Kampus
19.11.2021

Pepistä voi tulostaa jo tutkintotodistuksen kansilehtiä – mutta ei vielä muita osia. Projektipäällikkö: ongelma tulee kuntoon viimeistään ensi viikolla

Teksti:
Reeti Jalasmäki
Grafiikat:
Teemu Perhiö

Peppi-opintotietojärjestelmä avattiin Turun yliopistolaisten käyttöön elokuun alussa.

Se korvasi aiemmin käytetyt järjestelmät eli Nettiopsun, Opsun, hops-järjestelmän ja Rekan. Yliopiston arvion mukaan vanha Opsu-järjestelmä oli tekniikaltaan vanhentunut, ja sille haettiin korvaajaa. Pepin etuina nähtiin sen jatkuva kehitys ja monen aiemman erillisjärjestelmän yhdistäminen samaan järjestelmään.

Käyttöönoton jälkeen Peppi-tiimi on korjannut säännöllisellä tahdilla palvelussa ilmenneitä vikoja. Ongelmista korjauslistalla ovat olleet muun muassa tuplana näkyneet opintopisteet sekä oikeus opiskelijoille perua ilmoittautumisiaan, mikä on nyt mahdollista.

Joitain vikoja on silti yhä jäljellä. Tylkkäri kysyi Turun yliopiston Peppi-tiimiltä, mistä viat johtuvat ja milloin ne saadaan korjattua.
 

Eniten näkyvyyttä saanut ongelma Pepissä on tutkintotodistusten tulostusongelma. Paperista todistusasiakirjaa ei ole saanut ulos järjestelmästä.

”Tutkintotodistuksia tai edes opintosuoritusotetta ei voi antaa ulos, jos emme voi olla varmoja siitä, että otteiden sisältämä tieto on korrektia. Viime viikkojen aikana tilanne on sekä resurssien että tietosisältöjen osalta kuitenkin parantunut huomattavasti”, kommentoi aihetta Pepin käyttöönoton projektipäällikkö Antti Koskinen.

Tilanne on korjaantunut jo sen verran, että maanantaina 15. marraskuuta päästiin tulostamaan tutkintotodistusten kansilehtiä.

”Mutta vielä ei saa muita osia, tutkinto-otetta ja Diploma Supplementia. Nekin tulevat viimeistään ensi viikon aikana kuntoon.”
 

Toinen ongelma on ollut, että avoimen yliopiston kautta suoritetut opintopisteet eivät näy Pepissä oppilaan kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä opiskelijavalintaa tekevälle opettajalle. Ongelma ilmenee silloin, kun kurssille ilmoittautumista rajataan jollain tavalla, esimerkiksi aikaisemmin suoritettujen opintopisteiden määrällä.

Koskisen mukaan tämän ongelma liittyy siihen, että Pepissä kullakin tutkinnolla (kandi, maisteri, avoin yliopisto) on erilliset opiskeluoikeutensa.

"Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijan yhteisopintopistemäärä kaikista Turun yliopistolla suoritetuista opinnoista tai vaikkapa kaikista avoimen opinnoista ei ole kovinkaan helposti nähtävillä. Suoritukset näkyvät lähtökohtaisesti vain siinä opiskeluoikeudessa, johon ne on kiinnitetty."

Koskisen mukaan ensi vuoden puolella on tulossa järjestelmäkehitystä, mikä toivottavasti helpottaa tilannetta.
 

Ongelmia on ilmennyt myös silloin, kun kurssien kurssikoodit vaihtuvat. Kurssit näkyvät HOPSissa tällöin väärin tai eivät ollenkaan.

Tämä ongelma ei Koskisen mukaan ole Pepin käyttöönottoon liittyvä ongelma, vaan se liittyy kaksivuotiseen opetussuunnitelmasykliin. Ongelma on kuulemma aiheuttanut jo vanhoissa järjestelmissä päänvaivaa.

Kurssikoodit vaihtuvat OPS-kauden vaihtuessa, kun esimerkiksi kurssien sisällöt, laajuudet ja vastuuopettajat vaihtuvat.

Koskisen mukaan paras ratkaisu tähän ongelmaan olisi selkeät opetussuunnitelmat, joissa siirtymäsäännöt opetussuunnitelmasta toiseen sekä vastaavuudet vanhojen ja uusien jaksojen välille on selkeästi määritelty.
 

Lue lisää

Kolumni: Tein kursseja Japaniin ja ero etäopiskelukulttuurissa on valtava – välissämme on valtameriä, mutta yhteys on silti tiiviimpi kuin Turussa

Vuoropuhelut pimeiden ruutujen kanssa eivät anna voimaa, vaan vievät sitä, Mimosa Jaskari kirjoittaa. (2/21)