Kampus
03.10.2019

Turun yliopiston kampusmetsikkö nousi valtakunnan puheenaiheeksi, jota kommentoi myös Ulla Appelsin – kävimme läpi tapahtumaketjun

Teksti:
Teemu Perhiö
Kuvat:
Facebook & Twitter
  • Suomen suurimman uutismedian Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin intoutui myös kommentoimaan tapausta.

Turun yliopiston kampusmetsikkö nousi torstaina kansalliseksi uutisaiheeksi.

Tapahtumaketju on sen verran suhteeton, että teemme siitä jutun, jotta Nyt-liitteen ei tarvitsisi.

Kaikki lähti liikkeelle kokoomusopiskelijoiden tiistaisesta kannanotosta, jossa puhuttiin ”Suomen kalleimmista paskaheinistä”. Kalleimmista siksi, että ryteikköinen alue on keskellä Turun yliopiston kampusta ja siihen voisi ihan hyvin tehdä parkkipaikan.

Ja parkkipaikka siitä tosiaan ollaan tekemässä! Suunnitelmasta yllättyneet yliopistolaiset järjestivät keskiviikkona pysäköintialuetta vastustavan mielenosoituksen, puistoprotestin. Kokoomusopiskelijoiden kannanotto oli vastine protestille.

Lue mistä on kyse: Kampusmetsikön kohtalonhetket – Rakennuttajan mukaan parkkipaikat pitää joka tapauksessa tehdä, asiantuntija kannattaa reipasta korotusta pysäköintimaksuun.

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela kommentoi tapausta Facebook-postauksessaan, jossa rinnasti parkkipaikkasuunnitelman Helsingin keskustatunneliin, eli ”maanalaiseen kokoojakatuun”.

Molemmat hankkeet toki ”helpottavat” yksityisautoilua, mutta ovat kuitenkin hieman eri mittakaavaa. Keskustatunneli maksaa arviolta 1,4 miljardia euroa.

Myöhemmin Twitterissä Suomela pui suoraan kokoomusopiskelijoiden kannanottoa, mikä kiinnitti myös tamperelaisen paikallismedia Tamperelaisen  huomion. Ilmeisesti yksityisautoilun kyseenalaistaminen herättää tarpeeksi tunteita klikkaukseen, jotta yksittäiselle twiitille kannattaa uhrata palstatilaa.

Suomelan twiittailusta innostui myös Suomen suurimman uutismedian Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin.

Hän puhui parkkipaikkojen olevan tarpeellisia metsään pääsemiseksi – olikin ilmeistä, että Appelsin ei ollut perehtynyt keskustelun taustoihin, vaan vastasi twiittiin sellaisenaan. Komppaajiin ilmestyi muun muassa oopperalaulaja Karita Mattila, joka kehui päätoimittajaa prosenttinumeroiden esittämisestä.

MustRead -digimedian politiikan asiantuntija Erkka Railo osallistui myös keskusteluun kummastelemalla, miksi vaivainen pusikko nousee valtakunnalliseksi keskusteluaiheeksi.

Toki Railolta riitti myös ymmärrystä tapaukselle: hän pitää ”itsestään selvänä, että kaikki Turussa tapahtuva on kansallisesti merkittävää ja sen vuoksi luonnollisesti ylittää valtakunnallisen median uutiskynnyksen”.

Vihreiden poliitikkojen tuohtumus voi olla myös huvittavaa, sillä edellisvuonna heidän puoluetoverinsa eivät vastustaneet kaavan poikkeamispäätöstä, jonka mukaisesti parkkipaikkoja ollaan nyt sijoittamassa keskelle kampusta.

Lue lisää

Metsikkö keskellä kampusta lanataan parkkipaikoiksi – yliopistolaiset kummastelevat Turun yliopiston ilmastotavoitteita: ”Sanotaan toista ja tehdään toista.”
Kampusmetsikön kohtalonhetket – Rakennuttajan mukaan parkkipaikat pitää joka tapauksessa tehdä, asiantuntija kannattaa reipasta korotusta pysäköintimaksuun​