Kampus
25.10.2019

”Työtä pitää tehdä enemmän” edellisten vaalien ääniennätyksen rikkomiseksi – TYYn edustajistovaaleissa viime kertaa vähemmän ehdokkaita

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
 • Edari kokoontuu kerran kuukaudessa, ja se tekee päätöksiä mm. puolikkaiden banaanien voimin.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan vuoden 2019 edustajistovaaleissa on 328 ehdokasta. 

Se on vähemmän kuin viime vaaleissa, joissa ehdokkaita oli 360. Tuolloin äänestysprosentti oli Suomen korkein, 41,98 prosenttia. 

Äänestysaktiivisuus korreloi ehdokkaiden määrän kanssa. Onko nyt pelko siitä, että äänestysinto laskee, keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Sanni Soilampi?

”Viime kerralla oli todella korkea tulos. Sitä on vaikea lähteä parantamaan, vaikka toki siihen pyrimme.” 

Hän myöntää, että kyseessä ovat pitkälti kaverivaalit, mutta äänestysaktiivisuuteen vaikuttavat muutkin seikat: esimerkiksi vaaliliittojen ja yksittäisten ehdokkaiden kampanjointi, TYYn tiedotus sekä ainejärjestöjen viestintä.

”Työtä pitää tehdä enemmän.”

Soilammen havaintojen mukaan listoilla oli tänä vuonna aiempaa hankalampaa löytää ehdokkaita.

”Ehkä se kertoo yleisemmästä liikkeestä, että järjestötoimintaan ei lähdetä yhtä helposti mukaan. Toisaalta viime vaaleissa oli piikki. Vuoden 2015 vaaleissa ehdokkaita oli suunnilleen yhtä paljon kuin nyt on.” ​

Ryhmä Lex kuitenkin onnistui kasvattamaan listaansa huomattavasti – nyt sillä on 75 ehdokasta.

Kansallisella tasolla tarkasteltuna TYY voi silti olla tyytyväinen. Esimerkiksi Jyväskylässä ehdokkaita on 187 ja Oulussa 134.
 

Kolme vaalirengasta

Tällä kertaa vaalirenkaita on kolme: Punavihreä kupla, Lääketieteilijöiden ja oikeustieteilijöiden liitto sekä HEH.

Punavihreässä kuplassa ovat Vihreä lista, Vihreä vasemmisto ja Demokraatit. Lääketieteilijöiden ja oikeustieteilijöiden liittoon kuuluvat ryhmä Lex ja TYY Terveeksi eli TyTe. HEH-liiton muodostavat Eduxi, Hybridiaani ja Humanistilista.

Suuri muutos on se, että TSE-lista jättäytyi pois renkaasta, jonka se oli aiemmin muodostanut yhdessä Lexin ja TyTen kanssa. TSE-listan vaalikoordinaattorin Lauri Toivolan mukaan ratkaisu oli ”vaalitemaattinen” eivätkä suhteet muihin vaaliliittoihin ole muuttuneet.

Vaalirenkaasta on yleisesti hyötyä siinä mukana olevalle listalle. Liittoutuneiden listojen äänet lasketaan yhteen, mutta paikat jaetaan ryhmien kesken niiden ääniosuuksien mukaisesti.

Valtakunnan vaaleista tutummassa vaaliliitossa puolestaan eri ryhmien ehdokkaat muodostavat yhteisen listan, ja paikat jaetaan henkilökohtaisen äänimäärän perusteella.

TSE-listan lisäksi ilman rengasta ovat Kokoomus (aiemmin Oikeat) ja Soihdunkantajat. Viime vaaleissa mukana olleet Perussuomalaiset ja keskustaopiskelijoiden Tasapaino eivät asettaneet ketään ehdolle.

Ehdokkaista 161 on naisia ja 148 miehiä. Muun sukupuolen on ilmoittanut 6 ehdokasta.

Edustajistovaalit järjestetään 1.–6.11. 2019. Äänestysaika alkaa 1.11. klo 10.00 ja päättyy 6.11. klo 17.00. Äänestäminen onnistuu kotikoneelta utu-tunnuksilla.

Omaa ehdokasta voi etsiä vaalikoneen avulla.
 

Tausta

Edustajistossa on yhteensä 41 jäsentä. Toimikausi alkaa vuoden 2020 alussa ja loppuu vuoden 2021 lopussa.

Kaudella 2018–2019 ryhmien paikkamäärät ovat olleet seuraavat:

 • TSE-lista, 9 paikkaa
 • TYY Terveeksi, 7 paikkaa
 • Ryhmä Lex, 6 paikkaa
 • Hybridiaani, 5 paikkaa
 • Vihreä lista, 4 paikkaa
 • Soihdunkantajat, 3 paikkaa
 • Vihreä Vasemmisto, 3 paikkaa
 • Eduxi, 2 paikkaa
 • Oikeat, 1 paikkaa
 • Humanistilista, 1 paikkaa
   

Lue lisää

Epäsopua, junttausta, yllätysesityksiä – TYYn edaattorit puivat menneitä kausia, mutta kehuvat ylioppilaskunnan muuttuneen yhtenäisemmäksi

Piknik-eväistä voimansa saava edustajisto päättää 14 000 opiskelijajäsenen asioista – aika pienistä, mutta lopulta myös aika tärkeistä. (6/2019)

Edarin tekemiset voivat tuntua pieniltä juuri sinulle, mutta päätökset koskevat useita opiskelijasukupolvia

Edarin tekemiset ovat osa suurta jatkumoa. Opiskelijan edunvalvonta, järjestöjen resurssit ja palvelut, ei niitä parissa vuodessa rakenneta. (Pääkirjoitus 6/2019)

Analyysi: Vaalien kylmä matematiikka

Ylioppilaskunnan edustajistovaalien voittajat on helppo arvata ennen kuin yhtään ääntä on annettu. Jo ehdokasasettelu paljastaa tuloksen. (2017)