Kampus
25.01.2017

Tunnin juna ja teknologiaa – tällainen on kampus vuonna 2029

Teksti:
Atte Uusinoka
  • Voisiko Yliopistonmäki 2.0 näyttää tältä? Havainnekuva: Suomen yliopistokiinteistöt Oy / Aihio Arkkitehdit

Korkeakoulujen yhteisen kampusalueen kehittäminen kuuluu Turun kärkihankkeisiin. Miltä alue näyttää tulevaisuudessa?

Yliopistolta Itäharjulle ulottuvan kampus- ja tiedepuiston kehittäminen kuuluu Turun kaupungin kärkihankkeisiin. Konkreettista pitäisi olla valmiina vuonna 2029, kun Turku täyttää 800 vuotta.

”Toivottavasti alueelle olisi rakennettu uutta yritystoimintaa, jokin uusi pääkonttori ja korkeitakin rakennuksia. Pääkaupunkiseudulle kulkisi tunnin juna”, Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen visioi.

Hintsasen mukaan yliopiston kampus näyttää tänä päivänä fyysisesti samalta kuin 13 vuotta sitten. Alueen toiminta on kuitenkin muuttunut aikaisempaa avoimemmaksi, aktiivisemmaksi ja eläväisemmäksi. Kaupunkisuunnittelujohtaja uskoo saman kehityksen jatkuvan seuraavan 13 vuoden aikana.

”Haluaisin edistää yliopiston näkyvyyttä kaupunkikuvassa. Turun yliopiston pääkampus on mäellä muun kaupunkirakenteen takana, joten se ei ole kovin näkyvä. Lisäksi alue ei ole ympärivuorokautisesti niin elävä, kuin kampus parhaimmillaan voisi olla.”

Kaupungin keskustassa sijaitseva korkeakoulujen yhteinen kampusalue ja Kupittaan yrityspuisto ovat Hintsasen mielestä poikkeuksellinen kokonaisuus.

”Alueen verkostoitumisen edistäminen on erittäin tärkeää. Kohtaamisten helpottaminen esimerkiksi yhteisillä tiloilla mahdollistaisi uuden liiketoiminnan sekä osaamisen ja tutkimustulosten syntymisen.”

"Kampuksen toiminnassa olennaisinta sisällöllisesti ja toiminnallisesti on yliopisto-osaamisen läsnäolo", toteaa Timo Hintsanen. Kuva: Suomen Yliopistokiinteistöt Oy / Aihio Arkkitehdit Oy

Yhteistiloja ja kevyttä liikennettä

Johtajana Suomen yliopistokiinteistö Oy:ssä (SYK) toimivan Juha Uotilan mukaan kampuksen elävöittäminen onnistuu tuomalla alueelle liike-elämää, palveluita ja asuntoja sekä kehittämällä joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen yhteyksiä.

Uotila kertoo, että Turun yliopisto ja Åbo Akademi suunnittelevat alueelle rakennusta, johon haetaan mukaan palveluita ja liike-elämää. Esimerkkinä toimii monen tahon
yhteiseen käyttöön tuleva Medisiina D -rakennus, jota rakennetaan parhaillaan.

Opiskelijajärjestöt toivovat, että erityisesti kevyen liikenteen reittejä parannetaan, sillä suurin osa opiskelijoista käyttää niitä päivittäin. TYYn hallituksen entinen kunnallispoliittinen vastaava Katariina Kulha toivoo näkevänsä kampuksella kaupunkipyöriä, yhteiskäyttöautoja ja robottibusseja.

”Ja ehkä vihdoin se raitiotiekin, jota olemme jo tovin vartoneet.”

Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden harjoitustyönä oli miettiä, miltä Kupittaan uusi kampus voisi tulevaisuudessa näyttää. Tässä Janne Hovin visio. 

Säpinää iltoihin

Turun yliopiston Brahea-keskuksen Johanna Aaltonen ja Tiina Anttila Live Baltic Campus -projektista lisäävät, että nykyiselle kampukselle kaivataan myös opiskelijoille tarkoitettuja monikäyttötiloja, iltaan asti auki olevia kahvila- ja ravintolapalveluita sekä parannuksia parkkipaikkatilanteelle.

”Tällä hetkellä alue on eloisa arkipäivinä, mutta iltaisin ja viikonloppuisin se on hiljainen.”

Aaltosen ja Anttilan mukaan tulevalle kampuksen ja tiedepuiston alueelle tuleekin rohkeasti rakentaa omaa roolia ja vetovoimaista imagoa. Siinä auttaisivat palveluiden lisäksi julkiset tilat eli puistot, virkistymisalueet ja tilat erilaisille tapahtumille.

Myös kampuksen käyttäjät toivovat, että alueen potentiaali hyödynnetään.

”Haluamme alueesta yhä viihtyisämmän ja toimivamman”, sanoo TYYn Katariina Kulha.

Korkeakoulujen opiskelijat ovat visioineet kampuksen tulevaisuutta ideakilpailussa. Turku Kampus Upgrade -kilpailun projektityöntekijän Johanna Reunasen mukaan kilpailu keräsi reilut 60 ideaa.

”Kilpailun taso oli korkea ja ideat olivat konkreettisia. Kampusalueella tullaan mahdollisesti näkemään finaaliin yltäneitä ideoita, kuten teknologialla varustettuja opasteita, kampusaluetta yhdistäviä mobiilisovelluksia ja kampuspolkupyöriä.”

Turku Kampus Upgrade -ideakilpailun tuomariston puheenjohtaja Timo Hintsanen antaa ylioppilaskunnille tunnustusta aktiivisuudesta.

”Ylioppilaskunnista tulleisiin aloitteisiin suhtaudutaan vakavasti ja kuuliaisella korvalla.”

 

Kaikki jutussa käytetyt kuvat ovat havainnekuvia, eivät virallisia rakennussuunnitelmia. 

Kupittaan kampus halutaan yhdistää Itäharjuun. Alueita erottavat moottoritie ja junarata. Havainnekuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy.