Kampus
24.03.2017

Pyhä kolminaisuus

Teksti:
Heta Pirttijärvi
Kuvat:
Samuli Salo
  • Matka kauppakorkean opiskelijoiden Parkilta lääketieteen opiskelijoiden Tivoliin sujui rattoisissa merkeissä Pyhiinvaellus-bileissä..

Kansainvälisen liiketoiminnan opiskelija Heta Pirttijärvi sukelsi lääkiksen, kauppiksen ja oikiksen opiskelijoiden sielunelämään yökerho Apollossa.

"Pyhän kolminaisuuden kanava on kuhissut Jodelissa niin kuumana, että LEX ry, TuKY ja TLKS päättivät lyödä hynttyyt yhteen ja avata ovet ystävilleen”, tapahtumakutsussa hehkutetaan.

Maaliskuisena iltapäivänä alkaa oikeustieteen, kauppatieteen ja lääketieteen opiskelijoiden Trilogia-bilesarjan toinen osa: Pyhiinvaellus. Sen aikana katsastetaan järjestöjen legendaariset kerhotilat Kirkkotie, Parkki ja Tivoli sekä tanssitaan jatkot yökerho Apollossa.

Bilesarjan kutsuissa ”Kolme suurta” ei ylistyssanoja säästele: luvassa on jotain unohtumatonta, maineikasta, uniikkia ja eeppistä. Koko bilesarjan juhlinut voi koota haalarimerkeistä huikean Trilogia-kolmion, minkäs muun kuin pyhän kolminaisuuden hengessä.

 

ASTUN APOLLON bileisiin sinisissä haalareissani, joihin olen epätoivoisesti saanut ommeltua reilun tusinan verran merkkejä. Ympärilläni levittäytyy sinisten, mustien ja viininpunaisten haalareiden meri.

Tajuan, etten ole oikeastaan koskaan puhunut kovin monelle muiden tiedekuntien opiskelijalle. Huhujen mukaan oikiksen naiset ovat ne parhaimman näköiset ja kauppislaiset ne ylimielisen näköiset. Tämä ei auta tunnistusleikissä ollenkaan. Onneksi kaikilla on haalarit.

Rohkaistun ja lähestyn ensimmäistä porukkaa. Millaisia mielikuvia opiskelijoilla on toisistaan?

“Kauppislaiset tai lääkisläiset eivät tiedä mitään kirjojen lukemisesta”, oikeustiedettä lukeva opiskelija naurahtaa.

“Muualla saa myös opintopisteitä selkeästi helpommin kuin meillä oikiksessa”, toinen lisää.

“Oikislaiset taas eivät tee muuta kuin lukevat”, tulee vastaukseksi.

Kuulemma lääketiedettä lukevat taas käyttävät aina vain valkoisia takkeja ja opiskelevat tunnollisesti joka ilta.

“Kauppis on paikka, johon mennään, kun ei tiedä, mitä haluaa elämältään”, lääketieteitä lukeva opiskelija heittää.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Järjestöjen trio piruilee toisilleen harmaista collegeista, joita koristavat identtiset painatukset.

OMASSA LUKIOAIKAISESSA ystäväpiirissäni oli vain nämä kolme opiskeluvaihtoehtoa: kauppis, oikis ja lääkis. Jos joku päätti hakea lukemaan esimerkiksi filosofiaa, hän oli “rohkea”.

Itse asiassa moni ystäväni olisi halunnut olla rohkea ja hakea vaikkapa yläasteen musiikinopettajaksi. Perhe ja ystävät saivat kuitenkin vakuutettua, että hakeminen johonkin kolmesta edellä mainitusta tiedekunnasta on ”fiksu valinta”. Se valinta, josta seuraa suuri palkka ja varma työllisyys. Se valinta, jonka ansiosta saa arvostusta ja hienon tittelin.

Se, pitävätkö kommentit paikkansa, on asia erikseen.

 

BILEIDEN PUKUKOODIKSI on linjattu haalarit ja colleget – sen myös huomaa. Joka puolella vilisee harmaita paitoja, joiden identtisistä painatuksista järjestöt ovat piruilleet toisilleen lempeästi.

Piikittely tiedekuntien välillä onkin sitkeää, mutta leikkimielistä. Opiskelijat selkeästi kunnioittavat toisiaan.

“Tiedekuntien välillä vallitsee poikkeuksellisen tiivis nokittelun ja rakkauden välinen suhde”, oikeustieteitä lukeva mies toteaa.

“Se nyt vain kuuluu tähän juttuun, että meidän täytyy ikään kuin kilpailla keskenämme”, toinen jatkaa.

Varsinkin oikeustieteellisen ja kauppatieteellisen opiskelijoiden välillä tuntuu olevan tiivis suhde, muun muassa sen vuoksi, että opinnot ovat jokseenkin samankaltaisia.

“Lääkiksen kurssit ovat ihan erilaisia verrattuna meidän tiedekuntiimme”, kylteri toteaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Ulkoasiainjaosto, kotoisammin "Ulkkis", vastaa kyltereiden biletoiveisiin.

HELLITTELY TAI HERJA trion muodostamasta ”pyhästä kolminaisuudesta” on elänyt pitkään, eikä sen alkuperästä ole tietoa. Alun perin kristinuskon jumala-käsitykseen viittaava nimitys on kuitenkin helppo yhdistää ajatukseen supersuosituista aloista, joiden tulevaisuus povaa menestystä ja statusta. Ehkä ne ovat myös arvoja, jotka pyhän kolminaisuuden opiskelijat ovat – ainakin salaa – omaksuneet.

Aivan vastaavaa yhteisöä ei ole muualle Suomeen syntynyt. Turussa kolmen kimppa on saanut tulta anonyymin Jodel-appin @pyhäkolminaisuus-kanavasta. Somessa vastaan tulevat nopeasti #lexmuija ja #alfakylteri, klassikoiksi muodostuneet läpät oikiksen naisista ja kauppiksen miehistä, sekä keskinäinen piikittely: ”kylterit puhuvat itsestään alfoina, mutta tuntevat alemmuutta lääkiksen uroksiin”. Naljailusta huolimatta kanavalla toivotaan esimerkiksi tiedekuntien välisiä paritusbileitä, mihin kanssajodlaajalla on vastaus valmiina.

”Eikö sitä pariutumista tapahdu riittävästi ihan muutenkin?”

 

AULASSA KYLTERIPOIKA istuu lexiläisen kanssa, mutta muut ovat omissa porukoissaan samanväristen haalareiden ympäröiminä. Illan edetessä yhä useampi ryhmä sekoittuu.

“Lex-tytöt lähtevät aina kylteripojan mukaan”, kertoo eräs nuorukainen, jolla on kuulemma ”omakohtaisia kokemuksia” asiasta.

“Mutta asiahan on niin, että kylteritytöt lähtevät aina lääkispojan mukaan”, kuuluu viereiseltä naiselta. Miksi näin?

”Lääkärit ovat aina puoleensavetäviä.”

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Tulevaisuudessa työskennellään eri alojen osaajien kanssa. Ajatus on omaksuttu myös Lexin, TuKYn ja TLKS:n opiskelijoiden keskuudessa.

 

KUN KAUPPATIETEEN opiskelijoiden lehti KYliste (4/16) selvitti, mitä muiden alojen opiskelijat ajattelevat kyltereistä, saatiin vastaukseksi muun muassa tämä havainto: ”käydessä kauppiksella syömässä tuntuu kuin olisi bileissä, kun kaikki on niin hienosti laittautuneet”.

Itse haluan uskoa, että me pyhän kolminaisuuden opiskelijat olemme paljon muutakin kuin itseään peilistä tuijottavaa haalarikansaa: pääsimmehän opiskelemaan unelma-alojamme kovalla työllä.

Yökerho-gallupin perusteella pyhän kolminaisuuden opiskelijat pitävät kuitenkin tärkeänä myös muiden alojen opiskelijoihin tutustumista.

“Siitä on paljon hyötyä, että on ystäviä esimerkiksi kieli-instituutista tai oikiksesta”, kauppatieteitä lukeva nainen toteaa.

Ajatus siitä, että tulevaisuudessa ei työskennellä vain yhden alan ihmisten kanssa, on omaksuttu hyvin.

Omien sanojensa mukaan pyhän kolminaisuuden opiskelijat eivät ole eristäytyneet muista – ainakaan täysin.

“Olisi mahtavaa, jos pystyisimme kaikkien tiedekuntien kesken tutustumaan toisiimme vielä paremmin”, eräs mies toteaa.

“Kaikilta voi oppia jotain uutta”, nainen lisää.

Poikkitieteellisille bileille on kuitenkin vain rajatusti aikaa, sillä oikeustieteilijöiden Lex, kauppatieteilijöiden TuKY ja lääketieteen opiskelijoiden TLKS järjestävät sen verran reippaasti omia tapahtumiaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Oikeustieteen, kauppatieteen ja lääketieteen opiskelijoilla on kadehdittavan hyvät biletilat.

KÄVELEN BAARIN läpi Antti Tuiskun Paadipapiidipaadi-kappaleen soidessa.

“Wooo, oon painanut aivan liian pitkää päivää”, kuuluu railakas laulu.

Tosiaan, kaiken kirjastossa tuskailun jälkeen voimme hyvällä omatunnolla myös juhlistaa sitä, että vietämme samassa yliopistossa yhdessä opiskelijaelämää – haalarin väriin katsomatta.

Pyhiinvaellus-valokuvareportaasi Turun ylioppilaslehden Facebook-sivulla.

 

Lue lisää:

Speksi – ainutkertainen sukellus improvisaatioteatteriin

TLKS Speksi loihtii yli sadasta lääkisläisestä näyttämötaitelijoita. Ainutlaatuinen tilaisuus esiintyä parrasvaloissa houkuttaa ennen uraa lääkärinä. (2/2017)

Sarjakuva mullistaa sopimustekstit

Suomi tunnetaan maailmalla sopimusmuotoilun edelläkävijänä. Kotimaassa alan koulutus on kuitenkin vasta alkutekijöissään. (2/2017)

Nimeään suurempi Pikkulaskiainen

Kauppatieteen ylioppilas sen osaa: oman porukan pulkkamäestä kasvoi talven suurin opiskelijatapahtuma. (1/2017)