Kampus
24.03.2017

Puutalo keskellä Ylioppilaskylää

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Sointu Kouki, Elina Hämäläinen ja Olli Lehto saivat TYSin omakotitalon kimppakämpäksi hyvällä tuurilla.

Turun ylioppilaskyläsäätiön tuorein vuokrakohde on värikäs kimppakämppä, jonka takkaa pidetään lämpimänä.

Vaaleanpunainen puutalo erottuu joukosta keskellä Ylioppilaskylän itäpuolta. Harmaiden kerrostalojen vieressä se näyttää aivan prinsessaleivokselta.

Vuodenvaihteesta alkaen idyllinen, vuonna 1947 rakennettu omakotitalo on ollut opiskelija-asunto, sillä Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS) hankki sen uusimmaksi vuokrakohteekseen.

Sympaattinen talo sai uudet asukkaat helmikuussa, kun poliittisen historian ja valtio-opin opinnoissaan ystävystyneet Elina Hämäläinen, Sointu Kouki ja Olli Lehto vuokrasivat puutalon itselleen kimppakämpäksi.

 

TAVANOMAISESTA opiskelijaboksista poikkeavat puitteet riemastuttavat Yo-kylän yksiöihin tottuneita vuokralaisia. Erityistä kiitosta heiltä saa olohuoneen vanha takka, jota asukkaat lämmittävät säännöllisesti.

”En ole oikeastaan vielä ihan tajunnutkaan, että asumme kolmikerroksisessa omakotitalossa”, Kouki iloitsee.

Asuminen voi tuntua vielä epätodelliselta, sillä itse muutto tapahtui yllättäen. Hyvää tuuria oli mukana runsaasti, kun kolmikko tiedusteli TYSiltä vuokrakämppää, joka soveltuisi yhteisasumiseen.

”Emme edes tienneet tällaisesta kohteesta silloin. Satuin vain soittamaan juuri oikeaan aikaan ja yllättäen meille tarjottiin tätä”, Lehto kertoo asunnon löytämisestä.

Päätös muuttamisesta oli helppo: kaikki innostuivat puutalosta heti.

Yleensä myös vieraat ihastuvat asuntoon oitis. Hämäläisen mukaan tyypillinen kommentti talosta on ”ihan kuin olisi mummolassa."

Asukkaat myöntävät auliisti, että sama tunne valtaa toisinaan heidätkin.

”Ainakin silloin, kun Sointu kutoo villasukkia”, Lehto täsmentää.

Puutalossa asuminen ei kuitenkaan tarkoita pelkkää mummoelämää. Seinänaapurien puute hyödynnettiin täysimittaisesti, kun talossa järjestettiin näyttävät tupaantuliaiset.

”Meillä oli alakerrassa oikea disko valoineen ja musiikkeineen. Se oli Dynamon tanssilattiaan verrattavissa oleva spektaakkeli”, Hämäläinen kuvailee.

Lähes sadan vieraan tupareissa kyläilijät toivat vanhan talon tarpeet huomioivia lahjoja, kuten klapeja ja kirveen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kimppakämpän keittiö on isompi kuin uusien asukkaiden vanhat yksiöt.

SEURAAVAKSI katse suuntautuu omalle pihamaalle, josta entiset kerrostaloasujat ovat innoissaan. Takapihalla kuulemma kasvaa mansikoita, karviaisia ja omenoita.

Lumien sulaminen ja pihan käyttöönotto tarjoavat myös erinomaisen syyn kutsua kaverit taas kylään.

”Kesäjuhlat täytyy ehdottomasti pitää”, kolmikko vakuuttelee.

Lue lisää:

Miltä muraalien Ylioppilaskylä voisi näyttää?

Muraalit ovat yleistymässä Suomen kaupunkikuvassa nopeasti. Saadaanko niitä myös Ylioppilaskylään? (2/2017)

TYS:n talouden pelastajasta tulikin sen lamauttaja

Läheltä piti, ettei 50-vuotisjuhliaan viettävää TYS:ä olisi enää olemassakaan. 1970-luvulla ylioppilaskylään visioitiin nimittäin valtavaa kongressikeskusta ja omaa rautatieasemaa. Mammuttihankkeen muistoina ovat seitsemän miljoonan euron velat ja nykyinen Caribia. (11/2016)

Vuosikymmen 17,9 neliön varassa

Tero Ahlgrenilla tuli elokuussa täyteen kymmenen vuotta Ylioppilaskylän yksiössään. Vakiasukas on päässyt myös mukaan päättämään koko turkulaisen opiskelija-asumisen tulevaisuudesta. (8/2016)