Kampus
12.12.2019

Uusi käänne: Aurumin parkkipaikat Vatselankadun päätyyn, opiskelijoiden parkkipaikat vähentyvät – jos tyydyttävää ratkaisua ei löydy, uhkana ”paluu alkuperäiseen suunnitelmaan”

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Parkkipaikka Vatselankadun varressa. Aurumin parkkipaikat tulisivat Arcanuminkujan toisella puolella olevalle alueelle, jolla sijaitsevat opiskelijoiden parkkipaikat.

Aurum-rakennuksen paikoitusalueelle etsitään nyt muuta paikkaa Caloniankujan metsikön sijasta.

Tylkkäri on uutisoinut Åbo Akademin ja Turun yliopiston kemian laitoksen käyttöön valmistuvan rakennuksen henkilökuntapaikoituksen tilanteesta aiemmin syksyllä.

Parkkipaikka kaavoitettiin poikkeamispäätöksellä rakennuksen välittömän läheisyyden sijaan Calonian ja Educariumin väliseen metsikköön, sillä Yliopistonmäellä ei ole sille tilaa. Rakennustöitä vastaan järjestettiin mielenosoitus ja kerättiin yli 1 600 nimeä adressiin.

Yliopiston intranetissä julkaistun tiedotteen mukaan Aurum-hankkeen johtoryhmä valtuutti keskiviikkona 11.12. rakennuttajan, eli Suomen yliopistokiinteistöt (SYK), selvittämään ”uutta vaihtoehtoa” rakennuksen pysäköintivelvoitteiden täyttämiseksi.

Vaikka tiedotteessa puhutaan tulevasta selvittämisestä, on selvitystyötä tehty jo pitkään. Vaihtoehtoiseksi paikaksi on valikoitumassa Vatselankadun päädyssä sijaitseva pysäköintialue. Se on tällä hetkellä varattu Turun yliopiston opiskelijoiden käyttöön.

Käytännössä opiskelijoiden parkkipaikkoja ollaan siis vähentämässä.
 

Parkkipaikka halutaan valmiiksi kesän aikana

Selvitystä alueesta ryhdytään tekemään heti, kertoo SYK:n rakennuttamisesta vastaava johtaja Aki Havia. Asiaan liittyvät lupaprosessit ja niiden vaatimukset pitää ensiksi varmistaa kaupungin rakennusvalvonnasta.

”Pyritään se [parkkipaikka] keväällä tai kesällä sulan aikana tekemään, jos saadaan luvat siihen mennessä kuntoon. Tavoitteena on edelleen, että parkkipaikka olisi silloin käytössä, kun Aurum-rakennus valmistuu.”

Lisäpaikkoja alueelle ei kuitenkaan ole tulossa.

”Nykyisten paikkojen uuskäyttö ja uusjako on nyt selvityksessä.”

Havian mukaan Turun yliopisto ja Åbo Akademi päättivät valita Vatselankadun alueen selvityksen pohjaksi.

”Mahdollisuuksia [alueella] ei niin hirveästi ole.”
 

Vaikutus opiskelijoiden parkkitilaan auki

Turun yliopiston puolelta Aurum-hankkeen johtoryhmässä istuva vararehtori Kalle-Antti Suominen kertoo Vatselankadun päädyn pysäköintialueen valikoituneen siksi, että se on jo valmis parkkialue, jota ei ole osoitettu minkään muun rakennuksen käyttöön.

”Tärkeää on myös ajo Assistentinkadun kautta, koska tämä on luvattu asukastapaamisissa.”

Asiaa pohdittiin yli kaksi kuukautta Suomisen mukaan siksi, että alkuperäisen suunnitelman keskeytymisen jälkeen asiassa ei ollut enää välitöntä kiirettä.

”Kaikille toimijoille [SYK, TY ja ÅA] jäi aikaa miettiä omaa tahtotilaansa.”

Suomisen mukaan Aurumin parkkipaikkojen siirtämisen vaikutukset opiskelijoiden pysäköintitilaan selviävät vasta, kun kaupungin näkemys suunnitelmista saadaan.

”Itse toivon, että voimme minimoida vaikutukset opiskelijoiden pysäköintiin.”

Vatselankadun päädyn parkkipaikka on tällä hetkellä ainoa Turun yliopiston opiskelijoiden käyttöön kampukselta varattu pysäköintialue. Alueella on yhteensä 140 opiskelijoille varattua paikkaa.

Aurum-rakennuksen kaava velvoittaa tällä hetkellä 86 autopaikan järjestämiseen talon henkilökunnan käyttöön.

Intranetin tiedotteen mukaan on myös edelleen mahdollista, että parkkipaikan toteutuksessa palataan alkuperäisen suunnitelman mukaiseen vaihtoehtoon, mikäli ”eri osapuolia tyydyttävää vaihtoehtoa ei löydy”.

Asian etenemisestä tiedotetaan SYK:n, Turun yliopiston ja Åbo Akademin verkkosivuilla.
 

Ylioppilaskunta toivoo lisätilaa muualta

Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Sini Saarinen pitää nyt tullut päätöstä pääosin hyvänä.

”Hyvä, että asia etenee ja yliopistot sekä SYK vievät sitä siihen suuntaan, mitä yhteisö haluaa. Emme näe vanhaan vaihtoehtoon palaamista hyvänä vaihtoehtona, jos muita ratkaisuja kerran on löydettävissä.”

Saarisen mukaan uusien suunnitelmien toteutuessa olisi hyvä, jos opiskelijoille voitaisiin vastavuoroisesti vapauttaa tilaa yliopiston muilta pysäköintialueilta.

”Opiskelijoiden pysäköintitila on jo nyt aika kovassa käytössä ja ylibuukattu.”

Saarinen nostaa esiin yliopistolla olevan tällä hetkellä parkkialueita, joiden käyttö ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista.

”Onko esimerkiksi Assistentinkadun varrella sijaitsevaa aluetta pohdittu tässä?”

TYY toivoo, että yliopisto myös tarkastelisi pysäköintiasiaa yliopistolla laajemmin kokonaisuutena, ja erityisesti kestävän kehityksen ja sitä tukevien liikkumismuotojen näkökulmasta.
 

Lue lisää

Kommentti: Keskustelu kampusmetsikön tilalle rakennettavasta parkkipaikasta oli muodollisuus – Rakentajat yrittivät johtaa keskustelua sivuraiteille

Yliopistojen ja SYK:n 4.10. järjestämä keskustelutilaisuus uuden Aurum-rakennuksen parkkipaikoista oli muodollisuus, josta jäi valju maku, kirjoittaa päätoimittaja Teemu Perhiö. (6/2019)

Turun yliopiston kampusmetsikkö nousi valtakunnan puheenaiheeksi, jota kommentoi myös Ulla Appelsin – kävimme läpi tapahtumaketjun

Turun yliopiston kampusmetsikkö nousi torstaina 3.10. kansalliseksi uutisaiheeksi. Tapahtumaketju on sen verran suhteeton, että teemme siitä jutun, jotta Nyt-liitteen ei tarvitsisi. (6/2019)

Kampusmetsikön kohtalonhetket – Rakennuttajan mukaan parkkipaikat pitää joka tapauksessa tehdä, asiantuntija kannattaa reipasta korotusta pysäköintimaksuun​

Pyysimme parkkikeskusteluun kommentit niin yliopiston tilapalveluassistentilta, TYYltä kuin kestävän kehityksen asiantuntijalta. Esiin nousivat muun muassa parkkipaikkojen käyttöaste, joukkoliikenteen tukeminen ja pysäköintimaksun korottaminen. (6/2019)