Kampus
15.09.2017

"Porissa kaikki tuntevat toisensa" – ja poikkitieteellisyys yhdistää yli rajojen

Teksti & Kuvat:
Tytti Wallenius
  • Porissa voi tutustua neljän eri yliopiston opiskelijoihin. Petra Nikula, Aleksi Olander ja Juha-Pekka Karppanen kehuvat yhteisöllistä ilmapiiriä.

Poikkitieteellisyys on Porin yliopistokeskuksen opiskelijoille arkea. Yhteisessä saunaillassa keskitytään hauskanpitoon, eikä ihmetellä, mitä kukakin opiskelee.

Porin yliopistokeskus on 2 800 opiskelijan, 170 asiantuntijan ja neljän yliopiston muodostama, verkostomaisesti toimiva monitieteinen tiede- ja taideyhteisö”, UCPorin verkkosivuilla kerrotaan.

Turun yliopisto, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto sekä Aalto yliopisto toimivat kaikki saman katon alla, Porin vanhan puuvillatehtaan tiloissa.

Porin yliopistokeskus on tunnettu yhteisöllisyydestään. Porin kyltereiden (Porky ry) entinen puheenjohtaja Aleksi Olander kehuu kampuksen ennakkoluulottomuutta.

“Aloitusviikolla kaikkien yksiköiden opiskelijat kokoontuivat Porin opiskelijatalolle saunailtaan. Siinä ei paljon kyselty, missä tiedekunnassa kukin opiskelee, vaan saunottiin ja pidettiin hauskaa”, Olander toteaa.

Porin teekkareiden (Potka ry) viime vuoden puheenjohtaja Juha-Pekka Karppanen muistuttaa myös opintojen merkityksestä.

“Yhteisten tapahtumien lisäksi muiden yksiköiden opiskelijoihin voi tutustua luennoilla ristiinopiskelun kautta. Samalla luennolla voi olla neljän eri alan opiskelijoita”, Karppanen kertoo.

PORISSA ON parhaimmillaan toiminut jopa viisi ainejärjestöä, mutta niistä aktiivisina voidaan pitää enää kolmea. Porin kylterit, Porin teekkarit sekä kulttuuri- ja maisemantutkimuksen ainejärjestö Kulma ry tekevät paljon yhteistyötä. Sen sijaan Tampereen yliopiston ainejärjestö Utopia ry on elänyt hiljaiseloa siitä asti, kun yksikön kandisisäänotto loppui vuonna 2013.

“Ainejärjestöt mahdollistavat yhteistyön. Meillä on yhteinen toimisto ja suunnittelemme vuoden tapahtumat muut huomioon ottaen, jolloin emme kilpaile keskenämme”, kertoo Kulma ry:n puheenjohtaja Petra Nikula.

Teekkareiden ja yhteiskuntatieteilijöiden ongelmana on opiskelijoiden elämäntilanne: työssäkäyvät ja perheelliset teekkarit eivät tunnu innostuvan keskiviikkoisista sitseistä tai pubikierroksista.

“Olemme järjestäneet maisterivaiheen opiskelijoille omat pikkujoulut yhdessä kauppislaisten kanssa. Pyrimme jatkamaan perinnettä, jotta kaikki pääsisivät nauttimaan myös vapaa-ajan poikkitieteellisyydestä”, Karppanen sanoo.

AINA ERI ALOJEN opiskelijoiden välinen ystävyys ei ole ollut itsestäänselvää. Yhteistyö on kuitenkin kehittynyt koko ajan ja Poriin on muodostunut aivan omanlaisensa akateeminen opiskelijakulttuuri. Porissa nimittäin myös humanisti ja kylteri saavat teekkareiden vappukasteen, eikä poikkitieteellisiä sitsejä tarvitse järjestää aina erikseen.

Porin top 3

1. YHTEISÖLLISYYS

“Porissa kaikki tuntevat toisensa ja verkostoituminen on helppoa. Harvoin kampuksella tulee vastaan henkilöitä, joita ei olisi koskaan ennen nähnyt.” – Aleksi Olander

2. LUONTO

“Kaupungissa on paljon puistoja ja luonto on aina lähellä. Joki, meri ja Kirjurinluoto ovat meille tärkeitä.” – Petra Nikula

3. KOKO

“Tähän kiteytyy kaupungin hyvät ja huonot puolet: kaikki on aina lähellä. Niin Pori kuin kampuksemme ovat pieniä ja kaikki yliopisto-opiskelijat ovat saman katon alla.” – Juha-Pekka Karppanen

Lue lisää:

Gradu: "Nostalginen radio viehättää vieläkin"

”Vaikka meidät on nykyään ympäröity erilaisilla viestintävälineillä ja media-apparaateilla, perinteisessä radiossa on edelleen oma viehätyksensä”, toteaa kulttuuriperinnön tutkimusta Porin yksikössä opiskellut, suomalaisten radionkuuntelua tutkinut Maria Ojanen." (2/2017) 

Digiajan pelastaja

"Maailman ensimmäinen pelillistämisen professori haluaa pelastaa meidät tylsältä työltä. Uusi professuuri on Tampereen teknillisen yliopiston ja Turun yliopiston yhteinen. Opetus ja tutkimus järjestetään Porin yliopistokeskuksessa." (12/2016)

Työläiskaupungin äänet

Porista on ollut vuosien varrella moneksi. Se on ollut vuoroin teräksestä kohoava teollisuuskaupunki, taantuva satamakaupunki ja kuuma jazz-kaupunki. Toisinaan sitä on pidetty rujona ja sulkeutuneena, välillä taas herkkänä ja kekseliäänä. Siellä on tehty metallista vaikka mitä, mutta kun eräs puolue luuli takoneensa Poriin huojumattoman linnakkeen, se huomasi erehtyneensä. (4/2016)

Saikku, liikunta ja terveys ovat opiskelijoiden vaalikärjet Porissa

Lisää liikuntaa ja joukkoliikennettä, turvattu opiskelijatalo ja terveydenhuolto. Tässä porilaisten opiskelijoiden kuntavaalitavoitteet. (3/2017)