Kampus
23.03.2017

Saikku, liikunta ja terveys ovat opiskelijoiden vaalikärjet Porissa

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Milla Hautaoja
  • ”Joukkoliikennepalveluiden nettisivuja tulisi parantaa”, toteaa Pointer ry:n Lassi Siren.

Lisää liikuntaa ja joukkoliikennettä, turvattu opiskelijatalo ja terveydenhuolto. Tässä porilaisten opiskelijoiden kuntavaalitavoitteet.

Porissa opiskelijoiden etujärjestöt nostavat huhtikuun kuntavaalien tärkeimmäksi tavoitteeksi opiskelijoiden terveydenhuollon turvaamisen. Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (SAMMAKKO) edustajiston puheenjohtajan Maiju Mikkosen mukaan amk-opiskelijoiden terveydenhuoltopalveluissa on paljon parantamisen varaa.

”Terveydenhoitajien vastaanotolle on vaikeaa päästä. Terveydenhoitajien tilat ovat myös heikot.”

Porin kaupunki on yrittänyt etsiä uusia tiloja opiskelijoiden terveydenhuoltoa varten. Tilat löytyivät, mutta ne olivat Mikkosen mukaan pahasti puutteelliset. 

”Tilat olivat huonossa kunnossa. Ne olisivat tarvinneet remonttia, sillä sopimuksen mukaan tilojen tulisi olla esteettömiä ja näin ei ollut. Olemme huolissamme Porin opiskelijoiden terveydenhuollon tilasta”, Mikkonen kiteyttää. 

Porin ylioppilasyhdistys Pointer ry:n varapuheenjohtaja Lassi Sirén on puolestaan huolissaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) nykytilasta. 

”Haluaisimme jokaiselle opiskelijalle oikeuden ilmaiseen käyntiin ehkäisyneuvolassa. Lisäksi yleiseen terveydenhuoltoon tulisi keskittää varoja. Kaupunki voisi muistaa opiskelijoitakin välillä”, Siren tykittää. 

Tulevaisuudessa amk-opiskelijat siirtyvät YTHS:n palveluiden piiriin. Suunnitelmien mukaan uuden mallin on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alussa.

Porin opiskelijoiden vaalitavoitteet

Millaisia tavoitteita opiskelijoilla on Porin kuntavaaleissa? Järjestöt kertovat.

Lassi Sirén, Pointer ry:n varapuheenjohtaja

  1. Joukkoliikenteen kehittäminen. "Olisi tärkeää saada Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) ja yliopiston yhdistävää joukkoliikennettä kampuslinkin muodossa. Ylipäänsä Porissa tulisi parantaa yliopistolle suuntaavaa joukkoliikennettä.”
  2. Yleisen hyvinvoinnin edistäminen. "Haluaisimme, että opiskelijoiden mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa parannettaisiin lisäämällä liikuntatiloja.”
  3. Opiskelijatalo Saikun rahoituksen turvaaminen. "Saikku tulee turvata, sillä se on opiskelijoiden olohuone kaupungin keskustassa. Tiloissa on paljon opiskelijakulttuuria esimerkiksi bileitä.”

Maiju Mikkonen, SAMMAKKO:n edustajiston puheenjohtaja

  1. Opiskelijatalo Saikun toiminnan turvaaminen. "Saikku on opiskelijakulttuurin keskus ja sen asema tulee säilyttää samanlaisena. Saikusta on lähtenyt pois ravintola, mikä on lisännyt tilojen käyttömahdollisuuksia. Tiloja voitaisiin vuokrata entistä enemmän ja laajemmin yksityiskäyttäjille, jos tietoisuus tilasta kasvaa.” 
  2. Satakunnan opiskelija-asuntosäätiön (SAOAS) perustettava Satakuntaan. "Kampuksen viereen on kaavoitettu uusia asuntoja, mutta niiden valmistumispäivä on toinen kysymys. Tulee varmistaa uusien asuntojen hyvä laatu ja kohtuulliset hinnat. Porissa on paljon yksityisiä vuokra-asuntoja, mutta ne ovat usein huonokuntoisia.” 
  3. Nykyistä paremmat liikuntapalvelut. "Toivomme opiskelijoille enemmän vakituisia liikuntavuoroja. Kampuksen uudessa isossa liikuntasalissa olisi hyvät tilat, mutta kaupunki on ilmoittanut konferenssien menevän liikuntavuorojen edelle. Lisäksi peruskoulujen liikuntatunnit ja liikuntaseurojen vuorot menevät vuorojemme edelle.” 

Lue lisää:

Gradu: "Nostalginen radio viehättää vieläkin"

”Vaikka meidät on nykyään ympäröity erilaisilla viestintävälineillä ja media-apparaateilla, perinteisessä radiossa on edelleen oma viehätyksensä”, toteaa kulttuuriperinnön tutkimusta Porin yksikössä opiskellut, suomalaisten radionkuuntelua tutkinut Maria Ojanen." (2/2017) 

Digiajan pelastaja

"Maailman ensimmäinen pelillistämisen professori haluaa pelastaa meidät tylsältä työltä. Uusi professuuri on Tampereen teknillisen yliopiston ja Turun yliopiston yhteinen. Opetus ja tutkimus järjestetään Porin yliopistokeskuksessa." (12/2016)

Työläiskaupungin äänet

"Porista on ollut vuosien varrella moneksi. Se on ollut vuoroin teräksestä kohoava teollisuuskaupunki, taantuva satamakaupunki ja kuuma jazz-kaupunki. Toisinaan sitä on pidetty rujona ja sulkeutuneena, välillä taas herkkänä ja kekseliäänä. Siellä on tehty metallista vaikka mitä, mutta kun eräs puolue luuli takoneensa Poriin huojumattoman linnakkeen, se huomasi erehtyneensä." (4/2016)