Kampus
29.11.2018

Vain yksi liharuokapäivä viikossa? Opiskelijaravintoloita ilmastotalkoot eivät sytytä: "Liiketoimintaan ei voi sekoittaa politiikkaa"

Teksti:
Pihla Hänninen
Kuvat:
Anni Savolainen
  • Opiskelijoiden toiveesta avattu Unican Brygge-ravintola on tarjonnut pelkkää kasvisruokaa vuodesta 2011. Samoissa pöydissä syödään myös Assarin lihalounaat.

Ilmastonmuutos vaatii radikaaleja tekoja. Voisiko lihasta tehdä opiskelijalounaan luksusta, jota nautittaisiin vain kerran viikossa? Vaikeaa se ainakin olisi.

Lokakuussa Nature-tiedelehdessä julkaistu suurtutkimus paljastaa ruoan ilmastovaikutusten olevan arvioitua isompia. Esimerkiksi naudanlihan kulutuksen tulee vähentyä länsimaissa 90 prosenttia, jotta vältymme ilmastonmuutoksen pahimmilta vaikutuksilta.

On selvää, että ruokailutottumustemme on muututtava. Voisiko käänne alkaa opiskelijaravintoloista? Mitä jos söisimme liharuokaa kampuksella vain kerran viikossa ja kasvislounasta muina päivinä?

Kysytään asiaa kahdesta Turun yliopistolla toimivasta opiskelijaruokayrityksestä: Unicasta ja Juvenesilta.

Turkulaisella Unicalla on kaupungissa yksitoista opiskelijalounasta tarjoavaa ravintolaa. Yrityksen toimitusjohtaja Sanna Hovi kehuu, että kasvisruokaa syödään opiskelijaravintoloissa koko ajan enemmän, eivätkä annoksia ota enää vain kasvissyöjät.

”Ne ovat tavallisia sekasyöjiä, jotka valitsevat meillä päivän hyvän kasvisruoan.”

Toimitusjohtaja arvioi, että myydyistä annoksista joka viides on kasvisruokaa. Vaikka kasvisruoan menekki on kasvussa, sen tarjonnan voimakkaasta lisäämisestä kysyttäessä Hovi vakavoituu.

”Tavoitteemme ei ole saada ihmisiä syömään lisää kasvisruokaa, vaan tarjota monipuolisia vaihtoehtoja. Haluaisin, ettei kukaan syyllistyisi syödessään. Emmehän voi pakottaa ketään syömään mitään”, toimitusjohtaja huokaa.

Viime vuosina on tapahtunut paljon. Nykyään jo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Ravitsemusterapeuttien yhdistys esittelevät verkkosivuillaan vegaanisen lautasmallin.

Tästä huolimatta Hovi on tiukkana:

”Virallinen ravitsemustiede ei ole sitä mieltä, että vegaaniruokavalio olisi virallinen ruokavalio. Sen noudattaminen on hankalaa ja vaatii ihmiseltä paljon. Kasvissyönti on ideologinen kysymys”, toimitusjohtaja väläyttää.

Hovi perustelee Unican haluttomuutta kasvisruoan lisäämiseen myös Kelan ateriatuen säännöillä.

”Meillä ei voisi olla vegaaniruokapaikkaa, koska Kelan tuki loppuisi. Meillä pitää olla tietty määrä ruokia, joista vähintään yksi on kasvisvaihtoehto.”

Kelan ruokapalveluasiantuntijan Sari Miettusen mukaan Kelan säännöt eivät kuitenkaan velvoita tarjoamaan pelkkää liharuokaa saati kiellä pelkän kasvisruoan tarjoamista, kunhan ruoka täyttää ravitsemussuositukset. Kelan puolesta kasvisvaihtoehtoja voisi siis olla miten paljon tahansa.

Toimitusjohtaja Hovin mukaan Unica voisi laittaa lapun luukulle, jos ruokalistat muuttuisivat radikaalisti.

”Jos lopettaisimme liharuoan tarjoamisen, voisimme laittaa ovet kiinni, koska asiakkaat äänestäisivät jaloillaan ja hakisivat vaihtoehtoja muualta. Liiketoimintaan ei voi sekoittaa politiikkaa”, Unican toimitusjohtaja Hovi perustelee.

Asia selvä. Unicassa syödään siis reilusti lihaa myös vastaisuudessa.

Kasvis linjaston kärkeen

Turussa kahta opiskelijaravintolaa pyörittävän Juvenesin kehityspäällikkö Nina Lyytinen kertoo puolestaan, että kasvisruoka on vuoden 2019 ruokalistojen painopiste. Tavoite on kehittää annosten makua, rakennetta ja laatua, jotta nykyistä useampi opiskelija valitsisi kasvisruoan.

”Olemme kiinnittäneet huomiota myös ruoan sijoitteluun. Pyrimme esimerkiksi laittamaan kasvisvaihtoehdon linjastoon tarjolle ennen liharuokaa.”

Lyytinenkään ei innostu liharuoan rajoittamisesta vain yhteen päivään viikossa.

Jotta tarjottavan kasvisruoan määrää voitaisiin tuntuvasti lisätä, pitäisi asiasta hänen mukaansa vakuuttaa niin asiakkaat, tukkuliike Kespro kuin Kelakin. Kehityspäällikkö uskoo, että suurin vaikutusvalta on asiakkailla.

”Tukkuporras ei ole aina innokas ottamaan uutuuksia valikoimaan. Heidän pitäisi olla hereillä markkinasta ja kasvisruoan lisäämisen vaateesta. Tämä on monen tekijän summa.”

Millaisia reaktioita opiskelijoilta olisi odotettavissa, jos liharuokaa vähennettäisiin ilmastosyistä?

”Heikommin rajoittaminen toimisi miesvaltaisessa ympäristössä, vaikka teekkareiden keskuudessa. Siellä osalla on edelleen väärä luulo, että vain lihasta voi tulla täyteen. Nämä [puolustusministeri Jussi Niinistön] kukkakaalipirtelökommentit eivät ainakaan auta asiaa”, Lyytinen toteaa.

Kehityspäällikkö uskoo, että kasvisruuan menekkiä edistetään paremmin hyviä vaihtoehtoja tarjoamalla kuin valikoimaa rajaamalla.

Tampereen ylioppilaskunnat omistavat Juvenes-opiskelijaravintolat Juvenes Yhtiöt Oy:n kautta.

TYY: ”Utopistinen ajatus”

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) omistaa puolet Unicasta Universtas Oy:n kautta. Voisiko TYY vaikuttaa Unican lounaslistoihin, jotta opiskelijaravintoloissa tarjottaisiin nykyistä enemmän kasvisruokaa?

”Unica on voittoa tavoitteleva yritys. TYYn edustajisto on päättänyt, etteivät opiskelijapoliitikot tee liiketoimintaa koskevia päätöksiä”, kertoo Emmi Simonen, joka vastaa TYYn hallituksessa kansainvälisyydestä ja ympäristöasioista.

Jos opiskelijat haluaisivat, että Unica tarjoaisi selvästi nykyistä enemmän kasvisruokaa, asialle olisi saatava Unican hallituksen hyväksyntä.

”Vaikka pidämme ilmastonmuutoksen hillitsemistä tärkeänä TYYssä ja ympäristöohjelmastamme löytyy kasvisruokakirjaus, ajatus yhdestä viikottaisesta liharuokapäivästä on aika utopistinen. Toisaalta, jos yhteistä tahtoa löytyy, asiat muuttuvat. Näin kävi esimerkiksi Rahat pois fossiilisista -kampanjan kohdalla.”

Simonen peräänkuuluttaa opiskelijoilta omaa aktiivisuutta.

”Keskusteluyhteys Unican johtoon on tiivis. Antakaa rohkeasti palautetta. Toiveita kuunnellaan herkällä korvalla.”

Lue lisää:

Makujen sinfonioita

Musiikkitieteilijä Susanna Välimäki aloitti tutkimusvapaalla blogin, jossa istahdetaan suursäveltäjien vuosisatojen takaisiin ruokapöytiin. Haastattelun tapahtuessa hupiprojekti oli paisumassa kirjaksi sekä radio- ja tv-sarjaksi. (11/2016)

Macciavellin hilpeät ruokalistat

Opiskelijaravintola Macciavellissä leikiteltiin viime vuonna humoristisilla ruokalistoilla. Edellisenä Halloweenina listalla oli ”lepakon kinttua itämaisviisiin”, ”kylmäksi sauhustuneen vaelluskalan viimeinen kosto” sekä ”pyöreänpöydän ritarien verellä valeltu lettu”. (03/2017)

Kolumni: Voiko ihminen päättää olla eläin?

Puolalaisen tutkimusryhmän mukaan lihansyöjät eivät oikeastaan tunne empatiaa eläimiä kohtaan, kun taas kasvissyöjät kokevat myös psykologista yhteyttä eläimiin. Se, että ei näe inhimillisyyttä eläimissä, voi johtua empatian puutteesta. (08/2018)