarvitse käyttäytyä mitenkään erityisen sievästi, vaikka miehet ”blendaantuvat” massaan nopeammin.

Fuksinaiselta saatetaan vaatia ripaus härskiyttä, jotta viesti menee perille. Ujon on vaikea murtaa jäätä.

”Nyt sanotaan, että ’Tiina on yksi jätkistä’. Mutta meni aikansa, että sain sen tittelin”, neljättä vuotta opiskeleva Nokelainen huomauttaa.

Nokelainen (vas) ja Saarinen kannustavat naisia mukaan järjestötoimintaan.

 

Teknisillä aloilla menestyminen vaatii naisilta yhä sisua ja määrätietoisuutta.

”Mulla on hirveät paineet olla ihan sairaan paljon parempi kuin joku keskiarvomies. Että voin näyttää olevani hyvä vaikka videopeleissä tai fysiikassa tai matematiikassa”, Saarinen luettelee.

”Todistaa, että säkin kuulut tänne”, Nokelainen summaa.

Vaikka ilmapiiri on parantunut, yksittäisiä möläytyksiä saattaa tulla vastaan. Saarisen kaveri totesi kerran, että yhtä pätevän miehen ja naisen välillä hän palkkaisi miehen, koska nainen voi jäädä äitiyslomalle. Kun Saarinen suuttui, kaveri kummasteli, miksi tämä on niin tunteellinen.

”Lyön sua kohta naamaan niin näet, kuinka emotionaalinen olen”, Saarinen murjaisee.

 

Kaverukset epäilevät, etteivät miehet aina tajua, kuinka loukkaavia he osaavat joskus olla. Kun ympärillä on lähinnä muita miehiä, ei omaa käytöstä tarvitse kyseenalaistaa.

”Eivät miehet sitä varmaan tahallaan tee. He ovat vain oppineet elämään niin”, Nokelainen pohtii.

Molemmat toivovat niceKerhon houkuttelevan järjestötoimintaan lisää naisia. Muutoksen aikaansaaminen on kaikkien vastuulla.

”Miltä tuntuu naisista, jotka eivät ole aktiivisia? Kannattaa kysyä, mitä he toivovat”, Nokelainen ehdottaa.

Nokelainen näyttää tietä. Hänet on valittu informaatioteknologian ainejärjestön Asteriskin seuraavaksi puheenjohtajaksi.