Kampus
25.10.2018

Tilat uusiksi

Teksti:
Hammu Varjonen & Sampo Rouhiainen
Kuvat:
Anni Savolainen
  • Idea Publicumissa sijaitsevaan hiljentymishuoneeseen tuli opiskelijoilta.

Luentosalit ovat vajaakäytöllä vaikka yliopisto on tiivistänyt tilojaan. Uudenlaista tilankäyttöä on esimerkiksi Publicumin hiljentymishuone.

Turun yliopiston toimitilapäällikkö Anu Aallon mukaan opetustilat ovat käytössä keskimäärin vain noin 35 prosentin tarjolla olevasta ajasta. Käyttöaste lasketaan tiloihin arkipäivinä kello 8–18 välillä tehtyjen varausten perusteella.

Ääriesimerkki on Agoran alakerrassa oleva luokka, jonka käyttöaste on vain noin kolme prosenttia. Tämä tarkoittaa, että tilaa käytetään vain vähän yli tunti viikossa.

“Opetustilat ovat kysytyimpiä tiistai-, keskiviikko- ja torstaipäivällä kello 10–14. Sen sijaan maanantai-aamupäivisin ja perjantai-iltapäivisin kysyntää on vähemmän”, Aalto sanoo.

Ruuhka-aikoja on pyritty tasoittamaan niin, että kysytyimpinä aikoina vuokrat ovat korkeampia.

Opetustilat voisivat kuitenkin olla nykyistä tehokkaammassa käytössä. Aallon mukaan tilojen käyttöön vaikuttavat monet tekijät, kuten koko, saavutettavuus ja kyky sopeutua muuttuviin käyttötarkoituksiin.

Esimerkiksi Agoran alakerrassa olevan opetustilan heikon käyttöasteen Aalto epäilee johtuvan siitä, etteivät kustannus ja käytettävyys kohtaa.

“Tila on peruskorjattu, mikä näkyy sen vuokrassa. Ulkoisesti se on kuitenkin säilynyt melko samannäköisenä, koska Museovirasto ei sallinut suuria muutoksia”, Aalto kertoo.

Opetustilat seisovat tyhjillään, mutta henkilökunnan toimistotiloissa alkaa sen sijaan olla ahdasta, kun yliopiston tilaohjelma on saatu maaliin, ja 3,5 jalkapallokentän verran tilasta tiivistettyä pois. (Tylkkäri 6/2018)

Tämänhetkinen tilanne kuvaa yliopistomaailman muuttuneita tarpeita. Nykyaikainen opiskelu- ja työmaailma vaatii monipuolisia ja muunneltavia tiloja. Oppiminen ei enää tapahdu pelkästään rivissä istuen ja opettajaa kuunnellen tai kirjaa hiljaa kirjastossa päntäten.

Yksi uudenlainen tila kampuksella on Publicumiin kesällä remontoitu ja sisustettu hiljentymishuone.

Filosofian oppiaineet tiloihin johtavan käytävän varrella sijaitseva huone on suunniteltu rauhalliseksi tilaksi vaikkapa rentoutumishetkelle, joogatauolle tai rukoiluun.

Idea tilaan lähti sosiologian opiskelijoilta ja laajeni tiedekunnan yhteiseksi hankkeeksi.

Lue lisää:

Toimistotilat ovat kortilla Turun yliopistossa: ”Paluuta vanhoihin hyviin aikoihin ei ole”

Lehtori Minna Seppäsen mukaan avokonttorissa on kätevä keskustella työasioista, mutta toistuvasta puheesta on häiriötä muille samassa tilassa työskenteleville. (9/2018)

Humanistien suurmuutto alkaa: ”Opiskelu betoniblokissa ei houkuttele”

Turun yliopiston humanisteja odottaa muutto saman katon alle. Siirtymä mietityttää monia, myös ainejärjestötilan kohtalon vuoksi. (9/2018)

Jäähyväiset Juslenialle

Jussi Jaakkola opiskeli Jusleniassa aikoinaan yleistä kirjallisuustiedettä. ”Kun tuolloin kuulin, että Juslenia kenties puretaan, kuvasin hätäpäissäni rakennusta, jotta sen interiööri saadaan tallennettua. Se oli vuonna 2009.” (6/2018)

Oikeustieteilijöiden peruskorjattu Calonia avattiin: ”Nyt tänne on kivempi tulla”

Arcanumin naapuritalon uusissa terassiauditorioissa luentoa voi seurata vaikka sohvalta. (1/2018)