Kulttuuri
13.11.2009

3rd Rail Music - alusta lähtien poleeminen

  • Räppäri Jontti käyttää mieluusti hyödyksi tilaisuuden kertoa salaliittoteorioista.

Salaliittoja, epäviihteellistä päihdekäyttöä ja gangstaräppiä. Viiden vuoden ikään varttunut hiphoplevy-yhtiö 3rd Rail Music ei kaihda kiistanalaisia aiheita. Tylkkäri haastoi suorapuheisen levy-yhtiön artistit kertoilemaan mistä on todella kyse.

Vuonna 2004 3rd Rail Music julkaisi ensimmäisen levynsä, Monelt ne tulee-mixtapen. Kannessa poliisi noutaa henkilön mukaansa artistien seuratessa vieressä.

Nyt, sopivasti juhlavuonna, legendaarinen levy saa toisen osan. Näiden kahden merkkipaalun väliin mahtuu niin Jontin ja Shakan Rata-äänite, OG Ikosen onnistunut suomigangstalevy kuin salaliittoteorioita kolunnut Uuden Ajan Avaruususkonto-projekti.

Tänä aikana 3rd Rail Music on onnistunut tallaamaan oman polkunsa suomiräpin kentälle.

Merkkivuotta juhlistettiin kiertueella. Tavoitin levy-yhtiön artisteja ja toimijoita Pikku-Torressa ottaakseni selvää, mistä vahvoja mielikuvia herättävässä levy-yhtiössä on kyse.

"Räppi on yhteisön musiikkia", levy-yhtiössä toimiva ja sillä levyttävä Joni OG Ikonen selventää.

"Ei ole niinkään kyse pelkistä artisteista, vaan ihmisistä jotka jakavat samoja intressejä keskenään ja kokoontuvat dokumentoimaan niitä kanssaeläjille, ja jopa jälkipolville kuunneltavaksi."

Näihin dokumentteihin on tallentunut harvan median käsittelemä kuva pahoinvoivasta yhteiskunnan sakasta ja systeemin salatuista puolista. "Raiteen" levyillä puhutaan suoraan huumeista, ongelmista poliisin kanssa ja 9/11-salaliitoista. Osittain niitä käsitellään humoristisesti, ironian varjolla.

"Me ollaan räppäilty tyypeille, joita ei tarvii hirveesti kannustaa alennustilassa rypemiseen – ne osaa sen ihan itse", räppäri Jontti kertoo.

"Me ollaan puhuttu asioista, jotka on todellisia omalla kohdalla. Ihmisen suhde päihteisiin, systeemin valheellisuus tai poliisivaltiokehitys nyt vaan sattuu olemaan teemoja, jotka iskevät päin ikeniä kun astuu kämpiltä pihalle."

3rd Railin yleissäätäjä Tommi Koistinen painottaa, ettei epämiellyttävää elämäntyyliä glorifioida. Jonkinlaista vertaistukea retkuräppäily kuitenkin antaa: Jontti kertoo kuulleensa Rata-äänitteen pelastaneen jonkun kuulijan hengen.

"Mekin saatiin Reilukerhon MySpaceen tuossa reilu vuosi sitten viestii, että meidän biisi 'Rospuuton jälkeen' oli saanut jonkun nuorukaisen luopumaan itsariaikeistaan ja skarppaamaan elämässään", Koistinen kertoo.

"En tiedä tarinasta ja sen todenmukaisuudesta enempää, mutta kyllähän tollanen palaute pistää ainakin miettimään."

Ajatus hiphopmusiikista syrjään sysättyjen ihmisten musiikkina ei ole uusi. 1980-luvulla räpistä toivottiin "katujen CNN-uutiskanavaa", joka välittäisi kuvaa muun median unohtamasta tai mustamaalaamasta todellisuudesta.

Gangstaräpissä ongelma tiivistyy: entä jos välitetty kuva ei ole mieleinen? Avoimen väkivaltainen, usein naisvihamielinen ja rikollisia aiheita käsittelevä gangstarap on alusta lähtien jakanut mielipiteitä: toisten mielestä kyseessä on autenttisen paljastava kuva jengisotien ja huumeiden täyttämästä nihilistisesta kamppailusta. Toisille se on alimmilla yhteisillä nimittäjillä ratsastavaa miljoonabisnestä.

3rd Rail Musicin artistit ovat tehneet välejä selviksi hiphop-perinteen kanssa. Erityisesti OG Ikonen – lyhenne tulee sanoista Original Gangsta – hyödyntää gangstarapin estetiikkaa, muttei kritiikittömästi.

"Lainailu ei ole tekosyy millekään", Ikonen linjaa.

"Jokainen kantakoon vastuun omista tekemisistään. Jenkkiapinointihan on just sitä mitä me ollaan parjattu."

Kaikki haastattelemani artistit painottavat musiikin mahdollisuutta vaikuttaa asioihin. Mutta millainen olisi paras mahdollinen levyn aikaansaama vaikutus?

"Semmoinen joka johtaisi Alexander Stubbin, Martti Ahtisaaren, Paavo Lipposen, Sauli Niinistön, Sirkka Hämäläisen ja muiden globalisaatio-agendan suomalaisten sätkynukkejen maanpetos-syytteisiin", suorasukainen Jontti pamauttaa.

Teksti: Petri Rautiainen

Kuva: Marja Saleva