Kampus
14.08.2018

Testaa seksitaudit kätevästi kotona

Teksti:
Pihla Hänninen
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Etätestien avulla todetaan enemmän klamydiatartuntoja kuin perinteisillä vastaanotoilla.

Veivätko kesän seksihelteet mukanaan? Voit testata yleisimmät seksitaudit kätevästi ja maksutta kotona.

Olen tilannut netistä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) maksuttoman seksitautien etätestipaketin.

Parin päivän odottelun jälkeen postiluukusta tipahtaa raidallinen laatikko, jonka pohjassa varoitetaan ”biologisesta aineesta”. Laatikon sisällä on pipetti, kuppi, näyteputki, suojapussi ja ohjevihkonen.

Lukaisen ohjeet, tämähän sujuu helposti! Sopivan hetken tullen olen pari tuntia virtsaamatta, sitten  pissaan muovikuppiin. Oman vessan yksityisyys tuntuu turvalliselta kliiniseen terveyskeskuskäymälään verrattuna.

Annostelen pipetillä virtsaa kupista näyteputkeen ja kierrän putken korkin kiinni. Ah, pipetin käyttö miellyttää aina sisäistä kemistiäni – for science!

Kääntelen putkea, jotta virtsa sekoittuu säilytysaineeseen. Lopuksi suljen putken suojapussiin ja pakkaan sen takaisin laatikkoon.

Postitan paketin seuraavalla kauppareissulla. Se, että pakkauksen voi tiputtaa postilaatikkoon vaikka keskellä yötä, pudottaa mahdollisen nolouskertoimen minimiin.

Vajaan viikon päästä saan tekstiviestin, jossa kerrotaan testitulosten valmistumisesta. Mutkatonta ja mukavaa!

Kaksi kolmesta klamydiatestistä tehdään kotona

Vaikka seksitaudit ovat kiusallisia, ne aiheuttavat nykyisellään harvoin vakavia terveysongelmia. Pelottelu on siis turhaa, mutta seksuaaliterveydestä huolehtiminen kannattaa, koska sen seurauksena säästyy seksitauteihin liittyviltä turhilta murheilta ja kalliilta jatkohoidoilta.

Jokainen on myös välillisesti vastuussa kumppaniensa seksuaaliterveydestä. On vastuullista antaa seksikumppaneilleen oikeus päättää, millaisille riskeille he haluavat altistaa itsensä.

Kondomi suojaa tehokkaasti seksitaudeilta, mutta kaikkien seksuaalisesti aktiivisten olisi silti hyvä käydä ajoittain testeissä piilotartuntojen välttämiseksi.

YTHS on tarjonnut yliopisto-opiskelijoille yleisimpien hoitoa vaativien seksitautien, eli klamydian ja tippurin, etätestausta vuodesta 2015 lähtien. Se on tullut tarpeeseen, sillä testeissä käymiseen saattaa liittyä häpeän tunteita, joita matalan kynnyksen etätestaus auttaa hälventämään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Tältä näyttää seksitautien etätestipakkaus.

Vuonna 2017 YTHS teetti noin 15 000 klamydiatestiä, joista kaksi kolmasosaa oli etätestejä. Etenkin alle 30-vuotiaille miesopiskelijoille YTHS:ään testattavaksi meneminen on perinteisesti käynyt nihkeästi. Terveyspalveluita ahkerasti hyödyntävät naiset käyttävät kuitenkin myös etätestausta miehiä enemmän.

Viime vuonna klamydiatartuntoja todettiin Suomessa noin 14 000 ja tippuritartuntoja noin 600. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan klamydiatartuntojen kasvun vauhti on hidastunut. Tippuritartuntojen määrä jatkaa puolestaan kasvuaan.

Klamydiatartunta on usein oireeton, eikä moni edes tiedä sairastavansa klamydiaa. Hoitamattomana se voi kuitenkin aiheuttaa naisilla lapsettomuutta.

Sekä kuppa- että hiv-tartuntoja todetaan Suomessa vuosittain alle parisataa. Genitaaliherpes- ja kondyloomatapauksista ei ole tilastoja, koska näille taudeille ei ole seulontatestejä.

Näin se onnistuu

  • Jos epäilet itselläsi tartuntaa, voit opiskelijana hakeutua testeihin YTHS:lle tai tilata etätestipaketin kotiisi.
  • Maksuttoman etätestipaketin saa tilattua ja testituloksen tarkistettua osoitteessa yths.telelab.fi.
  • Myös Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) sukupuolitautien poliklinikalla testeissä käyminen on maksutonta.

Lue lisää:

YTHS:n palveluita karsitaan: hyvästi gynekologit ja ihotautilääkärit

Jatkossa aknelääkityksen, e-pillerit ja sukupuolitautitestit saa YTHS:n yleislääkäriltä. Vaikka erikoissairaanhoito vähenee, psykiatrit jäävät – ainakin näillä näkymin. (2/2018)

Kolumni: Yöjuoksuja ja vispilänkauppaa

"Slut shamingin aika on ohi: pane menemään, jos huvittaa. Ei sitä ennenkään kainosteltu." Näin kirjoittaa Pihla Hänninen kolumnissaan. (5/2018)

Itsetyydytys on hyljeksitty nautinto

Seksuaalinen vallankumous meni jo, mutta miesten sooloseksiin suhtaudutaan yhä säälien. Taustalla leijuu kimppu kirjaimellisesti antiikkisia asenteita ja ahtaita maskuliinisuuden raja-aitoja. Masturboinnin mullistava teknologia on kuitenkin tulossa. (5/2016)