Kampus
31.10.2019

Parkkipaikkahanke yhä pysähdyksissä – yliopistot toivovat muita ratkaisuja, mutta vain jos Aurum-uudisrakennus ei myöhästy

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Metsikössä sijaitsevan puun rungon ympärille oli kietaistu protestiviesti.

Calonian ja Educariumin väliin rakennettavan paikoitusalueen työt ovat edelleen aloittamatta Turun yliopiston alakampuksella.

Suomen yliopistokiinteistöjen (SYK) johtaja Aki Havia kertoi maanantaina sähköpostitse Tylkkärille yhtiön odottavan ”yliopistojen näkemystä” rakennustöiden aloittamisen suhteen.

Alueella sijaitseva metsikkö on tarkoitus raivata uuden Aurum-rakennuksen parkkipaikkojen tieltä.

Hanke herätti paljon keskustelua yliopistolaisten keskuudessa syys–lokakuun vaihteessa, ja parkkipaikkaa vastaan järjestettiin mielenosoitus. Kuohunnan seurauksena yliopisto järjesti asiasta keskustelutilaisuuden ja töiden aloitus keskeytettiin.

Lue lisääKampusmetsikön kohtalonhetket – Rakennuttajan mukaan parkkipaikat pitää joka tapauksessa tehdä, asiantuntija kannattaa reipasta korotusta pysäköintimaksuun​

Tylkkärin tietojen mukaan yliopistojen rehtorit ovat keskustelleet asiasta yhteisessä palaverissaan 30. lokakuuta.

Turun yliopiston talousjohtaja Siru Helmisen mukaan Turun yliopiston kanta on edelleen sama kuin hankkeesta 4.10. käydyn keskustelutilaisuuden aikaan.

Sähköpostitse Helminen kertoo yliopiston toivovan, että SYK kartoittaisi, olisiko pysäköinnille mahdollisesti muita vaihtoehtoja. Ne eivät kuitenkaan saisi myöhästyttää Aurumin valmistumista.

Åbo Akademin vararehtori Stefan Willför kommentoi sähköpostitse ympäristöajattelun ja kestävyyden olevan Åbo Akademille keskeisiä tavoitteita. Vallitsevaa rakennuslainsäädäntöä yliopistot eivät hänen mukaansa kuitenkaan pysty muuttamaan.

Willförin mukaan suunnittelu ja keskustelut SYK:n ja Turun yliopiston kanssa jatkuvat, jotta asiaan saataisiin ratkaisu asetetussa aikataulussa.

Tylkkäri lähetti Aki Havialle koosteen yliopistojen kannoista. Asiasta ei tällä hetkellä ole Havian mukaan ”uutta kommentoitavaa”.

Puistoprotestin järjestäneet aktiivit julkaisivat keskiviikkona kannanoton, jossa vaaditaan parkkipaikkahankkeen perumista. Protestiryhmä vaatii SYK:iä ja yliopistoja hakemaan uutta poikkeuslupaa parkkipaikan rakentamatta jättämiselle.

Lisäksi protestiryhmä ehdottaa Turun yliopiston pysäköintilupien hinnan korottamista ja niiden muuttamista niin, että pysäköidä voisi vastedes minne vain yliopiston parkkialueista (verrattuna nykyiseen jakoon Kupittaan, Yliopistonmäen ja Alakampuksen alueisiin).

Lue lisää

Kommentti: Keskustelu kampusmetsikön tilalle rakennettavasta parkkipaikasta oli muodollisuus – Rakentajat yrittivät johtaa keskustelua sivuraiteille

Yliopistojen ja SYK:n 4.10. järjestämä keskustelutilaisuus uuden Aurum-rakennuksen parkkipaikoista oli muodollisuus, josta jäi valju maku, kirjoittaa päätoimittaja Teemu Perhiö. (6/2019)

Turun yliopiston kampusmetsikkö nousi valtakunnan puheenaiheeksi, jota kommentoi myös Ulla Appelsin – kävimme läpi tapahtumaketjun

Turun yliopiston kampusmetsikkö nousi torstaina 3.10. kansalliseksi uutisaiheeksi. Tapahtumaketju on sen verran suhteeton, että teemme siitä jutun, jotta Nyt-liitteen ei tarvitsisi. (6/2019)

Metsikkö keskellä kampusta lanataan parkkipaikoiksi – yliopistolaiset kummastelevat Turun yliopiston ilmastotavoitteita: ”Sanotaan toista ja tehdään toista.”

Educariumin ja Calonian välissä alkaa pian raivaustyö. Metsäkaistale saa väistyä, sillä uuden Aurum-rakennuksen myötä alue on kaavoitettu parkkipaikoiksi. Yliopiston intranetissä tieto on herättänyt poikkeuksellisen vireää keskustelua. (6/2019)