Kampus
23.03.2020

Palkittu Vastalääke-sivusto oikoo terveyshuuhaata netissä – jatkorahoitus auki, yhteistyöhön lääketeollisuuden kanssa ei ”missään nimessä” ryhdytä

Teksti:
Maria Mäkituomas
Kuvat:
Karoliina Knuuti
  • Lääketieteen opiskelijoiden koulutustilaisuus Turussa marraskuussa 2018.

Juomalla vettä viidentoista minuutin välein koronavirus päätyy vatsahappojen tuhottavaksi.

Väärin!

Muun muassa edellinen väite saa kyytiä Vastalääkkeen somealustoilla.

Vastalääke ry on Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama yhdistys. Sen tavoitteena on popularisoida lääke- ja terveystiedettä sekä kumota virheellisiä terveysväittämiä.

Yhdistyksen verkkosivu vastalaake.fi palkittiin hiljattain Vuoden journalistisena tekona.

Vastalääke ry:n puheenjohtaja, lääketieteen opiskelija Oskari Välimäki on hyvin otettu palkinnosta. Hänen mukaansa palkinto vahvistaa sivuston tarpeellisuuden.

”Palkinto viestii siitä, että terveyskeskustelussa kaivataan selkeyttä.”

Menestyksestä iloitsee myös Kansanvalistusseuran (KVS) projektisuunnittelija Anne Tastula. Hän oli sivuston tuottaja elokuusta 2018 marraskuun 2019 loppuun asti.

Tastula kertoo, että yhteistyö opiskelijoiden kanssa on ollut innostavaa.

”Palkintoehdokkuus ja lopulta palkinnon voittaminen osoittivat, kuinka hienoja tuloksia olemme saaneet yhteistyöllä aikaan.”
 

Sivusto avattiin tammikuussa 2019. Siellä julkaistut artikkelit ovat Kansanvalistusseuran, Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n ja lääkäri, professori Juhani Knuutin yhdessä järjestämän kirjoittamiskoulutuksen tulosta.

Koulutus järjestettiin noin kolmellekymmenelle lääketieteen opiskelijalle. Hankkeen rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Ideat artikkelien aiheisiin ovat tulleet opiskelijoilta. Myös lukijat ovat voineet esittää sivustolla artikkelitoiveita.

”Ehdotuksia tuli parhaimmillaan kymmenen päivässä”, Tastula kertoo.

Tietojen paikkansapitävyys on tarkistettu lääketieteen asiantuntijoilla, kielellinen taso puolestaan journalismin ammattilaisilla.

Yhteistyö KVS:n kanssa on päättynyt, mutta kielenhuolto haluttaisiin pitää yhä mukana. Siksi Vastalääke neuvottelee yhteistyöstä Turun yliopiston kieli- ja viestintäkeskuksen kanssa.

Enää rahoitus puuttuu. Artikkeleja ei ole julkaistu sen jälkeen, kun KVS lakkasi vastaamasta sivustosta.
 

Vastalääke ry:n ja sivuston toiminta nojaavat vapaaehtoisuuteen, mutta innostuksen lisäksi tarvittaisiin aikaa ja rahaa.

”Henkilökohtaisesti toivon, että homma jatkuisi ja rima pysyisi siellä, minne se on nostettukin”, sivustoa tuottanut Tastula sanoo.

Vastalääke ry:n puheenjohtaja Oskari Välimäki toteaa, että yhdistys on pieni ja siten taloudellisesti rajoittunut. Nettisivujen pyörittämiseen on tällä hetkellä varoja, mutta yhdistyksen on mietittävä, mistä seuraavaksi haettaisiin apurahaa.

Ei ole samantekevää, mistä rahoitus tulee. Rahoittavan tahon on oltava poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

”Emme missään nimessä voi ryhtyä yhteistyöhön lääketeollisuuden kanssa”, Välimäki linjaa.

Se on yksi tapa varmistaa, että sivuston sisältö on luotettavaa ja puolueetonta.
 

Vastalääkkeellä riittää töitä, sillä verkossa leviävää huuhaata on hankalaa kitkeä.

”Valheet leviävät verkossa nopeammin kuin tosiasiat, ja tarkistetut faktat eivät välttämättä tavoita kaikkia”, Helsingin yliopiston viestinnän professori Esa Väliverronen toteaa Tylkkärille sähköpostitse.

Väliverronen kehuu Vastalääkkeen työtä. Uudet toimijat ylipäätään ovat hänen mukaansa tärkeitä. Niiden merkitys yksinään on kuitenkin varsin pieni.

Vaikuttavuuden kasvattamiseen on silti keinoja. Kun perinteinen journalismi tuo pieniä toimijoita esille, niiden vaikuttavuus nousee merkittävästi, Väliverronen toteaa.

”Tieteen organisaatioiden, vapaaehtoisten yhteisöjen ja journalismin instituutioiden yhteistyö on erityisen tärkeää.”

Ihmisten tarve tiedolle on nyt suuri – ja siksi myös disinformaatiolle on kysyntää. Tällaisina aikoina perinteisen uutismedian ja viranomaisten viestinnän roolit korostuvat.

”Ei riitä, että tieto on luotettavaa, vaan tarvitaan myös nopeaa reagointia ja oikea-aikaisuutta.”
 

Virheellinen tieto on noussut erityisen ajankohtaiseksi koronaviruksen myötä. Kriisi on työllistänyt myös Vastalääkettä.

Oskari Välimäen mukaan sivusto on saanut somessa paljon kysymyksiä aiheesta, ja siitä onkin jo tehty postauksia.

Yhdistys järjestää myös koulutustilaisuuksia, joista viimeisimmän rahoitti Duodecimin lääkäriseura. Koulutus poiki yhdistykselle aktiiviporukan Helsinkiin.

Suunniteltuja kouluvierailuja ei kuitenkaan ole voinut järjestää, sillä koulut ovat kiinni.
 

Lue lisää

Turkulaisopiskelijat keksivät keinon parantaa sydänkohtauksen pikatestin herkkyyttä – keksinnöllä irtosi hopeataso kansainvälisessä iGEM-kilpailussa

Turun yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijat perustivat tutkimusprojektiaan varten joukkueen ja osallistuivat kansainväliseen iGEM-kilpailuun. Edustus oli Turun yliopistolta ja Åbo Akademilta kautta aikojen ensimmäinen. (7/2019)